CKM yeni sanat sezonda da iddialı!

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, Eylül ayıyla birlikte sezonu açan önemli merkezlerden…

20 Eylül 2012 - 13:42
Bir araştırmaya göre Türkiye’nin açık ara farkla en çok ziyaretçisi olan kültür-sanat mekânı olan Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, yeni sezonda da programına aldığı etkinliklerle öne çıkacak.
 
 Semra ÇELEBİ
 
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, Eylül ayıyla birlikte sezonu açan önemli merkezlerden… CKM, sadece Anadolu yakasında değil, tüm İstanbul ve Türkiye’de sanatseverlerin tercih ettiği bir mekân olmayı başardı.Geçen yedi yıl içinde; 1042 söyleşi, 853 konser, 1409 tiyatro, uluslararası kongreler, uluslararası festivaller, 245 sergi etkinlik yelpazesini oluşturdu. Günde ortalama 3.170 kişi ile ayda yaklaşık 95.000 ziyaretçi, yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı.İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında yapılan araştırma ile Türkiye’nin açık ara farkla en çok ziyaretçisi olan kültür merkezi CKM olarak belirlendi. Yine aynı proje kapsamında Asu Aksoy ve Zeynep Enlil tarafından hazırlanan “İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri” adlı yayında yer alan Kültür Merkezleri bölümünde Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi mercek altına alınarak incelendi ve örnek gösterildi. CKM’nin İstanbul’da kültüre erişimde önemli bir başarıya işaret ettiğinin altı çizildi.
 
SEZON AÇILIŞI 3 EKİM’DE                                                                                                            Sanatseverlerin bu ilgisine layık olmaya çalışan ve onları hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmayan CKM, yeni dönemde programına aldığı etkinliklerle yine çok iddialı. Eylül ayı başından itibaren sergilerle açılışı yapan CKM’nin resmi açılışı ise 3 Ekim Çarşamba günü Tutu Aydınoğlu (Piyano), Deniz Yücel (Viyola), Nilgün Yüksel (Keman) ve Bike Öner (Viyolonsel)’den oluşan dörtlünün sunacakları serbest girişli Sezon Açılış Konseri’yle gerçekleştirilecek. Ama ondan önce CKM, çocuklara özel bir festivale Evrensel Çocuk Filmleri Festivali UNIKIDS’e ev sahipliği yapacak. 22-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve tamamen ücretsiz olan Evrensel Çocuk Filmleri Festivalinin amacı; genç gönülleri ve zihinleri daha hoşgörülü ve barış seven bir toplum olmaya yönlendirmek olarak açıklanıyor. Festival kapsamında birçok farklı ülkenin filmleri çocuklarla buluşacak.
  
ÜNLÜ KONUKLAR, KOYU SOHBETLER                                               
CKM Sanat Kütüphanesi, yine çok konuşulacak söyleşilere ve sergilere imza atacak. İlk söyleşi 6 Ekim’de başarı uzmanı-yazar Mümin Sekman’ın katılacağı seminer ve imza etkinliği olacak. 10 Kasım’da yazar Alev Coşkun ve 17 Kasım’da da yazar Nihat Genç ile söyleşi ve imza günleri düzenlenecek. Kasım ayının son söyleşisinin konuğu ise yazar Selim İleri olacak. Aralık ayında, bir büyük yazar, Yaşar Kemal onuruna, yeni kitabı “Çıplak Deniz Çıplak Ada”nın imza günü olacak ve “Yer Demir Gök Bakır” filminin gösterimi yapılacak. Gösterim öncesi Yaşar Kemal ile birlikte filmin oyuncularının ve set çalışanlarının katıldığı bir söyleşi gerçekleştirilecek.  
 
NAZIM HİKMET’TEN SEMİHA BERKSOY’A SERGİLER  
CKM Sanat Galerisi, sanatseverlerin dikkatinden kaçmayacak birçok değerli sergiye de evsahipliği yapacak. 29. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, 10 Ekim’de açılacak. “Sıradışı Bir Usta” Prof.Dr Tankut Öktem Retrospektif Sergisi (1943 – 2007), Ekim ayının son sergisi olacak. Yapı Kredi Kültür Sanat işbirliğiyle yapılan sergilere de devam edilecek. Bu yılın en ilgi çeken sergilerinden biri YKY, Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle CKM Sanat Galerisi’nde açılacak olan “Nâzım Hikmet Sergisi” olacak. Ocak 2013’te açılması planlanan sergiyle dünya şairi Nâzım Hikmet, ilk kez sergilenen kişisel eşyaları, özel belgeleri ve elyazmalarıyla, memleketinin insanlarıyla buluşacak. “Şehrime ulaşamadan bitirirken yolumu… Nâzım ve Vera, Moskova’dan İstanbul’a” başlıklı sergi, Nâzım Hikmet’in eşi Vera Tulyakova’yla paylaştığı ve yaşamının son yıllarını geçirdiği Moskova’nın 2. Pesçannaya Sokağı’ndaki evinden getirilen pek çok özel eşyayı şairin sevenlerine ve edebiyat meraklılarına sunuyor; şairin ve eşinin yaşam alanının kendine özgü atmosferini yeniden canlandırıyor.Bu sergiyle eş zamanlı olarak yönetmenliğini Biket İlhan’ın yaptığı Yetkin Dikinciler’in başrolünde olduğu “Mavi Gözlü Dev” filminin gösterimi yapılacak ve ardından oyuncu, yönetmen ve Nâzım Hikmet’in yaşamına tanıklık etmiş arkadaşlarıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek.
  
RED KİT DE CKM’DE                                                                                                                                      CKM’de Şubat ayında sanatseverleri,Yaşar Kemal’in istediği ve açılışta da bizzat bulunacağı “Şemsettin Başkurt Kişisel Resim Sergisi” bekliyor olacak. Mart ayında ise Türkiye’nin ilk profesyonel kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy’un resimlerinden oluşan “Ben Yaşardım Aşk ve Sanatla” sergisi açılacak. Nisan ayı ise bizi çocukluğumuza, 80’li-90’lı yıllara götürecek çünkü CKM Sanat Galerisi, “Red Kit İstanbul’da” sergisine ev sahipliği yapacak. Orijinal çizimler, karakterlerin oluşum süreçleri, çizgi roman endüstrisinin gelişimi, Red Kit evreninin perde arkası, Red Kit’e özgü dünya görüşü ve korsan çizimli albüm kapaklarından İzzet Günay-Sadri Alışık’lı sinema afişlerine dek Red Kit’in Türkiye macerası bu sergide izleyiciyle buluşacak.    

ARŞİV