Dünyanın her yerinden, irili ufaklı üç yüz tür deniz kabuğu çeşidinin yer aldığı Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi, soyu 400 milyon yıl öncesine uzanan çok özel türde kabuklar sergileniyor.
Mustafa SÜRMELİ
Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi dünyanın en özel müzeleri arasında. Dünyanın her yerinden, irili ufaklı üç yüz tür deniz kabuğu çeşidinin yer aldığı merkezde, soyu 400 milyon yıl öncesine uzanan çok özel türde kabuklar da sergileniyor. İnsanların deniz yaşamıyla ilgili bilgilendirilmesi amacıyla 2009 yılı Ocak ayında Cevizli Dragos’ta Kemal Geyran tarafından kurulan Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi, ülkemiz ve dünya deniz ve sualtı yaşamının tanıtılmasını, deniz kültürünün geliştirilmesini de amaçlıyor. Kemal Geyran’ın 2007 yılında Amerika’daki Virginia Tech Üniversitesinde öğrenimini sürdürürken kaybettiği oğlu Can Geyran anısına açtığı merkez ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Kartal Dragos’ta bulunan bu özel müzede camekânların içinde sergilenen kabukların, doğal yaşam alanlarında çekilmiş video görüntülerini de izlemek mümkün. Şimdilik Kartal ve bölge ilçelerden gelen insanlarla dolan Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi, tahmin ediyoruz ki, kısa bir süre sonra civar illerden veya ülkelerden de ilgi görebilir. Zira İrlanda’dan gelenlerin yanı sıra Tayland’dan bir müzeci de merkezin konuğu olmuş. Deniz kabukları ve türleri hakkında birçok bilginin sunulduğu müze, özellikle çocuklarımızın eğitim ve öğretimi aşamasında da önemli bir misyon üstleniyor.
KOLEKSİYONCULUKTAN MÜZECİLİĞE
Kemal Geyran, 1954 yılında İstanbul'da doğdu. Saint Joseph Fransız Erkek Lisesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi kimya mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. 2005 yılında emekli olana dek matbaa mürekkepleri sektöründe yönetici olarak çalıştı. 2000-2005 yılları arasında kültür balıkçılığı ve seracılık yaptı. Babası Erol Geyran’dan geçen sualtı merakı, çok küçük yaşlardan başlayarak onu deniz kabuğu koleksiyonculuğuna yöneltti.
40 yıl önce kumsallarda deniz kabuğu toplayarak, daha sonra yurt dışından da deniz kabukları getirmekle başlayan bu merak, zamanla bilimsel bir temele oturdu. Kemal Geyran, şu anda 1000’in üzerinde türün bulunduğu bir koleksiyona ve 1000’den fazla yayının bulunduğu bir kitaplığa da sahip.
Kemal Geyran, ülkemizde doğa tarihi müzesi eksikliğini görerek, 2009’da bu amaca yönelik bir merkez kurduğunu belirtiyor.
Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi’nin, “Deniz Kabuğu Koleksiyonculuğunun Etik Kuralları” ve “Deniz Kabuklarının Temizlenmesi” isimli iki de yayını bulunuyor.
ÇOCUKLAR MERKEZİ ÇOK SEVİYOR
Tematik bir sergileme anlayışı benimsenen merkezdeki çeşitli mekanlarda, farklı sunumlarla konuklara deniz kabuklarının tanımı, tarihçesi, hayvanlar alemindeki yeri, insanoğlunun deniz kabuklarıyla yüzyıllardır süregelen ilişkileri ve daha bir çok ilginç bilgi aktarılıyor. Merkeze ilgi o kadar yoğun ki, özellikle anaokulu, ilköğretim öğrencileri gruplar halinde ziyaret ediyorlar. Çocuklar denizi ve deniz yaşamına dair pek çok gizemi tanıma imkanı buluyorlar bu merkez sayesinde. Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi’nde bulunan küçük bir salonda tanıtım filmi sunuluyor. Filmde deniz kabuklarıyla ilgili bilgiler görseller eşliğinde anlatılıyor. Çocuklar bu filmi izlemekten büyük keyif alıyor.
İSTANBUL ÇOK ÖZEL BİR MÜZE KAZANDI
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi ve Kartal Belediyesi arasında bir protokol imzalanmış geçtiğimiz aylarda. Protokolü Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ile Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi kurucusu Kemal Geyran törenle birlikte imzalamışlar. Protokol kapsamında, Kartal Belediyesi’nin desteğiyle merkezi ziyarete gelenler için çok amaçlı kullanılacak konferans salonu hizmete sunulmuş.
Protokolün imza töreninde konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, belediye olarak Can Geyran Deniz Kabukları Merkezi’ni hem Kartal’a hem de İstanbul’a kazandırmak istediklerini vurgularken, konuşmasında müzeciliğin kültürel gelişimde önemli olduğunu da belirtip, Kemal Geyran’a ve ailesine Kartal’a böyle bir tesisi kazandırdığı için teşekkür etti. Yerel yönetim olarak Merkezi, Kartal halkının ve İstanbul halkının kullanımına açma dileklerini ifade edip, protokolün, mevcut alanı daha işlevsel kullanma amacı taşıdığını vurguladı.
Can Geyran Deniz Kabukları Müzesi Kurucusu Kemal Geyran ise yapılan protokolün özel sektör ile yerel yönetim birlikteliğini gösteren güzel bir örnek olduğunu belirtiyor ve Kartal Belediyesi’ne teşekkür ediyor. 2009 yılında açtığı Deniz Kabukları Merkezi’nin Kartal Belediyesi katkılarıyla çok daha iyi bir hizmet vereceğine inandığını ifade ediyor.
Dünyanın her yerinden, irili ufaklı üç yüz tür deniz kabuğu çeşidinin yer aldığı merkezde, soyu 400 milyon yıl önceye dayanan türde kabuklar da bulunuyor. Camekânların içinde sergilenen kabukların, doğal yaşam alanlarında çekilmiş video görüntülerinin de yayınlandığı merkezin ünü Türkiye sınırlarını aştı bile.
Adres:Kırgülü (eski Papatya) Sokak No:12
Dragos - Maltepe
Istanbul -Turkiye
Tel: 0216 - 383 16 62
Merkez Salı, Çarşamba ve Pazar günleri 11:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Pazartesi hariç, diğer gün ve saatlerde randevu ile açılabiliyor.