CKM'de kentsel dönüşüm paneli

Zühtüpaşa Gönüllüleri’nin CKM’de düzenlediği kentsel dönüşüm paneli büyük bir katılımla gerçekleşti.

21 Kasım 2012 - 13:59
 
Zühtüpaşa Gönüllüleri’nin CKM’de düzenlediği kentsel dönüşüm paneli büyük bir katılımla gerçekleşti.
 
Kadıköy Belediyesi Zühtüpaşa Gönüllüleri’nin, 15 Kasım Perşembe günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde organize ettiği,“Tüm Yönleriyle Kentsel Dönüşüm” paneline; Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. BKBT Başkanı Y. Mimar Saltuk Yüceer, Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Kıvanç Kutluca ile Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mimar Erol Özyurt’un konuşmacı olarak katıldı. Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu üyelerinden Nurhan Kutman, Gülçin Ergun, Gönüllü Evi Başkanı Melek Bozdoğan, komite başkanları, gönüllüler ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlik, kentsel dönüşüm konusunda son günlerin merak edilen sorularının cevap bulması açısından da önem taşıyordu. Konuşmacılardan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Anadolu 1. BKBT Başkanı Saltuk Yüceer, Kadıköy’deki mevcut 30 bin 500 binanın yüzde 10’unun 1998 deprem yönetmeliğine uygun, yüzde 90’ının ise 1975 ve daha önceki yönetmeliklere göre yapılmış olduğunu vurguladı. Ancak bu verilerin “Kadıköy’deki mevcut binaların tümünün risk altındadır” manasını taşımadığını belirten Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadıköy’de riskli binalar var, fakat kesinlikle yasada bahsedilen manada ‘afet riski altında bir alan’ yok. Türkiye’deki yapıların büyük bir bölümü afet riski altında. Yapılan düzenlemeler bu sorunu çözmekten uzak. Kentsel dönüşüm yasası, yeterince tartışılmadan çıktı, afet yasasından çok adeta bir rant projesi olarak şekillendi.
Bu yasada;
-Bütün yetki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’ye verildi.
-Yerel yönetimlerin yetkileri ortadan kaldırıldı.
-Yurttaşların barınma, mülkiyet ve eşitlik hakkı yok sayıldı, hak arama özgürlüğü kısıtlandı.
-Doğal, kültürel ve tarihi varlıkların korunmasını amaçlayan bütün hukuk kuralları bertaraf edildi.
-Kentsel dönüşüm, ülkemizde var olanı yıkıp, ‘daha fazlasını inşa et’ yaklaşımına dönüştürüldü. 
Afet, sadece depremden ibaret değildir. Kentsel dönüşüm sadece bina yapmak, bina yenilemek değil, sosyal yaşamıyla, donatısıyla o bölgenin yenilenmesi demektir.”
 
YASA KARMAŞA YARATACAK
Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Kıvanç Kutluca da afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Büyük bölümü afet riski altında olan ülkemizde, yasanın kabul edilen haliyle uygulamaya sokulmasının, Türkiye kentlerini bir adım ileriye taşımayacağını, kentsel alanda huzursuzluğu arttıracağını, doğal afetten korunması amaçlanan halkın devlet eliyle afet yaşamasına neden olacağını ifade eden Kutluca, “Yasa ile yetkinin genel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesi, yerleşmelerin asıl sorumlusu olan yerel yönetim birimlerinin devre dışı bırakılmasına neden olacak, bakanlığa tanınan yetkiler, belediyeleri kentlerinde yetkisiz bırakacak ve halk ile belediye, belediye ile bakanlığın karşı karşıya gelmesine sebep olacak. Bu yasa ile kamunun elinde kalan son araziler de elden çıkarılarak kamusal fakirleşmen yeni bir boyut kazanacak” diye konuştu. Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mimar Erol Özyurt ise halkın belediyenin zemin katında kurulan “Durum Bürosu”na başvurarak buradan bilgi edinebileceğini belirtti. Konuşmacılar, halkın bu konuda yapılacak panel, forum ve sempozyumlara mutlaka katılarak bilgilenmesi gerektiğini, vatandaşların binalarını nasıl ve ne şekilde yapacaklarına karar vermeden binalarının risk tespiti için müracaat etmeleri gerektiğini vurguladılar. Soru-cevap bölümüyle devam eden etkinlik, katılımcılara Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk adına teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.
 

ARŞİV