Deneyimli başkan yardımcısı emekli oluyor

Uzun yıllardır yerel yönetimler alanında birçok görevde bulunan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya yakın zamanda emekli olacak. Kadıköylülerin yakından tanıdığı Çetinkaya, 30 yıldır yaşadığı Kadıköy’e hizmet sunmanın kendisini mutlu ettiğini söylüyor

08 Şubat 2017 - 15:29

Üç yıldır Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Mustafa Çetinkaya bu ay içinde emekli olmaya hazırlanıyor. 30 yıldır Kadıköy’de yaşayan Çetinkaya, çalışma hayatına 1970 yılında, memuriyete ise 1978 yılında başladı. Uzun yıllar Üsküdar Belediyesi’nde görev yapan Çetinkaya 2004 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra 5 yıl boyunca CHP Üsküdar İlçe Başkanlığı görevini üstlenen Çetinkaya, son yerel seçimlerle beraber Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı oldu. Yakın zamanda emekli olacak Çetinkaya ile uzun yıllardır yaşamını sürdürdüğü Kadıköy’ü ve yerel yönetim anlayışını konuştuk.

“KOMŞUMA HİZMET ETTİM”

Kadıköy Belediyesi’ndeki görev süreniz nasıl geçti?

 Kadıköy’e hizmet etmek için elimden geleni yapmaya çalıştım. Kadıköy’ün benim için özelliği ilk defa yaşadığım ilçede görev yapmış olmam. Bu çok keyif ve mutluluk verici bir şey. Komşuma hizmet ediyorum. Denetlediğim esnaftan alışveriş yapıyorum. Şikâyetçi olunan yollarda ben de yürüyorum. Belediye adına bir güzellik ortaya çıkmışsa bunları görüyorum. Yapılan şey benim için yapılıyor ve yaptığım şeyi biraz da kendim için yapıyorum. Yani Kadıköy’de çalışmak keyifti benim için. Burada beraber çalıştığım arkadaşlarım sayın belediye başkanı başta olmak üzere elimizden geldiğince doğru şeyler yapmaya çalıştık. Eksiğimiz ve yapamadığımız şeyler olmuştur. Ama bizden sonraki arkadaşlar bu eksikleri tamamlayacaktır bundan şüphem yok.

Peki, bu 3 yıl nasıl geçti?

Kadıköy Belediyesi olarak katılımcı modeli oluşturmaya ve yaymaya çalıştık. Sorunun muhatabını ve sorunu çözmesi gerekenleri bir araya getirmeyi burada başarabildik. Kadife Sokak’taki sorunun ortak bir şekilde çözümlenmesi bunun en somut örneği. Kavga etmeden muhatabı da dinleyerek, onun da fikrini alarak hatta önerilerde bulunarak sorunları çözmeye çalıştık. Eksikler olabilir ama bu bir yöntemdi. İyi bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

“KENT SORUNLARI DEĞİŞTİ”

Uzun yıllardır çalışma hayatı içindesiniz ikinci emeklilikten sonra üzgün müsünüz ne yapacaksınız bundan sonra?

Bir şeyden mutluyum; geriye baktığımda keşkeler var ama keşkeler çok az. Değişik dönemlerde memurluk yaptım, değişik görevlerde bulundum. Örneğin rahmetli Aytekin Kotil’le çalıştım. Ahmet İsvan gibi bir şahsiyeti tanıdım. Nurettin Sözen, Bedrettin Dalan, Recep Tayyip Erdoğan ve hala İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Kadir Topbaş ile çalıştım. Ben yönetici memur olmadım. Aday memurluktan yöneticiliğe geçtim. Çok değerli ağabeylerden memuriyeti öğrendim. Örneğin biz karbonla yazı yazıyorduk, kalemimiz sabit kalemdi. Buralardan geliyoruz. Devletin imkânları çok azdı. Zarfları çevirerek yeni zarf olarak kullanıyorduk. Daktiloyla yazdığımızda pelür kâğıdı dediğimiz ince kâğıtları dosyalıyorduk. Şimdi daha çok imkân var tabi.

Belediyecilik anlayışı da değişti tabi…

Kent sorunları değişti. Örneğin ben belediyeye başladığımda Türkiye nüfusunun yüzde 48’i kentte yüzde 52’si ise köyde yaşıyordu. Bugün yüzde 90’ı kentlerde yüzde 10’u köyde yaşıyor. Tabir yerindeyse Türkiye kentleşiyor mu? Çok da kentleşiyor demek doğru değil. Kentliler biraz köylüleşiyor. Sorunları da beraberinde getiriyor. Yani talepler değiştikçe kentin sorunları değişiyor. Mesela makineye dayalı belediyecilik gelişiyor. O dönem sorun azdı ama makineye dayalı belediyecilik çok azdı. Yani siz asfaltı elle seriyordunuz. Mesela biz belediyeye ilk girdiğimizde sokak yıkamaya yabancıydık, bilmiyorduk. Çöp konteynırını da bilmiyorduk. Yani o gün kentin sorunları başkaydı bugün başka.

"KADIKÖY’ÜN SIKINTISI İNŞAAT"

Görevde bulunduğunuz süre içinde en çok hangi alanda zorlandınız?

 Tek şanssızlığımız inşaat yığını bizim dönemimizde patladı. Keşke kentsel dönüşüm Kadıköy Belediyesi’nin kontrolü dâhilinde yapılabilseydi. Kadıköy bunun sıkıntısını çekiyor. Dolayısıyla belediye olarak da bunun sıkıntısını çekiyoruz. Bir sıraya sokarak ruhsat veremiyoruz. Hafriyat kamyonlarına yasa gereği müdahale edemiyoruz. Talihsiz kazalar ve ölümler oldu. Bunlar olmamalı. Belediye başkanımızın bir sözü var ben de kullanıyorum “Kadıköy’de inşaat devam ediyor yaşam da devam edecek”. Doğrusu bu olması gerekirken bazen inşaatlar yaşamı olumsuz etkiliyor. Ama bittiği zaman da güzel olduğunu görüyorum. Şansımız mı şanssızlığımız mı onu gelecek gösterecek.


ARŞİV