Diyabetli hasta sayısı artıyor!

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde rakamlar dikkat çekiyor: Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası var ancak yarısı hastalığının farkında değil!

12 Kasım 2015 - 16:08
14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde rakamlar dikkat çekiyor: Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası var ancak yarısı hastalığının farkında değil! Üstelik bu sayının 2035’te 12 milyona yükselmesi bekleniyor...
 
Diyabet gün geçtikçe daha fazla kişide görülüyor; bireyler, aileler ve toplum üzerindeki etkileri de artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu rakamlarına göre diyabet tüm dünyada yaklaşık 400 milyon insanı etkilerken bu rakamın 2035 yılında 600 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon diyabetli var ve bu sayının 2035 itibarı ile 12 milyona yükselmesi bekleniyor.
 Avrupa ülkelerindekine benzer bir şekilde Türkiye’de de giderek artan yaşlı nüfusun etkileri hissedilmeye başlanıyor. Türkiye’nin genel demografik profili genç bir nüfus yapısı gösterse de insanların, gelişen sağlık hizmetlerine ve tedaviye erişimlerinin artmasıyla yaşam süresi uzadı. Bu durum daha çok yaş ilerledikçe ortaya çıkan Tip 2 diyabet gelişme olasılığını da artıyor.
Diyabetin zamanında teşhis edilmemesi ve doğru yönetilmemesi, ilerleyen zaman içerisinde kalp ve kan damarlarını bozarak; göz, sinir ve böbrek hasarlarına, kalp krizi ve inmeye sebep olabiliyor. Oysa toplam diyabetli nüfusun yüzde 90’ına yakınını oluşturan Tip 2 diyabeti, doğru beslenerek ve hareketsiz yaşamdan kaçınarak önlemek veya geciktirmek mümkün.

Rakamlarla Türkiye’de Diyabet (2014)

20-79 yaş arası yetişkin nüfus
49.125.000
20-79 yaş arası diyabet vakaları
7.227.000
20-79 yaş arası tanı konulmamış diyabet vakası
2.191.400
Ulusal Diyabet Prevelansı (%)
14,7
20-79 yaş arası Diyabete bağlı ölümler
59.755
Diyabete bağlı sağlık harcamaları toplamı (milyar USD)
6,5
Toplam ulusal sağlık bütçesinde diyabetin payı (%)
18.2
Kaynak: Uluslararası Diyabet Federasyonu Diyabet Atlası

 
SEMTİN DİYABET ETKİNLİKLERİ

Bu yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Türk Diyabet Cemiyeti ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde ortak çalışmalar ve etkinlikler yapılıyor.

 * Sahrayıcedid Sosyal Yaşam Evi sakinlerinin 10 gün boyunca açlık tokluk kan şekeri ölçüm ve takibi yapılarak, kan şekerini en iyi kontrol altında tutan diyabetli üç kişi 12 Kasım 2015 tarihinde yapılacak mini bir törenle Türk Diyabet Cemiyeti tarafından ödüllendirilecek. Şekerini ve diyabetini yönetemeyen üç kişi de Türk Diyabet Cemiyeti’ne ait Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık Diyabet Hastanesi’nde ilave tetkiklerini yaptırabilecek.

* 16-17-18 Kasım 2015 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Binasında halka yönelik genel şeker taraması yapılarak diyabet konusundaki farkındalık arttırılmaya çalışılacak.

 
* Türk Diyabet Cemiyeti, 14 Kasım 2015 Cumartesi günü saat 12.00’de Bahariye Caddesi Başlangıç Noktasında  gittikçe büyüyen diyabete dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla “Doğru Beslen, Hareket Et, Diyabetten Korun” isimli bir etkinlik gerçekleştirecek. Etkinlik dahilinde bando ve dans gösterileri yapılarak bilgilendirme broşürleri ve Diyabet dergisi dağıtılacak. Bahariye caddesi boyunca ağaçlara diyabeti simgeleyen mavi halkalar asılacak. Aynı gün Kadıköy Ayrılıkçeşme’de bulunan Tepe Nautilus AVM’de de etkinlikler olacak.

DİYABET GÜNÜ FOTOSU
Her yıl 14 Kasım’da tüm dünyada kutlanan “Dünya Diyabet Günü”, 1991 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından başlatıldı. 160’tan fazla ülkede 1 milyarı aşan destekçisiyle en büyük farkındalık etkinliği olan Diyabet Günü’nün simgesi olan mavi halka, diyabet için birleşmeyi ve bir araya gelmeyi temsil ediyor.
 


ARŞİV