‘Cumhuriyet yıkılmayacak'

‘Çoban Ateşi’ belgeseli gösterimi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

07 Şubat 2013 - 13:16
 
‘Çoban Ateşi’ belgeseli gösterimi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
 
Cumhuriyet'in kazanımlarının anlatıldığı “Çoban Ateşi” adlı belgesel filmin İstanbul’daki ilk gösterimi Kadıköy’de yapıldı. 600 kişinin izlediği filmin ardından konuşan panelistler,”Kimse umutsuz olmasın. Zor günler kapıda... Ancak; Cumhuriyet bu günleri de aşacak” mesajı verdi. 
Akşam Gazetesi Yazarı Gürkan Hacır'ın yönetmenliğini yaptığı, Gerçek Gündem.com Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş’ın ise Proje Danışmanı olarak yer aldığı Çoban Ateşi adlı belgeselin ilk gösterimi yapıldı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'ndeki belgesel filmin gösterimini 600 kişi izledi. Belgeseli izleyenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Adana Miletvekili Ali Demirçalı, CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal da yer aldı. CHP eski Milletvekili İlhan Kesici ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da filmin izleyicileri arasındaydı. Belgesel gösterimine CHP Gençlik Kolları eski Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Deniz Demir ve Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Buğra Gökçe de katıldı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun ve kazanımlarının öyküsünün anlatıldığı belgesel filmin tanıtım gösteriminde tanıklıklarına başvurulan Hayrettin Karaca, Muazzez İlmiye Çığ, Hıfzı Topuz, Orhan Karaveli, Orhan Koloğlu, Semavi Eyice, Ayten Aygen, Dr. Müfid Ekdal, İlham Gencer ve Halit Deringör de hazır bulundu. 53 dakikalık filmi gözyaşları içinde izleyen 600 kişi, ardından ise “Cumhuriyet'in Kazandırdıkları” adlı panele katıldı. 
Panelin moderatörlüğünü Barış Yarkadaş üstlendi. Belgesel yönetmeni Gürkan Hacır, Orhan Karaveli, Hıfzı Topuz, Muazzez İlmiye Çığ ve Hayrettin Karaca konuştu. Karaca, “Emperyalizmi yeneceğiz. Siz yeneceksiniz, ben yeneceğim. Umutsuz olmayın” dedi. 
Hıfzı Topuz ise “Cumhuriyet Menderesleri, Özalları, Demirelleri de gördü. Bu günler de geride kalacak” ifadesini kullandı. Muazzez İlmiye Çığ da Cumhuriyetin kazanımlarının yok edilmesinin, kadınların hayatını çekilmez hale getireceğini söyledi. Çığ, “Cumhuriyeti gençlere anlatmak gerekiyor. Bu salonda keşke daha çok genç olsaydı” dedi. 
Orhan Karaveli ise Cumhuriyet'in kolay kazanılmadığını anlattığı konuşmasını Nâzım Hikmet'in şiirleriyle destekledi. Karaveli, “Zor zamanlardan geçiyoruz. Cumhuriyet de böyle zor kurulmuştu. Umutsuz olmayacağız. Mücadele edeceğiz. Cumhuriyet yıkılmayacak. Cumhuriyetin kendisini ayakta tutacak enerjisi var” diye konuştu. 
Yaklaşık üç saat süren etkinlik, “Çoban Ateşi” adlı 180 sayfalık kitabın imzalanması ve serginin açılışıyla son buldu. 

ARŞİV