Darbenin 31. yılında Kadıköy'de buluştular

12 Eylül askeri darbesinin 31. yıldönümünde demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve sendikalar Kadıköy’de miting düzenledi.

15 Eylül 2011 - 10:35

78'liler Federasyonu, ESP, BDP, SDP, KESK, EMEP, İHD, EHP, TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, İstanbul Tabip Odası, TÖP, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Platformu'nun da aralarında olduğu örgütler, Tepe Nautilus önünde toplandı. “12 Eylül darbe anayasası kaldırılsın. Demokratik eşitlikçi, özgürlükçü anayasa yapılsın”, “12 Eylül'ün 31. yılında darbeciler yargılansın”, “Kontrgerilla dağıtılsın darbeciler yargılansın adalet istiyoruz” yazılı pankart ve dövizler taşıyan binlerce kişi darbe sürecinde gözaltında işkenceyle öldürülen ve kaybedilen kişilerin resimlerini taşıdı. Kortejlerin en önünde ise “Sanık ayağa kalk” yazılı, Kenan Evren, Turgut Özal, İhsan Doğramacı gibi darbe sürecinde ordunun ve hükümetin başında olan kişilerin maketleri taşındı.
“Kenan Evren adalete teslim ol”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek”, “Fatsa'dan Hopa'ya mücadele sürüyor” sloganlarıyla yürüyen grup, Kadıköy'de arama noktalarından geçtikten sonra miting alanına alındı.
12 Eylül mitingi saygı duruşu ile başladı. Tertip Komitesi adına konuşan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, 12 Eylül darbesinin üzerinden 31 yıl geçtiğine ve hâlâ darbecilerin yargı önüne çıkarılmadığına dikkat çekti. Toplumun üzerinden silindir gibi geçen askeri darbe ile hesaplaşılmadığı durumda izlerinin silinemeyeceğini söyledi.
 

'DARBE YASALARI VE KURUMLARIYLA HÂLÂ HAYATIMIZDA'
78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ise Kenan Evren'in sorgulandığını hatırlatarak, “Bizi kandırmak istiyorlar. Bu hesap sormak, sorgulamak değildir. Darbe, yasaları ve kurumları ile hala hayatımızda duruyor" dedi. Can, “Darbe ile yüzleşmek, hesaplaşmak tüm kalıntılarıyla hayatımızdan silmek görevimizdir. Dış politikayı Pentagona, güvenliği emperyalistlere, ekonomiyi IMF’ye bağladılar, ülkemizi karanlık planlarla yönetimi karanlığa sürüklediler. Tüm bu nedenlerle darbeciler yargılanmalıdır” diye konuştu.
 

TEK TİPLEŞTİRME POLİTİKASI DEVAM EDİYOR
Emek Demokrasi ve Özgürlük Blok’u adına konuşan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, 12 Eylül'de uygulanan tek tipleştirme politikasının bugün de devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “12 Eylül'ün aklına gelmeyen şeytanlığı iktidar buldu. Kuşun, kurdun, suyun hakkına göz diktiler. Dereleri, meraları, suları tekelci sermayeye sattılar. ”
Blok’un diğer İstanbul milletvekili Abdullah Levent Tüzel de konuşmasında 12 Eylül darbesinin emekçilere yönelik hak gasplarıyla devam ettiğini belirtti
Mitingin son konuşmasını Diyarbakır Cezaevi'nde ölüm orucunda yaşamını yitiren Hayri Durmuş'un kardeşi Barış Annesi Zekiye Durmuş yaptı. 31 yıldır süren savaşın bitmesini isteyen Durmuş, “Biz istiyoruz ki 50 yıl olmasın. Artık barış ve kardeşlik olsun. Benim oğlum Diyarbakır zindanında öldürüldü. Barış anneleri adına barış istiyorum. O günden beri devam eden zihniyetin bitmesini istiyorum. Artık çocuklar ölmesin, analar ağlamasın” şeklendi konuştu.
Konuşmaların ardından İlkay Akkaya ve Agire Jiyan’ın şarkılar söylediği miting halaylarla sona erdi.
 

HABER: Semra ÇELEBİ
FOTOĞRAFLAR: Eylem Başak ŞENTÜRK


ARŞİV