Cumhuriyetin ilk kadın gökbilimcisinin hayatı romanlaştırıldı

Cumhuriyetin ilk gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı Hatice Nüzhet Gökdoğan’ın hayatı, romana konu oldu. Eski Cumhuriyet Savcısı Mucize Özünal’ın kaleme aldığı, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın önsözünü yazdığı “Yıldız Avcısı” isimli kitap, Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları tarafından okurla buluşturuldu

05 Temmuz 2023 - 14:20

Cumhuriyetin ilk gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı Hatice Nüzhet Gökdoğan’ın hayatı, romana konu oldu. Eski Cumhuriyet Savcısı Mucize Özünal’ın kaleme aldığı, “Yıldız Avcısı” , Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları tarafından okurla buluşturuldu. Yıldız Avcısı kitabının önsözünü yazan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın gökbilimcisi, ilk kadın dekanı Hatice Nüzhet Gökdoğan’ın ilklerle ve bir o kadar mücadeleyle dolu kurgusal yaşam öyküsünün anlatıldığı bu romanı yayınlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. 

“KADIKÖY, KADININ TOPLUMDAKİ GÜCÜNE İNANIYOR”

Odabaşı, kitaba yazdığı önsözde şunları dile getirdi: “Kadın olmak, şüphesiz ki erkeklerin eskiden beri var olduğu alanlarda kendine yer açmaya çalışmak, eski zamanlarda da şimdi de mücadeleyle doludur. Kadıköy, kadın nüfusunun erkek nüfusuna oranla fazla olduğu güvenli bir ilçe olarak İstanbul’daki yerini korumaktadır. Kız yurdumuzla Anadolu’nun her yerinden gelen kız çocuklarına sağladığımız ortam, belediyemizdeki yöneticilerin ağırlıklı olarak kadınlardan oluşması ve sosyal hizmet merkezlerimizde kadınlara sunduğumuz eğitimler ve desteklerle kadınları hem ekonomik hem psikososyal olarak güçlendirmeyi hedefleyen halkçı sosyal demokrat anlayışımızla, Kadıköy’ün her zaman kadının toplumdaki gücüne inandığını gösteriyor.”

BİLİMDE ÖNCÜYDÜ

Hatice Nüzhet Gökdoğan 14 Ağustos 1910’da dünyaya geldi.  Türk gökbilimci ve akademisyen olan Gökdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bilim kadınlarındandır. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak da bilinir. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi kayıtlarındaki bir numaralı doktora tezinin sahibidir ve Fakülte'deki Astronomi Kürsüsü'nde görev yapan ilk Türk doçent olan Gökdoğan, 1954-1956 ve 1978-1980 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığı yaptı. Gökdoğan 24 Nisan 2003’te hayatını kaybetti.

ÖZÜNAL KİMDİR?

Yıldız Avcısı kitabının yazarı Mucize Özünal, ilk öyküsünü lise yıllarında yayınlandı. Kızkovalayan, Park Öyküleri, Gün Tutulması Öyküleri, Gece Sevgilisi adlı öykülerin yazarı olan Özünal’ın, Alayın Kızları adlı romanı da Can Yayınları tarafından yayımlandı. Bunu, aynı yayınevinden çıkan Kullanılmış Hayat isimli romanı izledi. Romanlarından Kara Cümle ise, ‘’Tudem Yayınları Edebiyat Ödülü’’ne değer görüldü. Bunu aynı yayınevinden çıkan Dar Köprünün Dervişi, Kalpak ve Kartal isimli çalışmaları izledi. Aşk Zamana Doğar, Sahte Şafak, Semender Söylencesi isimleriyle kitaplaştırılan romanları Cumhuriyet Yayınları’ndan çıktı.

Mucize Özünal’ın çalışmaları pek çok ödülle değer görülürken, yaşamı ve sanatını inceleyen bir tez çalışması da yapıldı. İnceleme ve düşünce yazılarını çeşitli gazete, dergi, derleme kitaplarında yayınlayan yazar, söyleşiler ve süreli oturumlarla okurlarıyla buluşmaktadır. Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan Özünal; savcı ve avukat olarak Anadolu’nun çeşitli illerinde hizmet verdi.


ARŞİV