Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında özellikle ailesine ulaşılamayan depremzede çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin sayısı büyük. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremden etkilenen çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’nden başvuru yapabileceğini açıkladı.
DEPREM SONRASI 95 BİNİ AŞKIN BAŞVURU YAPILDI
Bakanlık, depremler sonrası enkaz altından çıkarılan, korumaya ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklara koruyucu aile olmak isteyen binlerce kişinin, e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurduğunu açıkladı. Deprem sonrası koruyucu aile olabilmek için başvuran kişi sayısı 95 bini aştı. Bakanlık yetkilileri, deprem öncesi günde 2-3 başvuru, ayda ise 10 ile 12 başvuru aldıklarını kaydetti. Korumaya ve bakıma muhtaç çocukların bakanlık gözetiminde hastanelerde tedavilerinin sürdürüldüğü, ilk olarak çocukların ailelerine ulaşmak için çalışma yürütüldüğü belirtildi. Bakanlık yetkilileri, mevcut ve onaylanmış koruyucu ailelerle de temas kurduklarını belirterek, “İhtiyaç olması durumunda, yanınıza yeni bir çocuk alabilir misiniz?' sorusunu yönelttiklerini belirtti. Yetkiler, koruyucu aile olabilmek için başvuranların en az 3 aylık denetim sürecine tabi olacağını vurgulayarak, başvuruları değerlendirildikten sonra şartları sağlayanların koruyucu aile statüsüne alınacağını kaydetti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocuklarımız ilk olarak bakanlığımıza bağlı kuruluşlarımıza alınmakta, güvenli şekilde bakımları sağlanmakta ve ailelerine ulaşma çalışmaları yapılmaktadır. Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir. Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e- Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz.”
NASIL KORUYUCU AİLE OLUNUR?
Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler olarak biliniyor.
Koruyucu aile olmak isteyen kişiler, yaşadıkları ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerindeki koruyucu aile birimine başvurabiliyor. Koruyucu ailenin başvurudan sonra gerçekleşen hazırlık süreci ortalama altı ila sekiz aylık bir zaman arasında gerçekleşiyor.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
T.C. vatandaşı olup 25-65 yaş aralığında olan, en az ilkokul mezunu, düzenli bir geliri olan kişiler veya çiftler koruyucu ailelik başvurusunda bulunabiliyor. Toplumda çok bilinmese de bekar bireyler de koruyucu aile olabiliyor. Ayrıca ailenin biyolojik çocuğunun olması, koruyucu aile olmasına engel teşkil etmiyor. Biyolojik anne ve babası hayatta olan ancak onların yanında kalması uygun olmayan, biyolojik aile ile hukuki bağı devam ettiği için evlat edindirilmesi de mümkün olmayan, devlet koruması altında olan çocuklar, uygun görülmeleri halinde koruyucu ailelerle eşleştiriliyor. Çocuğun koruyucu aileye yerleştirilmesi için biyolojik anne ve babasından rıza alınmasına gerek bulunmuyor.
ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINA KADAR KORUYUCU AİLEDE KALIR?
Çocuğun koruyucu aile yanında kalma süresi, koruma altına alınma nedenine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Çocuk uzun yıllar koruyucu ailesinin yanında kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de bulunuyor. Biyolojik ailesine döndürülme ihtimali, çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurularak kurum tarafından oluşturulan komisyon ile karara bağlanıyor. Koruyucu aileler, biyolojik aile şartlarını iyileştirdiğinde çocuğun biyolojik aileye dönme ihtimalini bilerek bu hizmete dahil oluyor. Ancak mevzuatta tanımı ne kadar süreli koruyucu ailelik olarak geçse de uygulamada çok büyük oranda, çocuklar devlet korumasının kaldırıldığı, reşit oldukları 18 yaşına kadar ailenin yanında yaşıyor. Hatta 18 yaşını doldurduktan sonra biyolojik ailelerdeki gibi, aile yanında kalmaya devam edebiliyor.