"Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz" toplantıları sona erdi

Kadıköy Belediyesi, 11 ili etkileyen depremlerinin ardından başlattığı "Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz" toplantıları Feneryolu, Göztepe ve Zühtüpaşa mahalleleri ile sona erdi.

13 Nisan 2023 - 20:39

Kadıköy Belediyesi’nin, Maraş depremleri sonrası mahalleleri, mahallenin konut stoku ve zemini hakkında bilgilendirmek, soruları yanıtlamak amacıyla başlattığı, “Mahallemizde Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz” başlıklı toplantılar, Feneryolu, Göztepe ve Zühtüpaşa mahallelerinin konuşulduğu toplantı ile sona erdi. 

11 Nisan akşamı Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde yapılan toplantıya, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı İnşaat Mühendisi Günday Mazlum, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir katılarak mahallelileri bilgilendirdi. 

“HİÇBİR BİNA YIKILMAZDI”

1999 depreminde sonra kurulan ve Kadıköy’deki binalarda beton denetimi ve zemin çalışması yapan Beton Zemin Laboratuvarı’nın bakanlık tarafından önce engellenmeye çalışıldığını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bakanlık, Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı’nı önce engellemeye çalıştı, görmezden geldi ve en son kabul etti. Maraş depreminden sonra ise Bakanlık, bizim 2000 yılında kurmuş olduğumuz laboratuvarı, bütün belediyelere kurması için tavsiye verdi. Ben de iddia ediyorum, 23 yıl önce tüm belediyeler Beton Zemin Laboratuvarı kursaydı, bugün Antakya’da, Maraş’ta ve Adıyaman’da 2000 yılından sonra yapılan hiçbir bina yıkılmazdı. Kadıköy’de, 2000 yılından itibaren yapılan bütün binaların betonu ve zemin yapısı belediye arşivimizde var. Ama Fikirtepe’de Bakanlık tarafından yapılan projeler hakkında hiçbir bilgimiz yok” dedi.  

DEPREM KARDEŞİ İKİ BELEDİYE

Ankara, Çankaya Belediyesi ile deprem kardeşi olduğu bilgisini paylaşan Odabaşı, “İstanbul’u ve Kadıköy’ü etkileyecek depremde, bizler görevimizin başına gelene kadar, Çankaya belediye başkanı ekibi ile buraya gelecek ve Kadıköy Belediye Başkanı gibi deprem sonrası gerekli hizmeti verecek” şeklinde konuştu. Odabaşı ayrıca, deprem kardeşi ikinci belediye olarak, İzmir Konak belediye başkanı ile mutabakata vardıklarını ve bu kararın Haziran ayındaki belediye meclisinden geçeceğini söyledi. 

‘ABİS’ İLE BİNANIZIN ZEMİNİNİ ÖĞRENİN

2012 yılından bugüne, Feneryolu’nda 912 binadan, 261’inin riskli yapı tespiti yapılarak yenilendiğini kaydeden Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Göztepe’de bin 467 binadan 515’inin, Zühtüpaşa’da ise 559 binadan, 83’ünün yenilendiğini belirtti. Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Feneryolu, Göztepe ve Zühtüpaşa mahallelerinin zemini açısından çoğunlukla önemli bir probleminin olmadığını, yerleşime uygun olduğunu, çok dar alanlarda sıkıntılarının olduğunu söyledi. Şahan “ABİS programı üzerinden, binanızın bulunduğu zemin hakkında bilgi edinebilirsiniz” dedi. 

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı sorumlusu İnşaat Mühendisi Günday Mazlum, yeni inşaatlarda yaptıkları denetimlere ilişkin süreci anlattı. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir; deprem öncesi, deprem anı ve sonrası hakkında yapılması gerekenleri anlattı ve Dijital Kadıköy uygulaması hakkında mahallelileri bilgilendirdi. 

 

ARŞİV