CKM'de sağlığmız için önemli seminer

Caddebostan Gönüllüleri’nin Şubat ayı CKM programı konuğu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık’tı.

01 Mart 2013 - 09:30
Caddebostan Gönüllüleri’nin Şubat ayı CKM programı konuğu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık’tı.
CKM B Salonu’nda 11 Şubat Pazartesi günü düzenlenen seminerin konusu, “Hatalı tarım uygulamalarının çevreye ve insan sağlığına etkileri”ydi.
Atalık, seminerde, “İnsan sağlığını etkileyen Hibrit ve GDO’lu ürünler nedir, Dünya ve Türkiye’de bu konuda neler yapılıyor ve neler yapılmalı?” sorularına cevap verdi.  Hibrit tohumların genelde zararlı olmadığını vurgulayan Ahmet Atalık, “Çünkü hibrit tohum kaba tabiriyle melez tohumdur. Yani cinsin genetiği bozulmamıştır, sadece aynı genetiğe sahip bitkiler arasında daha iyi ürün alabilmek için melez bir tür elde edilmiştir. Bir defaya mahsus kullanılan bu tohumlar iyi melezlenmezse insana bir fayda sağlamaz ve bizler gerekli gıdayı eksik almış oluruz” dedi.  Asıl tehlikenin genetiği bilinen bu ürünlere göre ilaçlama yapılması olduğunu ifade eden Atalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ürüne dokunmadan etrafındaki yabancı otları hedef alan ilaçlama yakın bir gelecekte toprağı çoraklaştırır, bir müddet sonra ürün veremez hale gelir. GDO’lu ürünler ise daha tehlikeli sonuçlar doğuracak gibi görünüyor. Bu tohumlama sisteminde tohumların genetik duvarları kırılarak yepyeni bir tür meydana getiriliyor, doğuracağı sonuçlar hiç bilinmiyor. Türkiye’de yetiştirilmesi yasak, ama dışarıdan ithal edilen soya, mısır, kanola ve pamuk gibi ürünlerle birlikte ülkemize giriyor olabilir. Ayrıca hayvanlar için ithal edilen yemler de dikkatle incelenmeli. Devamlı GDO’lu ürünlerle beslenen hayvanların ürünlerinden ve etinden faydalanan bizleri nasıl tehlikeler bekliyor bilmiyoruz. Yani birçok bilmezliğin içinde yuvarlanan bizler için biliminsanları ve devlet gerekli araştırmaları yapıp, ülkemiz için yarınlarımız için bilimsel kararlar alıp bir an önce yürürlüğe koymalıdır.” Caddebostan Gönüllüleri, seminer sonunda, “Bizleri bilgileriyle bilinçlendirip misafirlerimizin sorularına doyurucu cevaplar veren Sayın Ahmet Atalık’a teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz” dediler.
 
 
 

ARŞİV