Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından bir yıl geçti. “6 Şubat Depremleri” olarak hafızalarda yer edinen bu afetler sonrasında resmî açıklamalara göre depremden 13 milyon kişi doğrudan etkilenirken 11 ilde en az 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Can ve mal kayıplarının ciddi sayılara ulaştığı depremlerin ardından yüz binlerce insan evsiz kaldı. Barınma sorununu çözmeye çalışan vatandaşlar, çadırlarda ve konteynerlerde kalmaya başladı. Depremin birinci yılını geride bırakırken bölgeden gelen haberler depremin yıktığı şehirlerde sorunların hala devam ettiğini gösteriyor. Depremlerin yarattığı sorunlar karşısında birçok kurum deprem bölgesindeki vatandaşlarla dayanışmak için seferber oldu. Depremin ilk gününden itibaren arama kurtarma ekipleriyle bölgede yer alan Kadıköy Belediyesi de birçok alanda yaptığı çalışmalarla depremzedelerin yanında oldu ve olmaya devam ediyor.
BAK KADIKÖY DEPREM BÖLGESİNDEYDİ
Çalışmaları ile AFAD’dan Orta Seviye Arama Kurtarma akreditasyonu alan Kadıköy Belediyesi’nin arama kurtarma ekibi BAK Kadıköy ve Köpekli Arama Timleri sertifikasına sahip köpeği Lena, afet bölgesinde 12 gün boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürdü. 49 kişiden oluşan BAK Kadıköy ekibi, 17 kişiyi enkazlardan sağ olarak çıkardı.
KADIKÖYLÜLER SEFERBER OLDU
Depremin hemen ardından bölgede kıyafet ve gıda ihtiyacı ortaya çıkarken, Kadıköy Belediyesi Başkanlık Binası ve Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi de çoğunluğu gençler olmak üzere binlerce gönüllünün yer aldığı çalışmalara ev sahipliği yaptı. Kadıköylüler tarafından belediye binasına ulaştırılan malzemeler ve belediye garajında ayrıştırılıp tasnif edildi, kolilere kondu ve yardım zinciriyle elden ele TIR’lara yüklendi. Dört gün boyunca binlerce gönüllünün yer aldığı çalışmalar sayesinde deprem bölgesine başta kıyafet olmak üzere, bebek bezi, battaniye vb. gibi binlerce koli gönderildi. Kadıköy Belediyesi, depremzedelere çadır desteği de sağladı. Belediye ekipleri vatandaşların bağışladığı çadırları depremzedeler için kurdu.
MOBİL ECZANELER KURULDU
Deprem bölgesinde özellikle Hatay’da hastane binaları büyük zarar görürken ilaç ve diğer tıbbi malzeme ihtiyacı da büyüdü. Kadıköy Belediyesi, yaklaşık 2 bin eczanenin yıkıldığı deprem illerine mobil eczaneler kurdu. Gönüllü olarak Hatay’a giden eczacılar ve sağlık çalışanları da Kadıköy Belediyesi’nin kurduğu mobil eczanede ilaç ve kişisel hijyen malzemelerinin dağıtımı yaptı.
GEZİCİ AŞEVİ DESTEĞİ
Bölgede gıdaya ve temiz suya erişim depremden günler ve haftalar sonra bile devam etti. Belediyeler ve diğer sivil toplum kuruluşları da depremin ilk gününden itibaren vatandaşların sıcak yemek ve su ihtiyacını karşıladı. Kadıköy Belediyesi de bölgede kurduğu aşevleri ile günde 10 bin öğün sıcak yemek servisi yaptı. Gezici aşevlerine usta şefler de destek verdi. Kadıköy Belediyesi, gezici aşevi tırları ve mobil ikram araçlarından sonra doğal afetlerde ve acil durumlarda kullanılmak üzere günde 35 bin ekmek üretme kapasiteli mobil fırını da hizmete soktu.
DAYANIŞMA DEVAM ETTİ
Depremden haftalar sonra bölgede yaşayanlar hijyen malzemelerine ve temiz giysilere ihtiyaç duymaya başladı. Afet bölgesinde yardım çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, Kadıköylülerden gelen yardımları bölgeye ulaştırmaya devam etti. Hazırlanan koliler deprem bölgesine gönderildi, aynı zamanda Kadıköy’e yakınlarının yanına gelen depremzedelerin yaşadığı evlere dağıtıldı.
ÇİFTÇİLERİN ÜRÜNLERİ KADIKÖY’DE…
6 Şubat depremleri bölgedeki tarım faaliyetlerini de olumsuz etkiledi. Kadıköy Belediyesi’nin depremzede çiftçilerin ürünlerini Kadıköylülerle buluşturduğu Deprem Dayanışma Pazarı ile elde edilen tüm gelir, depremden etkilenen üreticilere gönderildi. İlki 18 Mart 2023’te kurulan Deprem Dayanışma Pazarı’nda Erzin Kooperatifi, Defne Kadın Kooperatifi, Samandağ Kadın Kooperatifi, VakıfKöy Kooperatifi ve Hatay Deprem Dayanışma Kooperatifi’nden alınan yerel ürünler satıldı. Hem depremzede üreticilere destek olmak hem de taze ve doğal ürünler satın almak Kadıköylüler bu projeye yoğun bir ilgi gösterdi. Deprem bölgelerinde üretim yapan çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin ürünlerinin satıldığı ve toplamda sekiz defa kurulan Deprem Dayanışma Pazarı ile depremzedelere 1,5 milyon TL destek sağlandı.
DAYANIŞMA FİLM OLDU
6 Şubat Depremi’nden sonra Kadıköy ile afet bölgeleri arasında kurulan dayanışma köprüsünü konu alan “1146 Kilometre: Bir Dayanışma Belgeseli” yayınlandı.Kadıköy Belediyesi’nin resmi YouTube kanalında yayınlanan belgeselde deprem bölgeleriyle Kadıköy arasında kurulan dayanışma ağına dair izleyenleri hem duygulandıran hem de gururlandıran görüntülere ve bilgilere de yer verildi.
“KÖYLERE KİMSE GİTMEMİŞTİ”
Depremin üçüncü günü bölgeye giden Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, belediye ekiplerinin hemen deprem bölgesine gönderildiğini ve Kadıköy’de de hummalı bir çalışmanın başladığını hatırlattı. Odabaşı, Kadıköy Belediyesi’nin çalışmalarını şöyle aktardı: “BAK Kadıköy ilk günden itibaren deprem bölgesindeydi. Bu konuda tecrübeli olduğumuz için çok hızlı hareket ettik. Kadıköy’de de yurttaşlarımızla birlikte yardım kolilerini hazırladık. Gezici aşevi ve mutfak kurulması gibi pek çok çalışmayı çok hızlı bir şekilde organize ettik. Hatay’a gittiğimde çok büyük bir belirsizlik ve çok kötü bir ortam olduğunu gördüm. Gerçekten duymak başka şahit olmak başka. İnsanların enkaz altından yakınlarını çıkarmak için verdikleri uğraş ve çaresizlik, kentin görüntüsü bunları hayatım boyunca unutmam mümkün değil. Çok büyük bir koordinasyonsuzluk vardı. Bölgedeki yerel inisiyatifler ve gönüllülerle beraber gelen yardımları depoya indirip, düzenleyip, dağıtım yaptık. İhtiyaçları küçük araçlara yükleyerek depremin beşinci günü köylere gönderdik. Biz gittiğimizde köylere henüz kimse gitmemişti.”
“ELİMİZİ ÇEKMEDİK”
“Deprem bölgesinden elimizden çekmedik” diyen Odabaşı, şunları söyledi: “Hem kaynak aktarımı hem de üretime yeniden başlayabilmeleri için Samandağ ve Defne’deki iki kooperatifin ürünlerini satın aldık. Deprem bölgesindeki tarım üreticilerine destek olmak için belediye bahçesi ve Kriton Curi Parkı’nda dayanışma pazarı kurduk. Biz yerel yönetim olarak elimizi de aklımızı, yüreğimizi de asla deprem bölgesinden çekmedik. Unutmadık, unutturmadık. Deprem ne yazık ki ülkemizde hayatımızın bir gerçeği. Elbette bu ‘kader’ deyip bekleyeceğimiz anlamına gelmiyor. Depreme hazırlıklı olmalıyız. Hepimizin sorumlulukları var. Biz yerel yönetim olarak birçok kamu kuruluşunun önündeyiz. 2000 yılından beri zemin etütleri yaptırıyoruz. Gönüllülerle birlikte 100 kişiden oluşan arama- kurtarma ekibimiz var. İki tane gezici aş evimiz, fırınımız var. Depremin hemen ardından mahallelerde bilgilendirme toplantıları yaptık. Zemin durumuna dair her şeyi açık açık konuştuk. Çankaya ve Konak Belediyeleri ile olası bir afette iş birliği için protokol hazırladık. Çalışmalarımız devam ediyor.”
“DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ”
Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bölgede yaşanan sorunların pek çoğunun çözülememiş olmasına ilişkin konuşan Odabaşı şunları söyledi: “Öncelikle gerçekten böyle bir niyet olması gerekiyor. ‘Depreme politika karıştırmayın’ diyorlar ama bu çok politik bir mesele. Bir gecede evini, sevdiklerini kaybeden insanların hala çadırlarda yaşaması, suya, yiyeceğe ulaşamaması sizi rahatsız etmiyorsa, bunu çözmek için adımlar atmıyorsanız bu politik bir meseledir. Kamunun gücünün yetersiz olduğu durumlar elbette olabilir ama iktidar başından beri koordinasyon eksikliği içindeydi ve aynı koordinasyonsuzluk ne yazık ki devam ediyor. Biz Kadıköy Belediyesi olarak bölgeye dair her konuda sürekli dayanışma içindeyiz. Yaptık oldu, anlayışı ile değil, dinleyerek, birlikte hareket ederek sorunları çözmeye çalışıyoruz. Mesele vaatlerde bulunmak değil, sorunları tespit etmek, çözüm yolları aramak ve insanları çözümün parçası olmaya dahil etmektir.” dedi.