Kütahya’nın Simav İlçesi’nde yaşanan deprem, İstanbullular’ın ‘yüreklerini ağzına’ getirdi. Deprem, toplantılar yapılarak masaya yatırıldı. Kadıköy de toplantıların yoğun olarak yaşandığı merkezler arasında yer aldı.
Geçtiğimiz hafta Kütahya’nın Simav İlçesi’nde yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden İstanbul’a çevrildi. Yaşanabilecek olan depreme dikkat çekmek amacıyla birçok panel ve konferans düzenlendi. Kadıköy’de deprem konulu etkinliklerin merkezlerinden biriydi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanlığ, 23 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’te Kadıköy Belediye Başkanlığı Brifing Salonu’nda düzenlediği panelde, katılıımcılarla ‘İstanbul’un yeni projeleri ve deprem’ konusunu ele alırken, Sivil Organize Semtler (S.O.S) İstanbul Çevre Gönülleri Platformu ise, Barış Manço Kültür Merkezi’nde 25 Mayıs Çarşamba günü 13.00 ile 16.00 saatleri arasında ‘Deprem Projesi II’ konulu paylaşım toplantısı düzenledi. Saint-Joseph Lisesi’nde de 26 Mayıs Perşembe günü 18.00 ile 21.00 saatleri arasında ‘Depreme Fransız Kalmamak İçin Saint-Joseph’e başlığı altında deprem konusu ayrıntılı olarak masaya yatırıldı.
‘BURSA OVASI’NDA YAMULMA VAR’
‘İstanbul’un yeni projeleri ve deprem’ konulu panele katılan TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu ise, Marmara’da fayların yer değiştirmediğinin altını çizdi, “Bursa Ovası’nda bir yamulma var. Yamulma depremden önce görülen son şeydir. Yamulmadan sonra deprem gelir. Bunları konuşuyoruz ama sonuç değişmiyor. Japonlar afet yönetiminde çok iyiler. Ama bizler afet yönetimini amatör kişilere bıraktık. Tatbikatlarda bile çocuklar birbirini eziyor. Birçok şey yanlış gidiyor. Fakat birşeyleri düzeltmek gerekiyor” diye konuştu.
‘S.O.S İLE İLETİŞİME GEÇİN’
‘Deprem Projesi II’ konulu paylaşım toplantısında konuşan Deprem Proje Koordinatörü S.O.S Çevre Gönüllüleri Platformu Kurucusu ve Genel Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu ise, ‘Deprem Öncesi Yasal Yükümlülükler Projesi’nin halkın afetlerden korunması amacı doğrultusunda hazırlanan bir proje olduğuna değindi, “Bu proje kamu ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek ve halkın desteği ile gelişecek tarzda hazırlanmıştır. Mahalleler afetlerde daha dirençli hale gelecektir. Proje geniş bir imece anlayışı üzerine kurulmuştur” dedi. Genel Başkan Türksen Başer Kafaoğlu, proje kapsamında İstanbul ve Yalova olmak üzere iki ilde çalışma yürüttüklerini vurgulayıp, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yurttaşları bilgilendiriyoruz. Örgütlenin diyoruz. Kendinizin, çocuğunuzun, komşunuzun kısacası çevrenizdeki kişilerin zarar görmesini en aza indirmek istiyorsanız S.O.S ile iletişime geçin diyoruz.”
Seyhan KALKAN VAYİÇ