Denetimsiz LPG'li araçlara dikkat!

Makine Mühendisleri Odası, yazılı bir açıklama yaparak Ulaştırma Bakanlığı’nın LPG’li araçlara denetim zorunluluğunu ortadan kaldıran genelgesini acilen geri çekmesini istedi.

13 Eylül 2012 - 14:16
Makine Mühendisleri Odası, yazılı bir açıklama yaparak Ulaştırma Bakanlığı’nın LPG’li araçlara denetim zorunluluğunu ortadan kaldıran genelgesini acilen geri çekmesini istedi.
 
TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, bayram tatilinin ilk günü Bolu’da meydana gelen LPG’li araç yangınını hatırlatarak denetimlerin yetersizliğine dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada Ocak ayında Ataşehir’de, Mart ayında Antalya’da ve en son Bolu’da meydana gelen LPG’li araç yangınlarında faciadan dönüldüğü belirtilerek “Toplumun can ve mal güvenliği açısından olası vahim olayları önlemek için LPG’li araç dönüşüm ve kontrolleriyle ilgili bazı hususları kamuoyuyla yeniden paylaşmak istiyoruz.” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ömrünü tamamlamış LPG tanklarının denetimler yoluyla tespiti, can güvenliği açısından son derece önemli bir husustur. Bu durum diğer bir önemli tehlikeye de işaret etmektedir. 2011 yılının ilk 5 ayında LPG Sızdırmazlık Kontrolü yaptıran ticari taksi sayısı 3179 iken 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakam 1066’ya düşmüştür. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 19.12.2011 tarihli genelgesi ile araç muayene istasyonlarında “Gaz Sızdırmazlık Raporu” aranması zorunluluğu kaldırılmış gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını ‘ağır kusur’dan ‘hafif kusur’a dönüştürmüştür. Bu durum LPGli araç kullanıcılıarının ‘keyfiyetine’ yıl açmış ve 2012 Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu durum tehlikenin en büyük işareti sayılmalı, derhal uygulama gözden geçirilmeli, geri dönülmelidir. Bundan sonra yaşanacak olumsuz gelişmelerin hatta ölümlerin önüne geçebilmek için Bakanlık, genelgeyi acilen geri çekmelidir.”

ARŞİV