Dev penguenler bina duvarlarında!

Almanya’dan gelen duvar sanatçıları Yeldeğirmeni’nde iki binanın duvarlarını penguen resimleriyle donatarak Gezi direnişine selam gönderdi.

12 Eylül 2013 - 09:31

Semra ÇELEBİ
 
Kadıköy’de iki yıldır düzenlenen Mural-İst Duvar Sanatı Festivali, sokak sanatçılarını İstanbul’a çekiyor. Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği festivalin dünya çapındaki yankıları sayesinde bağımsız sokak sanatçıları mahalleyi ziyaret ederek, farklı duvarları resimleriyle renklendirmeye devam ediyor.
Mahalleden gelen talepler doğrultusunda festivalin ikincisi Haziran ayında gerçekleştirildi.
Arjantin’den Jaz, Kemal Atatürk Lisesi’nin karşısında mahalle parkı olarak planlanan alanda, Şili’den İnti, Macit Erbudak Sokakta ve Güney Afrika’dan Freddy Sam ise Karakolhane Caddesi üzerinde resimleriyle Yeldeğirmeni’ne konuk oldular. Ayrıca Kadıköylü sanatçılar Rad, Cins, Canavar, Fu, Eskreyn, Lakormis ve Wicx etkinlikte yer alan sanatçılardı.
Ancak festival dışında da sokak sanatçılarının merkezi konumuna gelen Yeldeğirmeni’ne ilgi devam etti.
Eylül ayı içinde mahallenin konuğu Almanya’dan gelen ekip Captain Borderline oldu. Köln’de faaliyetlerini sürdürseler de sürekli seyahat halinde olan; grafiti ve streeart işleriyle tanınan üç kişilik grubun iki üyesi Kırkahvesi Sokak’taki iki binanın duvarlarını boyadılar. Dabtar-B ve Shanti adlarındaki sanatçılar Haydarpaşa Lisesi Mezunları Derneği’nin bulunduğu binanın yan duvarını boyayıp bitirdiklerinde dev penguenler ortaya çıktı. Türkiye’deki gündemi yakından takip eden sokak sanatçıları, Gezi direnişi sırasında gerçekleri objektif bir şekilde yansıtmayan ve penguen belgeselleri gösteren ana akım medyaya bu resimleriyle bir göndermede bulundular.
İkinci binanın duvarında ise elinde bir ağaç ve barış işareti bulunan bir bayrak taşıyan rengarenk bir insan figürünü önünde bir penguenle resmeden sanatçılar barışçıl eylemlerle parklarını koruyan Gezi direnişçilerine selam gönderdiler.
İsrail, Avustralya, Avrupa ülkeleri, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde eserleri bulunan grup ayrıca her yıl Köln’de “City Leaks” adında  bir sokak sanatı festivali düzenliyor. Ekim ayı sonunda Kadıköylü Sokak sanatçısı Eskreyn de City Leaks Sokak Sanatı Festivali’nin konuğu olarak Almanya’ya gidecek.
 
KADIKÖY RENGÂRENK
Tophane’deki gri merdivenlerin rengârenk boyanmasının ardından Beyoğlu Belediyesi tarafından griye boyanması ve ardından tekrar renklendirilmesiyle tüm İstanbul’a yayılan Gökkuşağı Hareketi, Kadıköy’de devam ediyor. Bahariye caddesindeki babaları, Moda Havuz’daki yerleri çocuklarla birlikte rengârenk boyayan Kadıköylüler, bu hafta da Moda’dan iskeleye inen merdivenleri ve Acıbadem’deki merdivenleri boyadı. Kadıköy Belediyesi’nin boya desteği sunduğu hareket son 10 gün içinde ilçeyi gökkuşağına çevirdi.

ARŞİV