Dere temizleniyor deniz kirleniyor!

Kurbağalıdere’den çıkarılan 79 bin metreküp çamur Marmara Denizi’ne döküldü. Dereden çıkarılan atık 918 adet tır ile 100 metrekarelik alana inşa edilen 287 katlı bir gökdelene denk geliyor

20 Ağustos 2015 - 16:03
Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen ay sonunda başlatılan Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmaları devam ediyor. İski Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin de katıldığı ıslah çalışmalarında dere içerisindeki çamurun ve pis suyun tahliye edilerek temiz deniz suyunun dereye akması sağlanıyor. 79 bin metreküp balçığın çıkarıldığı Kurbağalıdere’de çalışmalar sürse de dereden çıkarılan ve Marmara Denizi’ne boşaltılan atıklar “deniz kirleniyor” tartışmalarını beraberinde getirdi. 79 bin metreküp atık ise, 918 adet tır ile 100 metrekare alan üzerine inşa edilen 287 katlı bir gökdelene denk geliyor. İBB, Kurbağalıdere’den yayılan kötü kokunun azaldığını açıklasa da dere çevresinde yaşayan vatandaşlar, çalışmaların devam etmesinden memnun olduklarını ancak kötü kokuda bir azalma yaşanmadığını belirtiyor.
 
“BİR AY ÖNCE ÇALIŞMIYORLARDI”
Kurbağalıdere’nin bir ay önceki görüntüsü ile şimdiki görüntüsü arasında az da olsa bir iyileşme var. Derenin yüzeyinde oluşan fokurdamalarda azalma olsa da derenin rengi hala siyah. İstanbul Büyükşehir Belediyesi dereden yayılan kokunun azaldığını açıkladı ancak Kurbağalıdere’nin yanından geçenler hala burnunu kapatıyor.
Gazete Kadıköy’e konuşan çevre sakinlerinden Yılmaz Özen, kokunun yoğun bir şekilde devam ettiğini söyleyerek,“Kadıköylülerin tepkisi sonucu çalışmalar başladı. Umarım bu çaba sonuna kadar sürer. Kadıköy gibi merkezi ve güzel bir semtte bu işin bunca zamandır çözülememesi çok manidar” diye konuştu.
Her sabah Kurbağalıdere’den Kalamış’a kadar bisiklet süren Yusuf Başak adlı vatandaş ise ekiplerin bir ay öncesine kadar hiç çalışmadığını,Yoğurtçu Parkı’nda yapılan eylem sonrasında çalışmaların hızlandığını söyledi. Çalışmalardan sonra kokunun biraz azaldığını ifade eden Başak, şikayetini şu şekilde dile getirdi: “Türkiye’nin ve İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kadıköy’de böyle bir manzarayla karşılaşmak çok kötü bir durum.”
10 yıldır Kadıköy’de yaşadığını söyleyen Alper Sağlam ise, “Koku devam ediyor, sanırım bunu engellemek mümkün görünmüyor. Özellikle akşam saatlerinde koku daha yoğun. Çalışmalardan sonra az da olsa koku azaldı. Ama hala bizi ciddi şekilde rahatsız ediyor.” dedi.

“ADA AÇIKLARINA DÖKÜLÜYOR”
Kadıköy Kent Dayanışması yayınladığı bir açıklamayla, dereden çıkartılan çamurun Hayırsız Ada açıklarına boşaltıldığını bildirdi. “İBB dip taraması yaparak çıkardığı zehirli çamuru kamyonlarla Moda ön arıtma tesislerine ve Hayırsız Ada açıklarında denize dökmektedir. Yapılan uygulama halkın sağlığını tehdit etmekte, denizleri kirleterek ekolojik yapısını bozmaktadır” ifadelerinin yer verildiği açıklamada, “Islah çalışmaları mühendislik, sağlık ve hukuk kurallarına uygun olarak yeniden projelendirilip acilen uygulamaya geçilmelidir” uyarısı yapıldı. Yapılan çalışmaların, günü kurtarmaya ve şova yönelik olduğunun belirtildiği açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “İBB dip tarama ve tahliye işlerini yaparken, yılların birikimi sonucu oluşan çamurdan ortaya çıkan zehirli gazlar daha yoğun bir şekilde havaya karışıyor, insanlar hem zehirleniyor hem de nefes almaları engelleniyor. İnsanlar evlerinde pencere açamıyor, sokakta dolaşamıyor, Yoğurtçu Parkı’na giremiyor.” 

MUHTARLARA CEVAP VERİLMEDİ
Kurbağalıdere ıslah çalışmasının planlanan takvime göre geciktiği ve gecikme hakkında Kadıköylülerin bilgilendirilmediğini açıklayan Kadıköy’ün 21 mahalle muhtarı 2 Temmuz tarihinde ortak bir dilekçe hazırlayarak, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yanıtlamasını istemişlerdi. Ancak dilekçeye henüz yanıt verilmedi.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, 2 Temmuz’da Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a gönderilen dilekçeye henüz cevap verilmediğini hatırlattı. Çalışmaların göstermelik olduğunu ifade eden Ayman, “Kadıköy ilçesini ve burada görevli yerel yöneticileri yok sayan bir Büyükşehir ile Kadıköy’ün sorunlarını çözmeye uğraşıyoruz. Şu an yürütülen çalışma ne kadar çözüm olacak bunun hakkında herhangi bir bilgimiz yok” diye konuştu. Kadir Topbaş’ın ikinci defa Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanlığı’na seçildiğini açıklayan Ayman, “Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Birleşmiş Yerel Yönetimler Danışma Kurulu Başkanlığı gibi önemli görevleri sürdüren Kadir Topbaş’ın Kadıköy’ü görmezden gelmesini anlamak mümkün değil. Dünya Belediyeleri uygulamalarını detayları ile bilen birinin Marmara Denizi’ne biyolojik arıtma tesisi kurmaması da büyük sorunlarından bir diğeri” diye konuştu.
Merdivenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan ise 25 yıldır muhtar olduğunu ve Kurbağalıdere sorunun hala devam ettiğini söyledi. “Kurbağalıdere bütün Kadıköy’ün sorunudur” diyen Gürkan, “Derenin kokusu Merdivenköy’e kadar geliyor. Kurbağalıdere havzasının Ataşehir, Maltepe ve Ümraniye’nin atık su havzası yapılması planlanıyor” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dilekçeye cevap vermemesine tepki gösteren Osmanağa Mahalle Muhtarı Serap Tuncer, Kurbağılıdere’den çıkarılan balçığın Marmara Denizi'ne döküldüğünü belirterek “İBB, Kadıköylüleri zehirlemeye devam ediyor. Zehirli çamur dereden alınıp Hayırsız Ada’nın bulunduğu bölgeye bırakılıyor. Bu atıkların hangi gazları içerdiğine dair tahliller yapılmadan böyle bir şeyin yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

 
BİLGİLENDİRME YOK!
Gazete Kadıköy olarak, Kurbağalıdere ıslah çalışmasını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dereden  çıkartılan balçığın nereye döküldüğünü sorduk ancak henüz bir yanıt alamadık. Kurbağalıdere ıslah çalışmasını yürüten ÖZKA İnşaat & AKM Yapı firmasının Proje Müdürü Sinan Selçuk Togay ise “Ben bu konuda bundan sonra bir açıklama yapmayacağım. Sorularınızı İBB yetkilileri cevaplandıracak” dedi. 
 

ARŞİV