DİSK: “Kıdem tazminatı, emeklilik hakkı kırmızı çizgimizdir”

DİSK, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin tazminat ve emeklilik haklarını kısıtlayan yasa teklifinin TBMM’ye getirilmesinin ardından Kadıköy’de eylem yaptı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir” dedi

03 Kasım 2020 - 16:01

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", bu hafta meclis gündemine getiriliyor. Torba yasa şeklinde çıkarılması planlanan kanun teklifi özellikle işçilere yönelik önemli düzenlemeleri içeriyor. 

25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik haklarının yok sayıldığı kanun teklifine karşı DİSK, tüm Türkiye’de sokağa çıktı. DİSK’li işçilerin İstanbul’daki adresi ise Kadıköy iskele meydanıydı.

Burada bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Bugün depremin acılarını sarmadan, daha enkaz kurtarma çalışmaları devam ederken hiç utanmadan sıkılmadan iktidar, bu torba yasayı getiriyor. Bu yasanın genel gerekçesine baktığımızda çok güzel şeyler yazıyor. Pandeminin yarattığı olumsuz etkileri gidermek ve işçi ve işveren üzerindeki riskleri sosyal devlet ilkesi uyarınca, altını kalınla çiziyoruz sosyal devlet ilkesi uyarınca çıkarıyoruz diyorlar ama kanun teklifinin içerisine baktığımızda onlarca maddede işverenlere destek ve teşvikler var. İşsizlik sigortası fonundan işverenlere kaynak aktarılıyor, hatta kayıt dışı işçi çalıştırıp suç işleyen işverenlere yardım var.”

Çerkezoğlu, iktidardan deprem konusunda, salgın konusunda yasalar çıkarmasını beklediklerini ancak iktidarın işçi haklarına göz diktiğini söylerken, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir” dedi: “Kıdem tazminatı, çocuklarımızın emanetidir dedik, sermayenin 45 yıllık hayali olan kıdem tazminatının gaspına karşı her türlü dirençle her seferinde bu tasarıları geri püskürtmeye başladık. Bugün ise iktidar uygun bir yol bulduğunu sanıyor. Belirli süreli iş sözleşmesi dediğimiz, tamamen istisnai bir biçimi serbest bırakmayı amaçlıyor. Belirli süreli iş sözleşmesi, geçici işçiliktir. Kıdem, ihbar tazminatı olmaz, emeklilik, iş güvencesi olmaz. Bugün iktidar 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmak için geçici işçiliği yasallaştırmaya çalışıyor. Yapmak istedikleri, kıdem tazminatı hakkımızı parça parça yok ederek ortadan kaldırmaktır. Bu her şeyden önce yaşa göre ayrımcılıktır. Bugün her 3 gençten 1’i işsizdir, yapmanız gereken iş olanağı sağlamaktır.”

“Yasa çekilmezse meclis önüne gideriz”

DİSK’in yasa çekilmediği takdirde TBMM önüne gideceğini, eylemlerine devam edeceğini söyleyen Çerkezoğlu, “Bir ayda 10 günden az çalışırlarsa 25 yaş altı gençlere emekli primi yatırılmayacak. Bu kısmi çalışmalar emekliliklerine bile sayılmayacak. Bu kadar genç işsizin olduğu ülkede iktidarın yapması gereken güvenceli, kalıcı iş bulmaktadır. İnsanca yaşayacakları ücret sağlamaktır, kölece, insanlık dışı çalışmaya mahkum etmek değildir. Yasa teklifinde işverenlere bolca teşvik var, bizim ise kazanılmış haklarımızın kaldırılması var” dedi.

“Biz bugün burada, emeğin başkenti İstanbul’da bir kez daha sesleniyoruz” diye çağrı yapan Çerkezoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu yasanın meclisten geçmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün 25-50 yaş arası olan işçiler bilmektedir ki, hepimizin yarın 25 yaş altında çalışacak çocuklarımız olacak, onlar bir gün 50 yaş üstüne gelecek. Kıdem tazminatı konusunda açılacak böylesine bir gedik bizim haklarımızı korumamız için zorlayıcı olacaktır. Tüm siyasi partileri, bizleri koruyacak, emekliyi, dar gelirliyi, işçiyi yani bütün halkı koruyacak yasaları geçirmeleri gerekir. İktidara çağrımız, meclisteki bu yasayı derhal geri çekmesidir. DİSK olarak kıdem tazminatı hakkına, emeklilik hakkına, çocuklarımızın ve memleketin geleceğine sahip çıkacağız, son derece kararlıyız. Torba yasa geri çekilene kadar omuz omuza mücadele edeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz.”

Eylemde sık sık “Hükümet yasanı al başına çal”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP işçiye hesap verecek” sloganları atıldı.


ARŞİV