Darbe girişimi bastırıldı, OHAL ilan edildi

Siyasi parti yetkililerinin, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve vatandaşların karşı durduğu darbe girişimi sırasında 240 kişi yaşamını yitirdi. Ardından tüm ülkede 3 ay boyunca OHAL ilan edildi

21 Temmuz 2016 - 16:01
Tarihinde birden fazla askeri darbe yaşayan Türkiye Cumhuriyeti, 15 Temmuz Cuma akşamı bir defa daha askeri darbe ile karşı karşıya kaldı. Kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” adını veren bir grup asker, ülke yönetimine el koymak amacıyla darbe girişiminde bulundu. Akşam saat 22.00 sıralarında başlayan hareketlilikle ilk olarak Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü’ne askeri araç ve tanklarla barikat kuruldu. Atatürk Hava Limanı girişi de tanklarla tutulurken,  hava sahası sabaha saatlerine kadar uçak trafiğine kapatıldı. 16 Temmuz Cumartesi sabahı bastırılan darbe girişimi sonrası tüm ülkede 3 ay boyunca sürecek olağanüstü hal kararı alındı. Bakanlar Kurulu’nun aldığı OHAL kararı, 21 Temmuz Perşembe günü saat 02.00’da Resmi Gazete’de yayınlandı. 

MECLİS BOMBALANDI
Ankara Emniyet Müdürlüğü bir savaş uçağı ve helikopter tarafından saldırıya uğradı. Gölbaşı’ndaki Özel Hareket Eğitim Merkezi de F-16 savaş uçaklarıyla bombalandı. 15 Temmuz gecesi ülke tarihinde en acımasız görüntülerden biri yaşandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi de savaş uçaklarıyla bombardımana tutuldu. Vekiller bombalama öncesi sığınağa girerken, 12 kişi yaralandı.

ACIBADEM TELEKOM’DA ÇATIŞMA
Ülke genelinde bunlar yaşanırken, Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan Telekom binası da bir grup asker tarafından işgal edildi. Saat 23.00 civarında Acıbadem Caddesi’ni tanklarla trafiğe kapatan askerler, havaya ateş ederek vatandaşların geçişine izin vermedi.  Telefon ve internet ağlarını kontrol etmek ve bir süre sonra internet iletişimini kesmek isteyen askerlere Kadıköy Emniyet Müdürlüğü ekiplerince operasyon düzenlendi. Yaklaşık 7 saat süren çatışmanın sonunda askerler sabah saatlerinde teslim oldu.

ÜÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Darbe girişimi ile beraber vatandaşlar da tepkisini göstermek için sokaklara çıktı. Üsküdar, Boğaziçi Köprüsü ve Acıbadem’de sokağa çıkan çok sayıda vatandaş askerlerin hedefinde oldu. Boğaziçi Köprüsü’nü kapatan tanklar insanları ezerek ilerledi. Helikopterden açılan ateş sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Acıbadem’deki çatışmada Üsküdar Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Murat Mertel ve Murat Naiboğlu isimli vatandaşlar yaşamını yitirdi.

BİNLERCE GÖZALTI
Ülke tarihinin en kanlı gecesi olarak anılacak 15 Temmuz darbe girişiminin sonunda 173’ü sivil, 62’si polis ve 5’i asker olmak üzere toplam 240 kişi yaşamını yitirdi. Darbe girişimine katılan 24 asker de öldürüldü. Darbe girişiminin bastırılmasından sonra 6 bin 319 asker, 210 polis, 1481 hakim-savcı ve 650 sivil gözaltına alındı. Gözaltılardan tutuklamaya dönüşenlerin sayısı ise 990. 17 general, 65 subay, 34 polis, 273 hâkim-savcı ve 563 asker tutuklandı.

GÖREVLERİNE SON VERİLDİ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından çeşitli kamu kurumlarındaki görevden alma işlemi devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı 15 bin 200 personelin görevden alındığını duyurdu. Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ülke genelindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapan 1577 dekanın istifa etmesini istedi. Dekanların 1176’sı devlet, 401’i ise vakıf üniversitelerinde görev yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 492, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda da pasif görevlerdeki 100 personel görevden alındı. Bu arada Anadolu Ajansı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personelinden 399 kişinin açığa alındığını belirtti. TRT’de de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 370 kişiyle ilgili soruşturma başlattığı duyuruldu.
Öte yandan, Radyo Televizyon Üst Kurulu da (RTÜK) olağanüstü bir toplantı yaparak Gülen Cemaati ve darbe girişimiyle ilişkili olduğu tespit edilen tüm radyo ve TV’lerin yayın hak ve lisanslarını iptal etti.
20 Temmuz itibariyle kamuda görevden alınanların sayısı 49 bin 337’yi buldu.

CHP’DEN MİTİNG KARARI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP'nin 24 Temmuz Pazar günü, İstanbul Taksim Meydanı'nda, "Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi" düzenleme kararı aldığını bildirdi. Ordu içindeki cuntanın 15 Temmuz akşamı bir darbe girişiminde bulunduğunu anımsatan Bingöl, olayın başladığı andan itibaren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bütün CHP'li milletvekilleri ve üyelerin, net bir tavır koyarak, söz konusu darbe girişimine karşı duruş sergilediklerine işaret etti.
 
Etiketler; 15 temmuz

ARŞİV