Kadıköy Kent Konseyi Gıda ve Tarım Çalışma Grubu, çevrimiçi bir toplantı düzenleyerek deprem bölgesindeki üreticilerle buluştu. Beş şehirden 15 üreticiyle video-konferans üzerinden yapılan söyleşide deprem bölgesindeki gıda ve tarım alanında yaşanan sorunlar konuşuldu. Grubun üyesi olan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası temsilcisi Gökhan Turan'ın kolaylaştırıcılığında yapılan söyleşide deprem sonrası üreticilerin yaşadıkları sorunlar tartışıldı.
“BÜYÜK KAYIP YAŞANDI”
Yapılan söyleşide üreticilerin gündeme taşıdığı başlıklar şöyle oldu:
-Halk kendi kendine çözüm bulmaya çalışıyor. Çevre illere satış yapılabilmesi ve vergiler konusunda devlet yardımı gerekiyor. Sahada bir iletişim ve satış ağı kurarak girdileri düşürmek mümkün.
-Deprem yöresinde büyük pazar kaybı yaşandı. Çiftçilik ve hayvancılıkta üretim maliyetleri çok arttı. Deprem döneminde firmalar üreticiden hal fiyatına ürün alarak katkıda bulundu. Ancak alımın devam edebilmesi için istenen ambalaj işçiliği maliyetleri çok arttırdığı için satış yapamadı. Tencereler kaynamadığı için tüketim düştü. Ürünler tarlada kaldı.
-Zeytin ve zeytinyağı üretimi yapanların ağır ve orta hasarlı tesislerinin onarımı için devlet kurumlarından alacakları izin süresi çok yavaş ilerliyor. Tadilatlar yapılamıyor. Sulama yapılan kuyular depremde göçtüğü için kuyu açtırmak gerekiyor. Bu da girdi maliyetlerini arttıracak ve yeni sezonda ürün satışını olumsuz etkileyecek.
-Bazı bölgelerde nakliye sorunu çözülemedi. Elektrik ve su fiyatları çok yüksek. Gübre alamayıp mısır ekemeyen çiftçi var.
“POLİTİKALAR DEĞİŞMELİ”
Çözüm yollarının da tartışıldığı toplantıda öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:
-Tarım politikaları değişmeli. Bunun yanında kooperatifleşme desteklenmeli ve deneyimler paylaşılmalı.
- Kooperatiflere hibe edilen araç gereç verimli kullanılmalı, âtıl kalmamalı. Pazar üretmeden kurulan kooperatifler varlıklarını sürdüremiyor. Pazar yaratılıp, pazara uygun üretim yapılmalı.
-Adil ve ölçülebilir bir sistem yaratılmalı. Üreticiler rekabet içinde değil, dayanışma içinde olmalı.