Derya kuzusu balığa gel!

Deniz balığı sezonu yerini yavaş yavaş çiftlik balıklarına bırakırken, tezgâhlar çeşit çeşit balıklarla balıkseverleri kendine çekiyor

16 Nisan 2015 - 16:06
Mustafa SÜRMELİ
Boğaz’da balık sezonunun sonuna doğru yaklaşılırken, tezgâhlarda çiftlik balıkları yaygınlaşmaya başladı. Kadıköy’de balığın da kalbinin attığı Tarihi Çarşı’da, tezgâhlarda 10-12 çeşit deniz balığı bulunsa da Nisan ve Mayıs ayı itibariyle lezzetiyle balıkseverlerin yakından tanıdığı “kalkan balığı” başköşede yer almaya başladı.

ÇİFTLİK BALIKLARI
26 yıldır balıkçılık sektörünün içinde olan İrfan Şahin, avlanma yasağının yaklaştığı son günlerde balık bolluğunun da azalmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Balık sezonunun Eylül ayında palamut ile başlayıp, diğer çeşitlerdeki artışla Mayıs ayına gelindiğini anlatan İrfan Şahin, “Nisan ortası, Mayıs itibariyle uygulanan av yasağıyla birlikte balık tezgâhlarında genel olarak çiftlik balıkları görülmeye başlar” dedi.
Tezgâhlarda çiftlik balıkları dışında farklı çeşitlerde deniz balığı olsa da balık bolluğunun eskiye göre azalmasıyla bunların daha az geldiğini söyleyen İrfan Şahin, “Şu anda bile çiftlik üretimi çupra, levrek, somon tezgâhlarda yer alıyor. Çiftlik balıkları dışındakilerin az gelmesi, fiyatları da yükseltecek” diye konuştu.

KALKAN BALIĞI REVAÇTA
Diğer taraftan lezzetiyle bilinen kalkan balığı da Nisan-Mayıs itibariyle tezgâhlarda yerini almaya başladı. Kalkan bağlının yanı sıra mezgit, minekop, çekirge ve dülger de tezgâhlarda görülebilecek.
Şu günlerde çiftlik balığı denilince çupra, somon, levrek akla geldiğini belirten Şahin, av yasağının bitmesine bir iki ay kala Ege’den mezgit, tekir, karagöz gibi balıkların geleceğini söyledi. Şahin, “Şu anda kalkan mevsimindeyiz. Bollaşmadı. 90 liranın altına düşmediği sürece bol diyemeyiz. Şu an en pahalı balık kalkan. Lüfer yok zaten henüz” dedi.

LEZZET TÜYOSU
Çiftlik balıklarının soslarda, tereyağıyla lezzetlendirilirken, deniz balığının doğal bir lezzetinin olduğunu anlatan Şahin, mevsiminde avlanan kalkanın, denizlerimizdeki en lezzetli balıklardan olduğunu söyledi; dil ve tekir, barbun, Boğaz lüferi, mezgit balığını da buna eklemek gerektiğinin altını çizdi.
Şahin usta, kolayca yapılabilecek birkaç balık yemeği tarifi vermeyi de ihmal etmedi.
Kalkan Izgara: Izgara kalkan on numara! Yağlı bir sos hazırla. Izgaraya sıkıştır. Çevire çevire kızart.
Mezgit: Fileto yapıldıktan sonra kızgın yağda tavada mısır unuyla kızart.
Somon: İster kuşbaşı gibi doğrayın kavurma yapın, isterseniz fileto yaptırıp ızgara yapın.

PÜF NOKTALARI
Taze balığı gözünden, derisinin parlaklığından solungaçlarının renginden anlamak mümkün. Şahin, taze balığın; solungacının kırmızılığı, gözünün zeytin gibi parlak olması, göçük olmaması, derisinin yaldır yaldır canlı, parlak olmasından anlamanın mümkün olduğunu belirtti. Ağır bir kokusunun olmamasına dikkat edilmeli. Şahin, her balığın dayanıklı olmadığını, hamsi, gümüş balığı, karides gibi protein oranı yüksek balıkların günlük olarak, taze tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.


ÇARŞIDA BALIK FİYATLARI
Palamut: 15
Somon: 15
Karagöz: 20
Mezgit: 10-40
Çinekop: 30
İstavrit: 15
Lipsoz: 25
Dülger: 40
Sardalya: 8
Çupra: 20
Levrek: 20
Karides: 20
Hamsi: 13
Dil bağlı: 35



ARŞİV