DMO arazisi satılacak

DMO arazisi satılacak ama Kadıköylü yeşil alan olmasını istiyor

09 Aralık 2010 - 13:44

3 Mart 2009 Metrobüs açılış töreninde Başbakan Erdoğan Kadıköylülere hitaben yaptığı konuşmada ‘Yeşil alan’ olacak demişti ama Devlet Malzeme Ofisi’nin Kadıköy’deki arazisi özelleştirme programına alındı. Gelişmelerden Kadıköy Belediyesi de rahatsız. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Devlet Malzeme Ofisi’ne ait olan arsanın yeşil alan veya kamuya yararlı bir alan yapılacağı yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim döneminde verdiği sözü tutmasını istiyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yerel seçim öncesi Kadıköy’e gelerek yeşil alan olarak kullanılması için Belediyeye devretme sözü verdiği Merdivenköy’deki Devlet Malzeme Ofisi’nin arazisi, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirilme programına alındı. Ticaret alanı olarak özelleştirilip satılacak olan DMO arazisinin, yeşil alan olarak Kadıköylülere bırakılması gerektiğini vurgulayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Başbakan’ın 3 Mart 2009’da Kadıköylülere verdiği sözü tutmasını istedi.
Mülkiyeti Devlet Malzeme Ofisi’nin olan, daha önce 2007 yılında da Özelleştirme Programına alınan Merdivenköy’deki DMO arazisinin satışı tekrar gündeme geldi. Başbakanlığa bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirme programına alınan araziyle ilgili en son açıklamayı 29 Mart yerel seçimleri öncesinde Kadıköy’e gelerek Başbakan Tayyip Erdoğan yapmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı 3 Mart 2009 tarihindeki Söğütlüçeşme Metrobüs açılış töreninde Kadıköy’e 2 büyük yeşil alan kazandırılacağı müjdesini veren Erdoğan, Kadıköylülere, Devlet Malzeme Ofisi’nin yerini yeşil alan olması için Belediyeye devredeceklerini açıklamıştı. Erdoğan, basına da yansıyan konuşmasında ayrıca Caddebostan Tarım İl Müdürlüğü arazisinin de üstünün yeşil alan olarak kalacağını, altının otopark olacağını kaydetmişti. Ancak, Başbakan’ın Kadıköylülere verdiği söze rağmen Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kadıköy Belediyesine 20 Kasım 2010 tarihinde resmi yazı yazarak, Merdivenköy Mahallesi’nde bulunan arazinin özelleştirme kapsam ve programına alındığını, bu konuda beş binlik ve binlik yeni imar plan taslaklarının hazırlandığını kaydetti. Resmi yazıda, kanun gereği, burayla ilgili Kadıköy Belediyesi’nin de arasında bulunduğu ilgili kuruluşların görüşlerinin alındığı belirtilerek, Kadıköy Belediyesi’nin görüşlerini 15 gün içinde yazılı olarak bildirmesi hatırlatıldı.
YENİ TEKLİFTE YEŞİL ALAN MİKTARI SADECE YÜZDE 21
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun arazi için hazırladığı yeni teklifte arazinin büyük bir bölümünün ticari alan olması planlanıyor. Özelleştirme İdaresi, DMO için yeni hazırladığı imar plan teklifinde, toplam alanı 107 bin 845 metrekare olan DMO arazisinin 64 bin 935 metrekaresinin ticaret alanına, 23 bin 337 metrekaresinin park alanına, 961 metrekaresinin istasyon, 18 bin 880 metrekaresinin ise yol alanına alınması planlanıyor. Bu planlara göre DMO arazisinin yüzde 65’i ticari alan olarak planlanırken, yeşil alan ve parka ayrılan bölüm ise arazinin sadece yüzde 21.63’lük bölümünü kapsıyor. Kadıköy’ün en değerli noktasında Merdivenköy E-5 Karayolu kenarında bulunan bu değerli arazi Kadıköylülerin olası bir depremde “deprem toplanma parkı” olarak kullanılması ve yeşil alan olarak oksijen noktası olması Kadıköylüler için büyük önem taşıyor.
KADIKÖY BELEDİYESİ OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’nin DMO Arsasını, ticaret alanı olarak özelleştirme programına almasına Kadıköy Belediyesi olumsuz görüş bildirerek karşı çıktı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün imzasıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na gönderilen resmi yazıda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 3 Mart 2009 tarihinde Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme Metrobüs hattının açılış töreninde yaptığı konuşma hatırlatılarak “Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında aynı Başkanlığımızın görüşü doğrultusunda ‘yeşil alan’ olması gerektiği vurgulanmıştır. Konuşmasında Merkezi Yönetim ile Yerel yönetim işbirliğinin öneminden bahsederek, devlet arazilerinin kamu yararı doğrultusunda belediyeye devrinin yapılacağı, bu alanın bir tenezzüh alanı olarak halkın gezip eğleneceği yeşil alanlar şeklinde düzenleneceği belirtilmiş, ancak bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamıştır. Kadıköy’de şehircilik standartlarına göre 10 metrekare olması gereken yeşil alan miktarının çok altındadır. Özellikle büyük yeşil alanların depremsellik açısından değerlendirildiğinde, olası bir depremde halkın toplanma, barınma alanı olarak önemi ortadadır. İlçemizde Göztepe Parkı ve Özgürlük Parkı dışında büyük yeşil alan bulunmamaktadır. Bunlarda konum itibariyle sahil bölgesine hizmet etmektedir. Kamu mülkiyetindeki bu alanın Sayın Başbakan’ın belirttiği şekilde yeşil alan olmasına yönelik çalışmanın bir an önce yapılması önem arz etmektedir” denildi.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİN KARARLARI’NA BELEDİYELER İTİRAZ EDEMİYOR
Başbakan’a bağlı olarak faaliyet gösteren Özelleştirme İdaresi 27 Kasım 1994 yılında 4046 Sayılı Kanunla kuruldu. Özel yetkileri bulunan Özelleştirme İdaresi’nin ek madde hükümlerinde belediyeleri bağlayıcı ve zorlayıcı maddeler de var. Bunlardan biri “belediye hudutları ve mücavir alanlar içerisinde bulunan ve özelleştirme programına alınmış kuruluşlara ait arsa ve arazilerin, ilgili kuruluşlardan gerekli görüş alınarak çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak imar tadilatları ve mevzi imar planlarının ve buna uygun imar durumlarının Başbakanlık Özelleştirme İdare Başkanlığınca hazırlanarak Özelleştirme Yüksek Kurulunca onaylanmak suretiyle yürürlüğe girer ve ilgili belediyeler bu arsa ve arazilerin imar fonksiyonlarını 5 yıl değiştiremezler. İlgili kuruluşlar (Belediyeler) görüşünü 15 gün içinde bildirir. Bu planlara göre yapılacak yapılarda her türlü ruhsat ve diğer belgeler ile izinler ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili kuruluşlarca verilir” şeklinde düzenlenmiştir. Özelleştirme İdaresi’nin kararları Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca onaylanmak ve resmi gazetede yayınlanmak suretiyle kesinleşiyor. Ayrıca bu kanundaki kararlar, ilan ve askıya dair hükümlerden muaf olarak yürürlüğe giriyor. Kısacası, Özelleştirme İdaresi’nin belediyelerden görüş alması, formaliteyi kanun gereğini yerine getirmek zorunda olmasından kaynaklanıyor. Belediyeler, Özelleştirme İdaresi’nin programa alıp sattığı ya da kiraladığı yerlerle ilgili her türlü izin ve ruhsatı da vermekle yükümlüler.

ÖZTÜRK: ‘DMO ARAZİSİ YEŞİL ALAN OLARAK KADIKÖYLÜLERİN KULLANIMINA VERİLMELİ’

Av. Selami Öztürk (Kadıköy Belediye Başkanı): Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar Mahallesi’nin planları yapılıyor. Burasının da o çerçevede değerlendirilmesi gereken ve o bölgeyi rahatlatması gereken bir yeşil alan olması yönünde hemen hemen herkesin görüş birliği vardı. Fakat anlıyorum ki vatandaş bir kenara bırakılmış durumda. Bu son derece yanlış. Kadıköy Belediyesi bu konuda gerekirse yargıya müracaat edecek. O bölge halkının buradaki hakkını sonuna kadar arayacaktır. Sayın Başbakan seçim döneminde 3 Mart 2009 tarihinde Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme Metrobüs hattının açılış töreninde halka hitaben yaptığı konuşmada; ‘Burayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne vereceğim, yine Bağdat Caddesi üzerinde Tarım Müdürlüğü’nü de Büyükşehir’e vereceğim, altı otopark, üstü yeşil alan olacak’ demişti. Biz bu sözlerin Başbakana hatırlatılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü ben bu işlemlerin her zaman Başbakanın bilgisi dâhilinde yürüdüğüne inanmıyorum. Bizler de yöneticiyiz. Bazen dalgın olabiliyoruz, unutabiliyoruz. Başka yürütülen işlerden dolayı haberimiz olmayabiliyor. Bu çok doğal. Ama Sayın Başbakanın bundan haberi olması için de Kadıköy Belediyesi kendisine yazılı bir başvuru gönderecek. Daha önce bizim müracaatlarımız olmuştu. Ancak bir kez daha müracaat yapacağız. Olmazsa ondan sonra yargı yoluna başvuracağız” dedi.


 

Etiketler; DMO arazisi

ARŞİV