Denizlerin cankurtaranları

Denizde zor durumda kalanlara yardım etmek için kurulan Denizde Arama Kurtarma (DAK/SAR), bugüne dek onlarca kişinin hayatını kurtardı

31 Temmuz 2015 - 10:52
Denizde zor durumda kalanlara yardım etmek için kurulan Denizde Arama Kurtarma (DAK/SAR), bugüne dek onlarca kişinin hayatını kurtardı. DAK/SAR, daha çok yaşam kurtarabilmek için gönüllülere ve bağışlara ihtiyaç duyuyor

Gökçe UYGUN
Denizde başınız sıkışsa nereyi ararsınız? Sahil Güvenlik’i mi? Kıyı Emniyeti’ni mi? Polis’i mi? Peki ya DAK/SAR’ı da arayabileceğinizi biliyor musunuz?
 Kalamış’ta Kurulu DAK/SAR; Denizciler Dayanışma Derneği’nin (DDD) denizde arama kurtarma yapan bir organı.  Acil yardım ve can kurtarma hizmeti veren, personeli eğitimli gönüllülerden oluşan bir sivil toplum örgütü… 300’e yakın gönüllüsü ile 7 gün 24 saat esasına göre Marmara Denizi’nde ücretsiz arama kurtarma hizmeti veriyor.  Tabi ki bu hizmet ücretsiz! Yani diyelim ki siz Caddebostan plajındasınız. Bir arkadaşınız yüzerek fazla açıldı ve geri dönemiyor. Eğer sahilde cankurtaran yoksa acil yardım için hemen DAK/SAR’ı arayabilirisiniz.

DENİZDE 300 GÖNÜLLÜ
DDD Başkan Yardımcısı Murat Kaya, “Teknesi batan/ yananlar, balıkçılar, denize düşenler, teknesinin yakıtı bitenler… Yani denizi amatör ve sportif amaçla kullanan ve zor duruma düşen herkese yardım eli uzatıyoruz” diyor. Peki, DAK/SAR gönüllüleri kimler, nasıl bir eğitim alıyorlar? Profesyonel denizciler ve denizcilik eğitmenleri tarafından ücretsiz olarak verilen eğitimlerde gönüllü adayları denizde yön bulma, seyir etme, ilk yardım, denizde canlı kalabilme, kazazede kurtarma gibi konuları öğretiliyor. Şu an 300 civarı gönüllünün yarısı aktif olarak, sürekli nöbete geliyor. Yüzde 30 oranında kadın gönüllü var. Her meslek grubundan insanların bulunduğu gönüllülerin yaş aralığı ise 18-65 arası.
513 CAN KURTARILDI
15 yılda bin 850 olaya giderek, 513 kişiyi kurtaran DAK/SAR’a gelen yardım çağrıları yaz aylarında artıyor. Çoğu hafta sonu olmak üzere, haftada ortalama 7-8 olaya gidiyorlar.  En çok talep Adalar civarından geliyor yaz mevsiminde. En çok karşılaşılan sorun ise yakıtı biten tekneler…
YÜZME BİLMEYEN KAPTAN!
DDD Başkan Yardımcısı Murat Kaya, yaptıkları ilginç kurtarma operasyonlarını şöyle anlatıyor; “Fenerbahçe burnu yakınlarında Öreke Taşı denen bir kayalık vardır.  Orada bir adam olduğuna dair bir ihbar aldık bir gün. Gittik bir baktık, uzun saçlı bir adam bize el sallıyor. Aldık, kurtardık. Sonradan öğrendik ki, aklı dengesi çok da yerinde olmayan bu adam meğerse kendisi bir sal inşa etmiş. Kurbağalıdere’den Fenerbahçe’ye dek bu sal ile gelmiş. Sonra poyraz çıkınca kayalıklara çarpmış. Sal parçalanmış, kendisi de yüzerek kayalıklara çıkmış.  Bir gün de Bostancı açıklarında yanan tekneye gittik. Rüzgâr nedeniyle tekneye yanaşamadığımız için tekne kaptanına denize atlamasını söyledik. Meğerse kaptan yüzme bilmiyormuş!"

Gönüllüye ihtiyaç var
DAK/SAR’ın hem gönüllüye, hem maddi desteğe ihtiyacı var. Yakıt emini- tamir-bakım gibi maliyetli giderler için sponsor desteği ve bağış bekliyorlar. Gönüllüye ise hep ihtiyaç var. Zira tutulan bir nöbette, nöbetçilerden birinin hastalık gibi acil bir durumu ortaya çıktığında bir başka gönüllüyü arayabilmek için, gönüllü sayısının fazla olması lazım.

ARŞİV