Çökme riski taşıyan bin 556 bina tespit edildi

Küçükçekmece’de durduğu yerde çöken bina, kentteki yapı stokunu bir kez daha gündeme getirdi. İBB’nin kentteki yapı stokunun tespiti ve kentsel dönüşümü hızlandırma amacıyla ücretsiz başlattığı hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli bin 556 bina tespit edildi

06 Haziran 2024 - 10:33

Deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan İstanbul’da binlerce binanın riskli olduğu biliniyor. Deprem meydana gelmeden yıkılan binalar ise İstanbulluları endişe içinde bırakıyor. Bunun son örneği geçtiğimiz hafta Küçükçekmece ilçesinde meydana geldi. Kartaltepe Mahallesi'nde bir bina henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü. 1 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılardan birinin 6 aylık kız çocuğu olduğu ve enkazda kalan kimsenin bulunmadığı öğrenildi. Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (BAK-KADIKÖY) üyeleri de arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Küçükçekmece’de durduğu yerde çöken bina, kentteki yapı stokunu bir kez daha gündeme getirdi. Peki İstanbul’da kaç bina riskli? Riskli binalar için ne yapılmalı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili verileri paylaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özellikle 1999 öncesi yapılarla ilgili tespit yapmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için 2020 yılında Hızlı Tarama Yöntemleri ile Bina İncelemesi Projesi başlatmıştı. Proje ile adreslere gidilerek analizler yapılmaya ve sonuçları konut sakinleriyle paylaşılıyor.

35 BİN YAPI İNCELENDİ

İBB’nin hızlı tarama testini yaptırmak için 160 bin talep alındı. Ekipler, bugüne kadar 35 bin yapıda analiz yaptı. Analiz yapılan konutlar dayanıklılığına göre A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorilerinde sınıflandırıldı. Bina incelemesi sonuçlarında analizi yapılan konutların yüzde 50’si D ve E kategorisinde, yani riskli yapı olarak yer aldı.

1556 BİNA HER AN ÇÖKEBİLİR 

Analiz sonuçlarına göre 1556 bina ise A, B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorisinde dahi yer alamadı. Kendi yükünü dahi taşıyamayacak durumdaki 1556 yapıdan bugüne kadar 178 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Ayrıca 96 binada resmi işlem başlatıldı.  Bin 443 bina için de mülk sahipleri ve ilçe belediyeleri bilgilendirildi. İşlem başlayan bu binalar da yıkıldığında 2 bin 907 bağımsız birim yıkılmış olacak. Bu kapsamda 10 bini aşkın kişinin riskli binalardan tahliye süreci gerçekleşecek. İBB, bu binaların hem mülk sahiplerine hem de kiracılarına İBB Meclisi’nin kararı ile aylık 7 bin TL kira desteğinde bulunuyor.

DEPREMDE 200 BİN YAPI ÇOK RİSKLİ

İstanbul’da yaklaşık 1,2 milyon yapı bulunduğunu kaydeden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, bu yapıların 800 bininin 2000 yılı öncesine ait olduğunu belirtti. Hasar tahmin tespitine göre olası bir depremde yaklaşık 200 bin civarında yapının kullanılamaz hale geleceğini öngördüklerini aktaran Akgün, “Bu binalarda 1,3 milyon hane bulunuyor. Deprem riski binalar özellikle Marmara kıyısındaki batı ilçelerinde yoğunlaşıyor” dedi.

“HIZLI TARAMA TESTİNE BAŞVURMUŞ OLSAYDI…”

Dönüşümle ilgili daha çok insanı bilgi sahibi yapmak istediklerini belirten KİPTAŞ genel Müdürü Ali Kurt “Küçükçekmece’de çöken yapı hızlı tarama testine başvurmuş olsa, İBB veya bir müteahhitle anlaşıp yapısını yenileme sürecine girse bakanlığın verdiği kira yardımına ekstradan 7 bin TL lira kira yardımı alacaktı. Binası da yenilenmiş olacak ve bu felaket yaşanmayacaktı. Vatandaşımız bunu bilmiyor” dedi.  İBB iştirakleri KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ'ın paydaşı olduğu İstanbul Yenileniyor platformuna gelen başvurularla ilgili verileri paylaşan Kurt, “Bugüne kadar toplam 32 bin 780 adet başvuru geldi. Bu başvurular; 39 ilçe, 531 mahalle ve 481 bin 134 bağımsız birimde (437.112 konut, 44.022 ticari birim) yaklaşık 1 milyon 748 bin 448 kişiyi kapsıyor. Uzlaşma sürecinde olan bin 13 başvuru var. Bunlar 34 ilçe ve 175 mahallede 25 bin 606 bağımsız birimde (24 bin 099 konut, bin 507 ticari birim) 96 bin 396 kişiyi kapsıyor” diye konuştu.

 İMAMOĞLU: “ÇÖZÜM HEP BİRLİKTE OLABİLMEKTİR”

 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında incelemelerde bulundu. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy ve İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak’tan konuyla ilgili bilgi alan İmamoğlu, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. İstanbul’u bekleyen olası deprem sorununa dikkat çeken İmamoğlu, ‘topyekun mücadele’ çağrısını yineleyerek şöyle konuştu:“Deprem meselesi konusunda, bizim kapımızda bekleyen ve gününü, saatini saniyesini bile hesaplayamadığımız bir durumdayız. İstanbul'umuzun bu meselesi, önemli bir meseledir. Bu meselenin çözümü de hep birlikte olabilmektir. Tek elden ve güçlü bir şekilde iradeyi ortaya koyan bir anlayışla, süreci yönetebilmekten geçmektedir.”

Hiçbir ayrımın yapılmadığı, finansmanından sigortacılığına, bütün sektörlerin içine katıldığı inşaat sektöründen, yapı sektörüne kadar yapılacak yeni bir yapılanmayı sonuna kadar destekleyeceklerini ifade eden İmamoğlu, “Biz öyle bir oluşumun, öyle bir sürecin neferi oluruz. Yine bakanlık bu işin amiri ve koordinatörü olur. Her birimiz orada bu işin paydaşı oluruz ve bu işi birlikte çözeriz.” şeklinde konuştu.

 


ARŞİV