Darüşşafaka Cemiyeti, 11 ilde milyonlarca insanı etkileyen deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak, ailesini depremde yitiren çocuklara sıcak bir yuva sağlamak amacıyla 100 kişilik kontenjan artırımına gitti.
Cemiyet, artan kontenjana kabul edeceği öğrencileri 8 yıl boyunca tam burslu okutacak. Yatılı, nitelikli eğitim olanağı tanıma kararı alan Darüşşafaka Cemiyeti’nin bu kararına Türkiye İş Bankası destek verdi. Banka, liseden sonra üniversite hayatlarında da öğrencilere desteğini sürdürecek.
“PUAN BARAJLI SINAV OLMAYACAK”
160 yıldır, annesi ya da babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz öğrencilere olduğu gibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde annesini ya da babasını yitirmiş çocuklara da sadece bir “okul” değil, şefkatli bir yuva sağlamak istediklerini belirten Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, “Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na her yıl ortalama 120 öğrenci kabul ediyoruz. Öğrencilerimizi de ülkemiz genelinde düzenlediğimiz sınavla belirliyoruz. Sınavımıza 4’üncü sınıfta okuyan, annesi ya da babası hayatta olmayan, ailesinin maddi olanakları nitelikli eğitim almak için elverişsiz çocuklarımız katılabiliyor. Ülkemizin yaşadığı deprem felaketinin hemen ardından depremden etkilenen çocuklarımız için de okulumuzun kapasitesi dâhilinde ek kontenjan oluşturduk. Daha fazla öğrenci almak için çabalarımızı sürdürüyor, mümkün olduğunca çok çocuğa ulaşmak için derslik, yatakhane, yemekhane gibi alanlarımızda ve kadrolarımızda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Okulumuzun imkânları elverdiği ölçüde öğrenci alınabileceğinden depremzede çocuklarımız da 21 Mayıs Pazar günü bulundukları illerde gerçekleştireceğimiz sınavımıza katılacak. Ancak depremzede çocuklarımız için bu, puan barajlı bir sınav olmayacak ve sınavın ardından onlar için Darüşşafaka’daki 8 yıllık tam burslu, yatılı eğitim yolculuğu başlayacak” dedi.
Öte yandan Darüşşafaka Cemiyeti, depremden etkilenen öğrencilerinin eğitimine devam eden kardeşlerine de okulun kapılarını açtı. Bu kapsamda da 18 öğrenci, farklı seviyelerde eğitim ve öğretimlerine Darüşşafaka’da misafir öğrenci olarak devam edecek ve tüm giderleri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanacak.
DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN KABUL KOŞULLARI
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin etkilediği 11 ilimizden Darüşşafaka Ortaokulu’na öğrenci kabulü için aşağıdaki şartların sağlanması gerekiyor:
Öğrencinin;
▪ T.C. vatandaşı olması
▪ Anne ve/veya babasının hayatta olmaması (Deprem illerinde deprem öncesi veya sonrası olabilir.)
▪ 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilkokul 4. sınıf öğrencisi olması (2012 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olması gerekmektedir. Yaş düzeltmesi geçersizdir.)
▪ 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın ilk yarıyılında depremin yaşandığı 11 ilden birinde 4. sınıfa kayıtlı olması veya deprem bölgesinde yaşamadığı halde depremde anne ve/veya baba kaybı yaşamış olması
▪ 21 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Darüşşafaka Giriş Sınavı’na katılmış olması
▪ Depremden etkilenmiş öğrenciler, başka il merkezinde sınava girseler de deprem bölgesi öğrencisi kabul edilecekler.
▪ Depremden etkilenen öğrenciler, sınav sonuçlarına göre yapılacak sıralama ile
okula kabul edilecek.
▪ Ailesinin maddi olanaklarının kolej düzeyinde eğitim almasına yeterli olmaması
▪ Darüşşafaka Eğitim Kurumları web sitesinde yer alan Kayıt Kabul Sağlık Yönetmeliği esaslarına uygun olması.
Açıklanan kabul koşullarına göre ara kademede öğrenci alımı yapılmayacak. Öğrenciler, 2023 Darüşşafaka Giriş Sınavı’nda 4. sınıf ilk yarıyıl kazanımlarından sorumlu olacaklar. Depremden etkilenen çocuklar için ek 100 kontenjan oluşturuldu.
İKİ KURUM ERZİNCAN DEPREMİNDE DE İŞBİRLİĞİ YAPMIŞTI
1939 Erzincan depreminden etkilenen 83 çocuk da İş Bankası’nın desteğiyle Darüşşafaka’da okumuştu. İki kurum, 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde de iş birliği yapmış ve deprem felaketini yaşayan ailelerden Darüşşafaka’nın öğrenci kabul koşullarına uygun 83 çocuk, İş Bankası’nın desteğiyle okula kabul edilmişti. Bu iş birliği neticesinde İş Bankası, deprem bölgesinden gelen 83 çocuğun tüm masraflarını üstlenmiş ve onlara yeni bir geleceğin kapılarını açmıştı. İki kurum 2008 yılında da Türkiye’nin eğitim alanındaki en uzun soluklu ve kapsamlı sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “81 İlden 81 Öğrenci”yi hayata geçirmişti.