‘Cumhuriyet Çınarı' Kadıköylüleri selamlıyor…

Cumhuriyetimiz'in 90. yılında Kadıköy’de kurulan temsili “Cumhuriyet Ağacı”nda, aydın, sanatçı, yazar, gazetecilerden oluşan 90 ismin Cumhuriyet mesajları yer alıyor.

30 Ekim 2013 - 09:56
 Cumhuriyetimiz'in 90. yılında Kadıköy’de kurulan temsili “Cumhuriyet Ağacı”nda, aydın, sanatçı, yazar, gazetecilerden oluşan 90 ismin Cumhuriyet mesajları yer alıyor.
 
Gökçe UYGUN
Her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yüz binlerle kucaklaşan Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet’le özdeşleşen 90 ismin 90. yıl mesajlarını ”Cumhuriyet Ağacı”nda topladı. Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal mevkinde yer alan Kazım Kulan Çarşısı önündeki dev çınara, 90 aydının mesajları asıldı. Böylece Türkiye’de ilk kez Suna Kan’dan İdil Biret’e, Yaşar Kemal’den Yılmaz Özdil’e, Fazıl Say’dan Yıldız Kenter’e kadar 90 isim “Cumhuriyet için” aynı projede, Cumhuriyet mesajlarıyla aynı ağacın dallarında buluşmuş oldular. Ay yıldız ve kırmızı kurdelalarla süslenen ağaçtaki mesajları Kadıköylülerin okuyabilmesi için de büyük bir ekran konuldu. “Cumhuriyet Ağacı” 27 Ekim Pazar günü saat 14.00’de Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ve projeye mesajlarıyla katkı veren yazarlar Yılmaz Özdil, Ümit Zileli, Ahmet Ümit, Sunay Akın, duayen gazeteci Uğur Dündar, tiyatrocular Müjdat Gezen, Enis Berberoğlu, Tuncay Özinel, yazar-şair Bedri Baykam, opera sanatçısı Hakan Aysev’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü ismin katıldığı törenle açıldı. Törende, hasta yatağında iken Cumhuriyet Çınarı’na “Bütün gelişim, atılım ve devrimlerin anası Cumhuriyettir” cümlesiyle katkı sunan, bir süre önce yitirdiğimiz değerli yazar Turgut Özakman da sevgi ve minnetle anıldı.Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğrencilerinin Cumhuriyet şarkılarıyla başlayan törende konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, 90. yılını kutladığımız Cumhuriyet’in aslında en çok sarsıldığı dönemden geçtiğini vurguladı. Öztürk, “Özgür basın yok, özgür işadamı yok, yazarlar kalemlerini kullanamıyorlar, kullananlar da ciddi tehdit altında. Demokrasinin olmadığı böylesi bir ortamda Cumhuriyetin korunması görevini tümüyle halk üstlenmeli. Neyse ki köşesinde yazanlar var, oyununu oynayanlar var, cesurca ayakta duranlar var hâlâ! Her türlü baskıya rağmen aydınlarımız onurluca toplum önderi olmaya devam ettiler. Önümüzde seçimler var. Kimsenin evde, geride durmaya hakkı yok. Elele verip çalışacağız. Atatürk bu Cumhuriyet’i bize armağan etti, hep birlikte koruyacağız” dedi. 
 
UĞUR DÜNDAR’DAN MEDYA FIKRASI
Törene gelen sanatçı ve yazarlar adına mikrofona gelen Uğur Dündar ise Başkan Öztürk’ün medya ile ilgili sözlerine atıfta bulunarak, Türkiye medyasının içinde bulunduğu durumu şu fıkra ile anlattı; “Napolyon öldükten sonra tekrar dünyaya gelmiş. Başkan Obama ile görüşmeye gitmiş. İçkiler içilmiş, yemekler yenmiş. İçkinin de etkisiyle Napolyon, ‘Sizin elinizdeki muazzam silahlar zamanında ben de olsaydı Waterloo Savaşı’nı kaybetmezdim’ demiş. Sonra bir başka zaman da Putin’i ziyaret eden Napolyon, içtikleri votkanın da etkisiyle ‘Sizin KGB gibi muazzam bir gizli servis, zamanında bende olsaydı Watrloo Savaşı’nı kaybetmezdim’ demiş. Bir gün de Erdoğan’ı ziyaret eden Napolyon, içtiği ayranın etkisiyle şunu demiş; ‘Sizdeki gibi bir medya o zaman bizde olsaydı, benim Waterloo Savaşı’nı kaybettiğimi kimse duymazdı..”Dündar’ın konuşmasının ardından töreni izleyen Kadıköylüler “Kadıköy sizinle gurur duyuyor”’ sloganlarını attı. Çok sayıda Kadıköylünün izlediği tören, sanatçı ve yazarlara Kadıköy Belediyesi tarafından “Benim Cumhuriyetim, Cumhuriyet Benim” adlı kitabının hediye edilmesi ile son buldu.  Cumhuriyet Bayramı 90. Yıl Mesajlarından bazıları şöyle;
-“Cumhuriyetimizin 90. yılını unutulmaz kılan ve mesajlarıyla katkı veren tüm sanatçı,şair,yazar ve fikir insanlarımıza teşekkürler...”
(Başkan Selami Öztürk)
-Yürüdükçe kendi yolunu oluşturan doksan yıllık bir yolculuktur bu: Özgürlüğe, eşitliğe ve kardeşliğe doğru tükenmeyen bir umutla...
(Yazar Ahmet ÜMİT )
-85 yaşına girdim bu memleket ne zaman rahat edecek?
(Fotoğraf Muhabiri, Fotoğraf Sanatçısı Ara GÜLER)
-Cumhuriyetimiz Ortaçağ zihniyetinin asla söndüremeyeceği meşalemizdir.
(Gazeteci yazar Can ATAKLI)
 
-Cumhuriyet hiçbir ampulün karartamayacağı ışıktır.
(Sanatçı Edip AKBAYRAM)
-Mustafa kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet, güzel yurdumuzda başlayan aydınlanma çağının parlayan güneşidir.
(Sinema sanatçısı EDİZ HUN)
-90 yıl önce Mustafa Kemal ve arkadaşlarının diktiği bir fidan olan Türkiye Cumhuriyeti, bugün gölgesinde serinlediğimiz ulu bir çınardır. Bizler her yaştan milyonlarca genç, bu ulu çınarı, Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatacağız. 
(Sanatçı Erol EVGİN)
-Cumhuriyet, cansiperane korumamız gereken kalemizdir!
(Tiyatro sanatçısı Ferhan ŞENSOY
-Ne sağlam bir çınarmış şu bizim 90 yıllık Cumhuriyet. Yıllardır dibini oymaya, kökünü kurutmaya çalışıyorlar da bir türlü yıkamadılar. Toprağı bereketli, özsuyu güçlü çünkü. Pırıl pırıl gençlerimizin emeğiyle ölümsüzlüğe uzanıyor. 
(Tiyatro sanatçısı Genco ERKAL)
-Türkiye’de Cumhuriyet karanlıktan aydınlığa çıkıştır.
(Piyanist İdil BİRET)
-Bu çınar bir gün ömrünü tamamlayabilir ama Cumhuriyet: Asla.
(Sanatçı İlhan ŞEŞEN)
-Cumhuriyet, ışığını geçmişten, gücünü gelecekten alır.
(Gazeteci yazar Mustafa BALBAY)
-Cumhuriyet benim doğmamış torunumun alınyazısıdır. Kimse silemez.
(Yazar Mustafa MUTLU)
-En karanlık günlerde ışığın zaferidir Cumhuriyet, aydınlık beyinlerden saçılan…
(Sanatçı Onur AKIN)
-Bağımsızlık için cepheye silah taşıyan kağnıların, on yıl sonra üretilen uçaklara amblem olmasının adıdır Cumhuriyet! Kutlu olsun…
(Şair-yazar Sunay AKIN)
-Kötü insan kurumuş ağaç gibidir onun gölgesi olmaz.
(Sanatçı Volkan KONAK)
-İstediği kadar tazyikli su sıksın...
Korkma Sönmez!
(Gazeteci yazar Yılmaz ÖZDİL)
 
-Cumhuriyet çınarı...
Kökleri dipte, dalları gökte olsun. Yaslandığımız gövde, sığındığımız gölge olsun. Yoksula elbise, kimsesizlere kimse olsun. 90. yaşı kutlu olsun.
(Gazeteci, Araştırmacı, Yazar Can DÜNDAR)

ARŞİV