“Destek bekliyoruz çünkü batıyoruz”

Korona virüsü salgını tedbirleri kapsamında kafe-bar, restoran ve lokanta gibi işletmelerin kapatılmasını basın açıklaması yaparak protesto eden esnaf dernekleri ve çalışanlar, “Taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi çözüm sunulmasını istiyoruz” dedi

27 Kasım 2020 - 20:08

Korona virüsünün yayılma seyrini yavaşlatmak adına yeni alınan tedbirler kapsamında kafe-bar, restoran ve lokantaların da içerisinde olduğu birçok işletme kapatıldı. Alınan tedbir kararını protesto etmek isteyen Kadıköy, Beyoğlu, Beşiktaş, Avcılar, Kocaeli esnaf dernekleri ve çalışanlar, “Esnaf destek bekliyor, batıyoruz” çağrısıyla 27 Kasım Cuma günü Kadıköy-Beşiktaş İskelesi'nin önünde basın açıklaması düzenledi. Alkışlarla, ıslıklarla, “Çalışanlar geçinemiyor”, “Borçlar ertelensin”, “Garsonum çalışamıyorum” dövizleriyle tepkilerin dile getirildiği basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katılarak destek verdi. Esnaf dernekleri ve çalışanlar adına basın açıklamasını Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER) Başkanı Tuncay Savaşlı okudu.

GEL-AL İLE AYAKTA KALAMAZ”

Pandemi sürecinin tüm işletmeler ve esnaflar olarak farkında olduklarını belirten KADIDER Başkanı Tuncay Savaşlı, şöyle devam etti: “Ancak pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece yeme-içme ve eğlence sektöründeki kafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayi ve nargile kafelere kesilmesine anlam veremiyoruz. Pandeminin yayılmasının tek sorumlusu bizmişiz gibi davranılarak, yalnzca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer tarafta fabrikalar ve alış veriş merkezleri faaliyetlerine devam ederken, toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır. Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze uygulanan cezalandırmayı kabul etmiyoruz. Çözüm olarak sunulan gel-al, paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalacağına inanmadığımız gibi kafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikardır.”

DESTEK YOK AMA VERGİ ALINIYOR”

“Kapalı olduğu dönemlerde bile ruhsatları bar statüsünde olduğu için 9 aydır açılmayan işletmelerin hala kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, kurumlar vergisi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ile çöp vergisi ve faturalardan alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor” diyen Kadıköy Esnaf Derneği Başkanı Tuncay Savaşlı, “Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizlerden aldığı vergiden de vazgeçmiyor. Bu süreçte hükümetin esnafa işletmelerin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerini faizsiz ertelenmesi, çalışanlarımıza kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmektedir." diye konuştu.

İŞSİZLİĞE VE AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ”

Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi, garson, komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanların ve binlerce ailenin kaderine terk edildiğinin altını çizen Tuncay Savaşlı, sektörün paydaşları olan müzisyenin, oyuncunun, performans sanatçılarının, taksicilerin, çiçekçilerin, tekel bayilerin, binlerce tedarikçi ile çalışanlarının ve onların ailelerinin işsizliğe, açlığa mahkum edildiğine dikkat çekti.

Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere karşı olmadıklarını dile getiren Savaşlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak önlemler kapsamında kapattığınız ve tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık dayanacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi çözüm sunulmasını istiyoruz. Bu zorlu süreçten bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mani olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsanız. Bu nedenle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz.” Okunan basın açıklamasının ardından esnaf, alınan karara birkez daha tepki göstermek için işyerlerinin anahtarlarını yere koydu.


ARŞİV