Dershanelerin kapatılmasına tepkiler sürüyor

Dershanelerin kapatılması konusunda yaklaşık üç yıldır süren tartışmalar üzerine sektör temsilcileri basın açıklaması yaptı.

21 Kasım 2013 - 09:10
Dershanelerin kapatılması konusunda yaklaşık üç yıldır süren tartışmalar üzerine sektör temsilcileri basın açıklaması yaptı.
 
Tutku DİRİ
 
Dershanelerin kapatılması konusu kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılırken, İstanbul Anadolu Yakası Dershaneler Birliği Platformu, 19 Kasım Salı günü saat 14.00’da Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde ve ardından 20 Kasım Çarşamba günü saat 13.00’da Kadıköy Halitağa Caddesinde konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Açı, Kavram, Sınav, Final, Bulvar, Uğur, Fatih, Kültür, Seviye, Çözüm, Fen Bilimleri, FEM, Anafen, Birey ve Pi Analitik dershanelerinin oluşturduğu İstanbul Anadolu Yakası Dershaneler Birliği Platformu adına Kerim Altundaş konuştu.
Altundaş, dershanelerin okullara alternatif değil eğitim sisteminin eksikliklerini gideren, ihtiyaçlarını karşılayan, eğitime destek veren kurumlar olduğunu söyledi. Söz konusu olan dershanelerin kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu öne süren Kerim Altundaş şöyle devam etti: “Dershanelerin kapatılması, ilk olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı, ikinci olarak anayasal çerçevede eğitim ve öğretim hakkı, çalışma ve sözleşme hürriyeti kısıtlanıyor. Üçüncü olarak kişilerin maddi ve manevi varlığını geliştirme kısıtlanıyor, dördüncüsü de mülkiyet hakkını ihlal ediliyor.”
Altundaş, eğitim sistemindeki sorunların giderilmesi ve dershanelere ihtiyaç olmaması durumunda zaten kapanacaklarını sözlerine ekleyerek basın açıklamasını sona erdirdi.
 
HALİTAĞA’DA EYLEM
Basın açıklamasının ardından 20 Kasım Çarşamba günü de Halitağa Caddesi’nde, Sevinç, Elit Özel, Prestij, Dilko, Bilnet dershanelerinden oluşan platform temsilcilerinin katıldığı bir basın açıklaması daha gerçekleştirildi.
Dershane öğrencileri pankartlar ve dövizlerle dershanelerinin kapatılmasına tepki gösterdiler. Dershane öğretmenleri ve öğrencilerinin Halitağa Caddesi’ni kapatarak yaptıkları açıklama, ”Önce sınavları kaldır!” ”Merdivenaltı olmak istemiyorum!” “Dershane kapatmak caiz değil!” sloganlarıyla sona erdi.  

ARŞİV