Dünden bugüne Yeldeğirmeni

Rasimpaşa Gönüllü Evi, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde, sunumunu Mimar Arif Atılgan’ın yaptığı ‘Dünden Bugüne Yeldeğirmeni’ konulu bir seminer düzenledi

12 Mayıs 2016 - 15:37
Rasimpaşa Gönüllü Evi, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde, sunumunu Mimar Arif Atılgan’ın yaptığı ‘Dünden Bugüne Yeldeğirmeni’ konulu bir seminer düzenledi. Arif Atılgan kendisinin de Yeldeğirmeni’nde büyüdüğünü belirterek hazırladığı görsellerle birlikte Yeldeğirmeni’nin zengin tarihini ve tarihi binalarını, çeşmelerini, sokaklarını, okullarını, camisini, kiliselerini katılımcılara anlattı. Atılgan, adını 1700’lü yıllarda inşa edilen yeldeğirmenlerinden alan semtin her şeye rağmen tarihi kimliğini hissettirdiğini, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş mahalle kültürünü koruyabildiğini, yeni insanlarıyla bugünlere de uyum sağlayabildiğini belirtti.

SAĞLIKLI BESLENME VE YAŞAM
Rasimpaşa Gönüllü Evi’nde Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam semineri düzenlendi. Yaşam koçu ve sağlıklı beslenme uzmanı Kemal Özdemir sağlıklı yaşam için yapılan yanlışların en önemlisinin sağlıksız beslenme olduğunu, Türkiye’nin dünyada obezite sıralamasında 8. sırada olduğunu ifade etti. Sağlıksız beslenmenin, hareket azlığının obeziteye yol açtığını belirten Özdemir, “Obezitenin oranı kadınlarda daha yüksek. Kadınlarda bel çevresi genişliği 88 cm, erkeklerde 102 cm. geçtiğinde tehlike arz ediyor” dedi. Hastalıkların yüzde 75’inin beslenmeyle ilgili olduğunu vurgulayan Özdemir, yıllık kişi başı ortalama yiyecek tüketiminin 50 yıl önce 200 kg’dan 300 kg'a çıktığını söyledi. “Vücudumuzun yüzde 75’i su olduğundan, insanların günlük su ihtiyacı her 25 kg için 1 lt. olması gerekli” diyen Özdemir, yüzde 20’yi aşan su kaybının hayati tehlike içerdiğini belirtti.

 

ARŞİV