Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş, geçtiğimiz ay gazetemize yaptığı açıklamada Marmaray’ın 9 Mart’ta açılacağını söylemişti. Söğütlüçeşme durağında test sürüşüne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da Gebze-Halkalı Marmaray Hattı’ndaki tüm güzergâhta inşa faaliyetleriyle sinyalizasyon montaj işlerinin tamamlandığını belirterek, “Hattı martın ilk haftasında açılışa hazır hale getireceğiz.” dedi.
Marmaray’ın tamamlanmasına az bir zaman kala Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) “Marmaray ve Ayrılık Çeşmesi İstasyonu ne zaman hizmete açılak?, Göztepe İstasyonu’nda devam eden restorasyon çalışmaları ne aşamada, istasyon ne amaçla kullanılacak?, Haydarpaşa Garı’ndan trenlerle ulaşım sağlanacak mı?” sorularını yönelttik. CİMER’in verdiği yanıtlar şöyle:
“YILIN İLK ÇEYREĞİNDE AÇILACAK”
“Gebze-Halkalı banliyö hatlarını iyileştirme projesi tamamlanma aşamasında olup 2019 yılı ilk çeyreğinde test, devreye alma ve sertifikasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra işletmeye açılması planlanmaktadır. Ayrılık Çeşmesi İstasyonu da banliyö hatları ile birlikte 2019 yılının ilk çeyreğinde hizmete açılacaktır.”
“TRENLER İÇİN GARA ERİŞİM SAĞLANACAK”
“Haydarpaşa bağlantısı inşaatı sırasında rastlanılan buluntular sebebiyle trenlerin Haydarpaşa Garına erişimi işlerinde gecikme olmuştur. Bu bölge için bir tarih verilememekle birlikte şehirlerarası trenler için Haydarpaşa Garına erişim temin edilecektir.”
“GÖZTEPE İSTASYONU’NU TCDD İŞLETECEK”
“CR3 hatları üzerinde bulunan tarihi Göztepe İstasyonu binasının restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Restorasyon çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlanmıştır. Restorasyon işlerinin tamamlanmasını takiben tarihi yapının önünden geçen karayolu üstgeçidinin kalıcı yol bağlantısı ve kaldırım düzenleme işleri gerçekleştirilecektir. Göztepe İstasyonu TCDD tarafından işletilecektir.Proje kapsamında tüm eski İstasyon binaları cepheleri tadil edilmiş olup ayrıca Göztepe ile birlikte tarihi Yeşilköy ve Bakırköy İstasyonları da tamamen restore edilmektedir.”
TARİHİ KÖPRÜLERE NE OLACAK?
Marmaray çalışmaları sırasında tarihi köprüler de söküldü. Konuyla ilgili 2017 yılında yönelttiğimiz soruya şöyle bir yanıt almıştık. “Marmaray Projesi kapsamında, rölöveleri hazırlanarak koruma kurulu onayları doğrultusunda kaldırılan tarihi köprülere ait orijinal malzemeler numaralandırılarak kasalar içinde düzenli olarak TCDD Genel Müdürlüğü Haydarpaşa Gar sahası içindeki uygun alanlarda depolanmıştır. Ayrılık Çeşmesi Uzun Hafız Sokak’ta yer alan tarihi köprü Haydarpaşa Gar Sahası içinde kurul tarafından onaylanan restorasyon projesine uygun olarak orijinal malzemeleri ile tekrar yapılacaktır.”
Ancak 2 yıl geçmesine rağmen köprülerin yeninden inşa edilmesiyle ilgili bir çalışma başlatılmadı.