Depremzede sahaflara destek

Meslektaşları, depremden maddi manevi zarar gören sahaflar için dayanışma kampanyası yapıyor

23 Mart 2023 - 16:02

Kitap merakı olan ve bu merakın peşinden giderek hayatının bir döneminde sahaflık yapmış bir mühendis olan Mustafa Büküm, kurucularından olduğu kitap portalı Kitantik aracılığıyla depremzede sahaflar için bir kampanya başlattı.

Büküm, “Deprem maalesef milyonlarca insanı etkileyen büyük bir felaket oldu. Şoku atlatmamız ve ne yapabiliriz düşünmeye başlayabilmemiz bile biraz zaman aldı hepimiz  için. Öncelikle STK’lar ve yardım organizasyonları üzerinden şirket olarak nakdi bağışlar yaptık. Hemen sonra da durduğumuz yerden ne yapabiliriz, iş ortaklarımıza nasıl destek olabiliriz konusuna odaklandık. İlk bir iki gün -iletişim olanaklarının en kötü olduğu zamanlarda- bölgedeki sahaf, antikacılarla iletişim kurarak durumlarını öğrenmeye çalıştık. İzmir’deki dostlarımızdan Hermes Sahaf Ümir Nar’la da bu süreçte koordinasyon halindeyiz.” dedi.  

15 SAHAF ETKİLENDİ

Toplamda 15 civarı sahafın zarar gördüğünü tahmin ettiklerini belirten Büküm, “Bunlardan bir kısmına ulaşamadık, bir kısmınınsa kendilerinin talep etmemeleri sonucu bu süreci 8 sahafla yürütüyoruz. Bunların tamamı dükkanlarını, depolarını kaybettiler. Yılların emeğiyle biriken, içlerinde nadir eserlerin de olduğu birikimlerini… Aslında bu sadece kendi ticari kayıpları değil, ciddi bir kültürel birikim de kaybedildi maalesef.” yorumunu yaptı.  

SEMBOLİK KİTAPLAR SATIŞTA

Depremzede sahaflara iki konuda destek sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Mustafa Büküm, şöyle devam etti: 

“İlki dükkanını, kitaplarını, hatta bazıları evini veya yakınlarını kaybeden sahaflar için bu zor günlerde ihtiyaçları olacak nakdi desteğin sağlanması. Bunun için sahaflar, kitantik.com çevrimiçi mağazalarına sembolik -yani sipariş verilebilir fakat gönderilmeyecek-  10 TL’lik birer kitap eklediler. Bunların satışından elde edilen gelir depremzede meslektaşlarımıza aktarılıyor. Birçok duyarlı insan büyük bir dayanışma gösterdi ve kısa sürede binlerce kitap sipariş edildi. Söylemeye gerek var mı bilmiyorum, tabii ki bu siparişler için Kitantik komisyon gelirinden feragat etti. İkinci adımda da depremzede sahafların işlerine yeniden başlamalarına yetebilecek seviyede kitap toplanması için bir çalışma sürdürüyoruz. Farklı şehirlerde kitap vermek isteyenlerin bağışlarını teslim edebilecekleri toplama noktaları belirliyoruz. Bir an önce yaraların sarılması için hepimizin duyarlılığı ve desteği olmazsa olmaz. Bizimki ve benzeri küçük küçük çabaların desteklenmesi, duyurularının yaygınlaştırılmasıyla bu büyük felaketi dayanışma içinde atlatacağımıza inanıyorum.”

Destek vermek için @kitantikcom ve @hermessahaf Twitter hesapları takip edilebilir.


ARŞİV