Dere için adalet arayışına devam!

Şule İdil Dere’nin ölümünün üzerinden yaklaşık 8 ay geçti, olaya ilişkin iddianame henüz hazırlanmadı

08 Aralık 2016 - 15:09
Erhan DEMİRTAŞ

Kurbağalıdere’nin balçığını taşıyan bir hafriyat kamyonunun ezerek öldürdüğü Şule İdil Dere’nin ölümü üzerinden 211gün geçti. Şule İdil Dere’ye çarparak ölümüne neden olan kamyon şoförü ise olaydan sonra ifadesi alınıp serbest bırakılmıştı. Vekil avukatlardan aldığımız bilgiye göre, soruşturmayı yürüten savcılık İstaş ve Denizcilik Hizmetleri çalışanlarının ifade işlemlerini tamamladı. Olaya ilişkin iddianamenin henüz hazırlanmadığını söyleyen avukatlar olaya ilişkin bilirkişi incelemesinin de devam ettiğini, dava tarihinin ise henüz belli olmadığını vurguladı.

ÖNERGELER CEVAPSIZ
Sorumluların yargılanması ve soruşturmaların bir an önce başlamasını isteyen Dere’nin yakınları change.org üzerinden imza kampanyası başlattı. “İdil’in canını alan, bir gece bile gözaltında kalmadı” başlığı ile başlatılan imza kampanyası metninde şu ifadelere yer verildi: “Şule İdil Dere’yi Yoğurtçu Parkı yaya yolunda Kurbağalıdere’den balçık taşıyan hafriyat kamyonunun neden olduğu kaza denilen cinayette kaybettik. Sorumluların yargılanması, caydırıcı cezalar alması için davanın başlatılmasını istiyoruz. Hiçbir can güvenliği tedbiri almadan, yayaları uyarmadan bir parkın yürüyüş yolunda hafriyat kamyonu çalıştırırsanız can alabileceğinizi bilirsiniz, bunu bile bile tedbir almazsanız meydana gelen şey ‘kaza’ değil ‘cinayet’ olur.”
Şule İdil Dere’nin ölümünün araştırılması için TBMM’ye ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne soru önergelerinin verildiği hatırlatılırken, aylar geçmesine rağmen soru önergelerine henüz yanıt verilmediği ifade edildi.
Kampanya metninde, davanın başlayabilmesi ve sorumluların yargılanabilmesi için duyarlı vatandaşların kampanyaya katılması istenirken, olayın aydınlanması için şu sorular soruldu:
1. Kurbağalıdere temizleme işini İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendi işçileri ve kendi araçlarıyla mı yapmaktadır?  İş başka işverenlere verilmişse İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu işverenler arasındaki hukuki ilişki nedir?
2- Kurbağalıdere temizleme işi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başka işverenlere verilmişse, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait hafriyat kamyonu hangi yasal dayanağa göre çalıştırılmaktadır? Yaya yolunda kamyon çalıştırılmasına izin verilmiş midir?
3-İzin verilmişse bu izni hangi kamu makamı vermiştir? İzin verilirken kamyon giren yerin yaya yolu olduğu dikkate alınarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı izin veren kurum tarafından denetlenmiş midir? Karayolları Trafik Kanunu’nun 68. maddesine göre yayaların yaya yolunu kullanması zorunluyken, yaya yolunda hafriyat kamyonlarının çalıştırılması o yolun yaya trafiğine kapatılmasını zorunlu kılmaz mı?
4- Kent içinde trafiği denetlemekle görevli kolluk güçleri yaya yoluna gerekli önlemler alınmadan kamyon girmesine nasıl izin vermiştir?

ARŞİV