Denge içinde bir egzersiz…

15 yıl boyunca, dünyanın birçoğu Pilates’e dayalı patlamayı keşfetti. Pilates esnekliğe, gerilmeye ve fiziksel hareket ve vücut dengesine dayalı bir egzersiz metodudur.

27 Ağustos 2013 - 13:44
“Haklı olmalıyım. Hiç asprin almadım. Hayatımda hiç yaralanmadım. Bütün dünya, bütün ülke benim egzersizlerimi yapıyor olmalı; Çünkü daha mutlular”/
Joseph Hubertus Pilates, 1965, yaş 86.
15 yıl boyunca, dünyanın birçoğu Pilates’e dayalı patlamayı keşfetti. Pilates esnekliğe, gerilmeye ve fiziksel hareket ve vücut dengesine dayalı bir egzersiz metodudur. Nefes almaya odaklı nefes alış-veriş örnekleriyle birlikte özel egzersizlerin sistematik pratiğiyle… Pilates yalnızca fiziksel çaba ile değil, aynı zamanda profesyonel spor kurslarının ve fiziksel rehabilitasyonun bütün çeşitlerine ek olarak paha biçilemez olduğunu kanıtlamıştır.
20. yüzyıl sıralarında profesyonel dans toplulukları tarafından büyük ölçüde benimsenmiş egzersizler fitness salonlarında, fiziksel terapi merkezlerinde, dinlenme kuruluşlarında, lüks spa ve sağlık merkezlerinde kullanılıyor. Bizim neslimizin yaşlanması ve trende verilen önemin artması ve modern sağlık pratikleriyle birlikte Pilates giderek artan bir bekleme listesi ile günlük hayatta yerini buluyor. İnançla pratik yapın, Pilates’in birçok yararını görün. Artmış kemik kapasitesi ve diplere doğru kan dolaşımı, sağlıklı nefes alışverişi öncelikli odak noktası. Gerginlik ve esneklik, özellikle karın ve sırt bölgesinde güç artışı Pilates ile sayısız fayda elde edilir. Birinci odak noktası, derin ve sağlıklı nefes almak yoluyla artan akciğer kapasitesi ve kan dolaşımıdır. Etkili bir Pilates programının bileşimi, kaslar ve ruh açısından dayanıklılık, özellikle karın ve sırt kasları arasındaki koordinasyon ve esnekliktir. Duruş, denge ve karın gücü, büyük oranda artar. Kemik sıkılığını, eklem sağlığını iyileştirmek ve vücudun bir çok açıdan iyi görünmesini sağlamak hedef noktasıdır. Pilates vücuda dengeyi ve kontrolü öğretir ki bunlar kişinin yaşamının bütün alanlarını etkiler.

JOSEPH PİLATES, EGZERSİZ EKİPMANININ ÖNEMİNİ GÖSTERDİ
1914 yılı sıralarında, Joseph Pilates İngiltere’de yaşarken boksör ve sanatçıydı. Birinci Dünya Savaşının baş gösterdiği sıralarda diğer Alman Vatandaşlarıyla beraber gözaltına alınarak İngiltere, Lancestar’a yerleştirildi. Orada birkaç kamp üyesine yirmi yıllık kendi çalışmalarını ve yogada kullanılan bazı hareketleri, konseptleri öğretti. Bugün “matwork” adı ile bilinen orijinal egzersizler sistemi olan Kontroloji’yi o günlerde isimlendirdi. Birkaç yıl sonra, savaş zamanı hastalık ve fiziksel yaralanmalara maruz kalmış birçok savaş esirine bakıcılık ve hemşirelik yaptığı başka bir kampa transfer edildi. Burada yaralıları rehabilite etmek için elinde olan ekipmanlarını geliştirmeye başladı. Yatak başlarını, yataklarda bulunan yayları sökerek esnek ve dayanıklı tedavi yatakları yarattı. Bir bakıma, bugün kullanılan Pilates ekipmanı o yıllarda kullanılandan çok farklı değil.
Pilates karısı Clara sessizce onun konseptlerini ve egzersizlerini kurumsallaştırarak daha ciddi bir o kadar da profesyonelleşerek bugünün Pilates manzarasını ortaya çıkardı..
Onlara çok şey borçluyuz…
 
KGM Pilates Uzman Eğitmeni Nurcan Bengin

ARŞİV