Mülteci hakları, sınır politikaları, nefret söylemi ve ayrımcılık üzerine çalışan Medya ve Göç Derneği, depremzede mülteciler hakkında bir rapor hazırladı. “Deprem Özel: Dezenformasyon ve Nefret Söyleminin Yarattığı İzler” temalı rapor, derneğin “Nefret Döngüsü İzleme Serisi”nin ilk sayısı olma özelliğii taşıyor. Bu seri, Türkiye’de göçmen ve mültecilere yönelik nefretin beslendiği kaynakları, nefretin söyleme dönüşerek iletişim platformları üzerinden geniş kitlelere yayılma biçimlerini ve söylemin öznelerin davranışları üzerinden toplumsal düzlemde yeniden yaratılışını bir döngü olarak gözler önüne seriyor.
Raporda, 6 Şubat depremlerinin yarattığı felaketin ortamında afet bölgesi ve civar şehirlerde ikamet eden mülteci ve göçmen topluluklara yönelik bilgi kirliliği, çarpıtma ve hedef gösterme içeren iddialar medyanın farklı iletişim kanalları üzerinden hızla yaygınlaştığı belirtilerek, “ Özellikle sosyal medya platformları üzerinden ani şekilde artış gösteren mülteci ve göçmenlere yönelik nefret söylemleri bölgede toplumsal kaos ve çatışmaların yaşanmasına zemin hazırladı. Bu dönemde mülteci ve göçmenleri hedef alan ayrımcılık ve ötekileştirmenin çeşitli kaynaklar ve söylemler üzerinden medyada görünürlük kazanarak, toplumsal düzlemde kendini yineleyen bir nefrete dönüşmesine bir kez daha şahit olduk.” Deniliyor. Nefret söylemlerinin örneklerle ayrıntılı olarak aktarıldığı raporda, bu söylemlerine karşı tepki paylaşımlarının da artış gösterdiği, bunların özellikle deprem gibi kriz durumlarında birlikte kalmanın ve dayanışma içinde olmanın önemini vurguladığı ifade ediliyor.
COĞRAFİ LEVHA ÜZERİNDEN IRKÇILIK
Rapordan bir örnek:
“Zafer Partisi Bursa İl Başkanlığı resmi Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda Kahramanmaraş depremlerinin coğrafi sebebi olan “Arap levhasının Anadolu levhasını itmesi” durumunu Suriye’den göç eden mültecilerle ilişkilendirdi. Paylaşımda “Suriyeli istilacılar” olarak tanımlanan mültecilerin de Arap Levhası gibi gibi Anadolu coğrafyasını baskılayarak zarar verdiğini ima eden bu ifadeler ırkçılığı başka bir boyuta taşıdı. Platformdaki çoğu kullanıcı tarafından bağlamdan uzak bulunan bu paylaşım yüksek oranda tepki çekti. Tepkiler sonrasında paylaşımı kaldıran il başkanlığı, ardından yaptıkları paylaşımın ırkçı olmadığını öne süren bir açıklama paylaştı.”