‘Deli Dumrul zamlarına hayır'

Akaryakıt fiyatlarının düşürülmesini isteyen TÜKODER, benzine yapılan zamların Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinde kabul edilen ve TC. Anayasası’nda da yer alan seyahat hak...

16 Şubat 2011 - 10:46


Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), 4 Şubat günü Taksim'de bir eylem yaparak akaryakıt zamlarını protesto etti. Yapılan basın açıklamasında, yıllardır otomatik artışa bağlanan ve yapılan son zamlarla 4 TL’yi aşan (kurşunsuz) benzin fiyatları tüketicilerin büyük çoğunluğunu aracını kullanamama noktasına getirdiğine dikkat çekilerek, özellikle de benzine yapılan zamların Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinde kabul edilen ve TC. Anayasası’nda da yer alan seyahat hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı ifade edildi.
Türkiye'de dünyanın en pahalı akaryakıtının kullanıldığı ve en yüksek verginin ödendiği vurgulanan açıklamada, “Hükümetler bu durumu bilmelerine ve gerek TÜKODER, gerekse diğer sivil toplum kuruluşları yıllardır konuyu dillendirmelerine rağmen hükümetlerin yürekleri ve kulakları sağırdır” yorumu yapıldı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“AKP hükümeti 1 lira 55 kuruşa devraldığı benzin fiyatını 4 TL’nin üzerine uçurmuştur. Akaryakıt fiyatını salt petrol ve kur artışına bağlamak gerçeği yansıtmamaktadır. Temel sorun alınan yüksek vergi ve yüksek kâr marjıdır. Bunun sorumlusu AKP iktidarıdır. Hükümet ve Başbakan akaryakıt zamları konusunda Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun 2010/52 sayılı kararını uygulamayarak suç işlemektedir. Danıştay’ın kararının uygulanması halinde benzini 25 kuruş daha ucuza almış olacağız. Verginin geri çekilmesinden doğacak kaynak sıkıntısı gerekçe gösterilerek hukuk askıya alınamaz. Kamuoyunun dikkatini bu noktaya çekmek istiyoruz. Gerek AKP hükümetinin açıklamalarından, gerekse piyasalardan anlaşılan akaryakıt fiyatlarının nerede duracağının belirsiz olduğudur. Durmak yok yola devam diyenlerin sloganları aslında 'Durmak yok zamlara devam' şeklinde devam etmektedir. Tüketiciler olarak bu duruma sessiz ve seyirci kalmamalıyız. Türkiye Tüketici Hareketi ve Türkiye Tüketicisi ciddi bir sınavla karşı karşıyadır.
Bu açıklamayla başlattığımız haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek ve bütçe açığını kapatmak için yapılan 'Deli Dumrul zamlarına dur' demeye devam edeceğiz. Tüm tüketicilerimizi, meslek odalarını, sendikaları, STK’ları ve basını bu mücadelede yanımızda olmaya ve destek vermeye çağırıyoruz.”


ARŞİV