DİSK GENEL-İŞ: Ücretler derhal arttırılsın

Krize karşı sokağa inen DİSK Genel-İş’e üye işçiler Kadıköy’de taleplerini haykırdı. İşçiler, belediye çalışanlarının kadroya alınmasını ve asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılmasını istediler

09 Ekim 2018 - 15:38

DİSK Genel-İş “Ücretler derhal arttırılsın”,   “Vergi adaleti sağlansın”, “Elektriğe, doğalgaza zam yapılmasın” talepleriyle  Kadıköy’de kitlesel bir eylem düzenledi. Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-İş  Başkanı Remzi Çalışkan, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ile sendikaya bağlı yönetici ve işçiler katıldı.

“6 MİLYON İŞSİZ VAR”

Eylemde kitle adına basın açıklamasını Remzi Çalışkan okudu. Çalışkan, ekonomik krizin lafını bile etmenin suç ilan edildiğini söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik politikalar sonucunda işsizlik 6 milyonu aştı ve çok büyük bir toplumsal sorun haline geldi. Artık her evde işsiz var. Genç işsizler artıyor, üniversite mezunu işsizlerin sayısı artıyor. Kadınlar çalışma yaşamının dışına itiliyor.”

“YÜZDE 24.52 ZAM YAPILSIN”

Enflasyon oranlarının önümüzdeki aylarda daha artacağını ifade eden Çalışkan, hükümete şu taleplerini iletti: “Belediyeler belediye şirketlerine geçişi yapılan işçileri kadroya alabilmelidir. Aralık’ta ödenecek 2018 yılı ilave tediyeleri belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilere de ödenmelidir. Kamuya ve belediye şirketlerine geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamaları kaldırılmalı; işçi sendikaları 6356 sayılı Kanun’a göre serbest toplu sözleşme sürecini işletmeye başlamalıdır. İşçilerin ücretine YHK kararı ile yapılan yüzde 4 artışa ek olarak ücretler en azından eylül ayındaki yıllık enflasyon artış oranı düzeyinde yani yüzde 24.52 oranında artırılmalıdır.”

“ÜCRETLERİMİZE EL UZATIYORLAR”

Çalışkan’dan sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da  “Kamuda kadro istiyoruz, krizin bedelini ödemeyeceğiz” diyerek şöyle konuştu: “ Evet, Türkiye adım adım bir ekonomik krize sürükleniyor. Bu krizin sorumlusu yılladır bu ülkeyi yönetenlerin politikaları ve tercihleridir. Üretimi değil sürekli tüketimi teşvik politikalar ülkemizi bu hale getirdi. Bu krizi biz yaratmadık. Biz alnımızın teriyle çalışıyoruz. Ama bu krizi yaratanlar ve ülkeyi yönetenler, krizin faturasını ödememiz için ücretlerimize ve kıdem tazimatımıza el uzatıyorlar. İşsizlik fonuna bile el uzatıyorlar ve sermayeye akıtıyorlar. İşçi sınıfı borçlu değildir, işçi sınıfı alacaklıdır. Emeğimizin hakkını almak için mücadelemizi başlattık. Bu yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücret arttırılmalıdır. Toplu işten çıkarılmalar durdurulmalı. İşsizlik fonu işçiler için kullanılmalıdır.”


ARŞİV