ÖĞRENCİLER EKMEK YAPIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı’nın pilot projesi kapsamında ekmek fırını kurulan okullardan olan Moda’daki Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi depremzedeler için ekmek kampanyası yapıyor. Okullar tatil olmasına rağmen gönüllü olarak okula gelen öğrenci ve öğretmenler, ekmek pişiriyor. Burada her gün 15 bin civarı üretilen ekmek, Kadıköy Kaymakamlığı aracılığıyla Çiftehavuzlar’daki 50. Yıl Tahran Anadolu Lisesi bahçesinde toplanarak, tırlar aracılığıyla Gaziantep’in İslahiye ilçesine gönderiliyor. Okulun giyim atölyesi de depremzedeler için battaniye dikiyor. Polar kumaştan yapılan battaniyelerden arta kalan parçalarla da çocuk pijaması, atkı ve şapka gibi giysiler yapılıyor. Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nde de depremzedeler için tulum ve battaniye üretiliyor. Kursiyer ve öğretmenler tarafından üretilen ürünler deprem bölgesine gönderiliyor.
Kadıköy’deki özel eğitim kurumları da çeşitli kampanyalar yapıyor. Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi’nin Moda’daki Koşan Kaplumbağa Anaokulu, Moda’daki Fransız okulu St. Joseph Lisesi ve Özel Bilim Adası Okulları (Gauss) deprem bölgelerine yardımlar gönderdi. Moda Kız Öğrenci Yurdu boş yataklarını depremzede öğrencilere açarken, Kadıköy Açı Dershanesi de sınava hazırlanan depremzede gençleri kurumunda bedelsiz şekilde eğitime davet etti.
MOTORCULAR SAHAYA İNDİ
Kadıköy merkezli Türkiye Motosiklet Platformu (TMP) depremden hemen sonra reaksiyon veren ekiplerden. TMP Genel Sekreteri Hakan Şener, “Öncelik deprem bölgesine gerekli ihtiyaçları sağlamaktı. Platformumuzun her türlü konuda beraber çalıştığı Motorize Arama ve Kurtarma Derneği (MAKUD) ile iletişime geçtik. Zaten onlar da bugüne kadar ne zaman bir afet yaşansa ilk giden gruptan oldular. MAKUD, AFAD ile irtibat kurarak deprem bölgesine kaldırılan uçaklardan biri ile diğer arama kurtarma timleri ile beraber bölgeye intikal etti. Sonrasında biz de TMP olarak topladığımız ilk ihtiyaç malzemelerini deprem yardımı gönderen belediyelere teslim ettik. Ancak medyayı takip ettiğimizde yardımların il merkezlerine çok zor ulaştığı, deprem olan bölgelere giriş ve çıkışlarda trafik yoğunluğunun çok fazla olmasından yardımların yeterince ulaşmadığı ve dağıtılamadığını gördük. TMP'nin sosyal medya hesaplarından tüm motosikletçilere duyuruda bulunduk. İnanın binlerce motosikletçi, kurye, bireysel kullanıcılar başvuru yaptı. Daha sonra yetkililer ile kurulan koordine sonucunda masrafların bir kısmı ilgili makamlar bir kısmı da tarafımızdan karşılanmak üzere 5 otobüs ile motosikletçileri, 2 TIR ile de motorlarını Hatay/İskenderun'a yolladık. Yaklaşık 5 gündür bölgedeyiz, araba ile ulaşılamayan yerlere yardımları ulaştırıyoruz.” dedi.
ÇARŞI ESNAFINDAN BAĞIŞ
Tarihi Kadıköy Çarşısı esnafı seferber olup, derhal bir yardım ekibi oluşturdular. Kadıköy Tarihi Çarşı Derneği Başkanı Ali Geçgel’in koordinasyonu ile çarşı esnafının depremzedeler için kendi aralarında topladığı yardım kolileri, çarşıda oluşturulan bir toplama merkezinde toplandı. Ardından da Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Kaymakamlığı’na ait toplama merkezlerine dört ayrı sefer yapılarak teslim edildi. Kadıköy’deki çeşitli işletmelerin çalışmaları da sürüyor.
Sanatçılar Sokağı’ndaki Süt, Yumurta, Reçel adlı kafenin sahibi Eser Tura, Antakya Armutlu’daki semt pazarı alanına bir mobil karavan kurarak, depremzedelere sıcak çorba, çay, kahve dağıtımı yapıyor. Moda’daki Matto Cafe sahibi Ozan Akar öncülüğünde Kahramanmaraş'a 4 adet konteyner ev gönderildi.
Bağdat Caddesi’ndeki mekanlar da yardım topladı. Örneğin Suadiye’deki Porch Bar, depremin hemen ertesi gününden itibaren yardım noktası oluşturdu. Toplanan yardımlar Kadıköy Belediyesi’ne iletildi. Suflör Kadıköy adlı kafe de 10 günlük cirosunu depremzelere bağışlayacağını açıkladı. VegaNarşist Kadıköy Şubesi deprem bölgelerine yardım maksatlı olarak ufak bir kermes açtı. Faaliyetlerini bir süreliğini askıya alıp dayanışmaya odaklanan Yeldeğirmeni’ndeki Hoş Atölye de dükkanın bir köşesinde minik bir kermes açıldı.
KOOPERATİFLER İŞ BAŞINDA
Yeldeğirmeni’ndeki Yerdeniz Kooperatifi, Rasimpaşa Mahalle Muhtarlığı ile konuşarak kooperatif dostlarının desteği ile depremzedeler için çamaşır çorap ve su tedarik edip, muhtarlığa teslim etti. Kadıköy Kooperatifi de deprem bölgeleri için gerekli ihtiyaç malzemelerini, güncellenmiş listeler paylaşarak günbegün topluyor. Ayrıca deprem bölgelerinden Kadıköy’e gelen depremzede aileler için de sıfır ürünler toplanıyor.
OYUNCAK KAMPANYASI
Sunay Akın’ın kurucusu olduğu, Göztepe’deki İstanbul Oyuncak Müzesi, AKUT Vakfı ve Kartal Belediyesi’nin dayanışmasıyla, afet bölgesinin birincil ihtiyaçlarını karşılamak için yardımlar topladı.
Ayrıca oyuncak bağış kampanyası da başlatan müzeden yapılan açıklamada, “Oyunun olduğu gibi, oyuncağın da iyileştirici gücüne inanıyor ve depremzede çocuklarımız için başlattığımız oyuncak bağışı kampanyasına desteklerinizi bekliyoruz. Bağışlayacağınız oyuncakları her gün, 10.00 ile 19.00 saatleri arasında İstanbul Oyuncak Müzesi’ne getirebilirsiniz. Oyuncakların yeni olmasına, yeni olmayan oyuncakların ise parçalarının eksiksiz ve kırığı olmamasına dikkat etmenizi rica ederiz.” denildi. Kadıköy merkezli bağımsız girişim Patronsuz Kurye ekibi de bu projeye bisikletleriyle destek veriyor. Daha önce Kadıköy Belediyesi’ne gidecek yardımları adreslerden alıp belediye binasına ücretsiz olarak taşıyan ekip, şimdi de adreslerden aldıkları oyuncak bağışlarını yine ücret almadan müzeye ulaştırıyor. Bağdat Caddesi Caddebostan ışıklardaki Caribou adlı kahve dükkanına da çocuklar için malzeme bırakmak mümkün.
VAKIF, DERNEK, STK YARDIMLARI
Moda’daki Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) ihtiyaç listelerindeki malzemelerin bir kısmını Kadıköy Belediyesi’ne, bir kısmını da afetzede hayvanlar için çalışma yürüten Dört Ayaklı Şehir ekibine, bir kısmını da TMMOB ve Rasimpaşa Muhtarlığı’na gönderdi. Rasimpaşa’daki Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ilk günden itibaren çalışmalar yaptı, topladığı yardımları iki parça şeklinde bölgeye ulaştırdı. Ayrıca bu ayki yapılan bütün bağışları deprem bölgesine bağışladı. Aynı zamanda 10 ilde sendika üyesi olan eğitimcilere ulaşma ve ihtiyaçları tespit etme çalışması da başlatıldı. İstanbul'dan çıkan bir ekip de Maraş'a gitti.
Moda Deniz Kulübü, Lozan Kulübü, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF ) Kadıköy Pirsultan Şubesi de bölgeye yardım yapan kurumlardan bazıları.
DEPREMZEDELER İÇİN ÖRÜYORLAR
Depremin hemen ardından, biri Kadıköylü olmak üzere 3 arkadaş tarafından kurulan “2Yumak 4Bucak” oluşumu, depremzedeler için örgü örüyor. Sosyal medyada örgütlenen ekip, Anadolu yakasında Patronsuz Kurye ile kardeş ekip gibi çalışmaya başladı. Bisikletli kuryeler örgüleri ücretsiz olarak gereken yerlere ulaştırıyor.
Ülkenin pek çok yerinden gönüllü örgücülerin destek verdiği ekibin kurucularından Aycan Aksungur, “Kimse üşenmiyor, kimse şikayet etmiyor, sadece örüyor ve nereye bırakılacaksa oraya elleriyle teslim ediyor. İçine 2Yumak 4Bucak yazan not koyun diyoruz, onlar için çarpan yüreğimizi bilsinler istiyoruz. Elimizden gelse 10 şehrin tamamını örgülerimizle sarmak, ısıtmak, acılarını hafifletmek istiyoruz. Azdan az, çoktan çok diyoruz. Maddi destek almıyoruz, sadece ipleri aramızda takas ediyoruz.” diyor.
SANATLA BAĞIŞ
Sanatçılar da dayanışma faaliyetlerine sanatlarıyla destek veriyor. Kadıköylü ressam Görkem Dikel, ‘Sanatla Bağış’ adlı kampanyayı şöyle anlatıyor: “Ülkemizi vuran bu yıkımda tüm meslek gruplarının üzerine düşeni yapması gibi biz de görsel sanatçılar olarak bir işlevimiz olmasını temenni ettik. Sanatçılar Instagram’da #SanatlaBagis etiketini kullanarak eser paylaştıklarında, eserden elde edilecek gelirin tamamını Ahbap veya İhtiyaç Haritası’na iletiyoruz. Şu ana dek satılan eserlerle toplanan bağış 81.500 TL’ye ulaştı.”
Öte yandan Barlar Sokağı’ndaki Karga Bar da müzisyen, sanatçı ve kolektiflere çağrı yaparak depremden etkilenenlere destek olmak için bir sanat pazarı kuruldu. Sanatçılar, Ahbap’a bağış karşılığı satılmak üzere eserlerini buraya bırakabiliyor, isteyen de bu eserlerde satın alarak bağış yapmış oluyor. İlk iki günde yaklaşık 140 bin TL bağış yapıldı.
Kadıköy merkezli İllustratörler Platformu da topluluk olarak destek verebilecekleri konulara ilişkin eylem planı hazırlamak amacıyla bir kriz masası oluşturdu. Özel tiyatro çalışanlarından oluşan Tiyatro Kooperatifi’nden yapılan açıklamada ise “Ana işi insana ve insanın duygularına dokunmak olan tiyatro sanatı üretenleri ve icracıları olarak, toplumsal sorumluluğumuzun bilinci ve #SahnedenDayanışma ile oyunlarımızı oynamayı planlıyoruz. Oyun gelirlerimizi depremzedelerle paylaşmanın yanı sıra, toplumsal iyi oluşa katkı sunan projeler üzerine çalışıyoruz.” denildi.
Bahariye'deki Ak'la Kara Tiyatro da blgeye bağış topladı, yardım gönderdi.
FEMİNİST TIR YOLDA
“Deprem bölgesinde kadın, LGBTİ+ ve çocukların ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı” düşüncesiyle kurulan Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu'nun hazırlayacağı ‘Mor Tır’ yola çıkıyor. İstanbul'dan bölgeye yollanacak tıra konulacak ihtiyaçları 19 Şubat Pazar gününe dek Kadıköy, Bakırköy ve Beyoğlu’ndaki merkezlere bırakmak mümkün.
CHP, HDP, TKP, TİP gibi siyasi partilerin Kadıköy şubeleri yardım topladı. Toplumsal Özgürlük Partisi İstanbul İl Örgütü’nün Bahariye’deki binasının caddeye bakan cephesine, dev bir ‘acil ihtiyaç listesi’ pankartı asıldı