Daniel Usta'nın Kadıköy izlenimleri

Hollanda’da yıllardır eski binaların yıkım işini gerçekleştiren Daniel Bos, mesleği dolayısıyla geldiği Kadıköy’de kentsel dönüşüm izlenimlerini değerlendirdi

31 Temmuz 2015 - 11:17
Mustafa SÜRMELİ
Dededen devraldığı mesleğini yıllardır ülkesi Hollanda’da sürdüren Daniel Usta’nın yolu, kentsel dönüşümün yoğun olarak yaşandığı Kadıköy’e düştü. İş dolayısıyla Türk ortağı Erhan Tanış ile Kadıköy’e gelen Daniel Usta, toz ve dumanı en aza indirerek uyguladığı bina yıkım tekniğiyle dikkat çekti.
Meslektaşlarının “Daniel Usta” dediği Daniel Bos, yıkım ekibiyle birlikte Kadıköy’de bir binanın yıkımını gerçekleştirdi. Yıkımı, Kadıköy Belediyesi yetkililerinin yanı sıra inşaat sektöründen de ilgiyle izleyenler vardı.

DEDE, BABA MESLEĞİ
Daniel Usta, yıkım sırasında kentsel dönüşüm ve bina yıkımı ile ilgili tecrübelerini, çalışma arkadaşı Erhan Tanış’ın tercümanlığıyla Gazete Kadıköy okurları için anlattı. Daha önce birkaç kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Bos, kentsel dönüşüm kapsamında bina yıkımı için ilk defa Türkiye’de bulunduğunu belirtti.
Dede ve babasının yaklaşık 65 yıldan bu yana ülkesinde eski binaların yıkım işini yaptığını, büyüklerinden devraldığı mesleği sürdürdüğünü söyleyen Daniel Usta, ülkesinde yıkım işinin gelişi güzel yapılmasına izin verilmediğini de anlattı.
Hollanda’da eski binaları yıkarken, gürültü ve tozu önlemek için azami gayret sarfettiklerini belirten Daniel Usta, bunun için yaklaşık 18 yıldır özel bir yıkım aracı kullanıyor. Araç, yıkım sırasında su püskürterek toz oluşmasını önlüyor. 
Avrupa’da beton yapımı kalitesinin en az C20’den başladığını, bu yüzden ülkesinde kırma yerine kesme yöntemiyle eski binaları yıkabildiklerini ifade eden Daniel Usta, “Ama burada eski binalarda C8 veya C12 beton kalitesi kullanıldığını anlıyorum. Yıkılan binalarda demirler paslanmış vaziyette” diye konuştu.

ESKİ BİNALAR YENİLENMELİ
Daniel Usta Kadıköy’de özellikle Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili izlenimlerini de kısaca anlattı. Eski binaların çok az dayanıklılığa sahip olduğunu, bu nedenle hızlı şekilde depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmeleri gerektiğini vurgulayan Daniel Usta, “Gördüğüm kadarıyla binalar dışarıdan güzel görünüyor ama bina yıkımı sırasında binanın ne kadar eski olduğunu anlıyoruz. Eski binaların yeniden yapılması gerekiyor” dedi.

 

ARŞİV