Dönüşüm belirsizliğine karşı eylem

Kentsel Dönüşüm projesinde pilot bölge ilan edilen ve dört yıldır bir türlü dönüşümün sağlanamayıp halkın mağdur edildiği Fikirtepe’de geçtiğimiz hafta eylem vardı.

06 Şubat 2015 - 09:16
Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (FİDEM), bölgedeki 21 inşaat firmasıyla anlaşan hak sahiplerinden oluşan ada temsilcilerinin katıldığı bir yürüyüş organize etti. Semt sakinlerinin de katıldığı davullu zurnalı yürüyüş 1 Şubat Pazar günü saat 13.00’te Sabit Pazar civarında başladı.
“Artık Yeter, Fikirtepe Dertli Tepe”, “Zengin Ettik Dediler Ekmeğe Muhtaç Olduk”, “Seçim gelir Gün Gelir Sıra Bize de Gelir” dövizlerinin açıldığı yürüyüşe bazı vatandaşlar da apartmanlarındaki balkonlardan alkışlayarak destek verdi.
Mandıra Caddesi boyunca devam eden yürüyüş Murat Sineması Meydanı’nda yapılan basın açıklamasının ardından sona erdi. Fikirtepe Tertip Komitesi adına basın açıklaması yapan Ali Karataş, üç yılı aşkın bir süredir bir arpa boyu yol alınmadığını ifade etti.
Karataş şöyle devam etti: “Bu yürüyüş, devletimizin bize verdiği haklarımızın yine devletimiz ve kurumları tarafından güvence altına alınsın ve korunsun, imza atmaya yanaşmayan art niyetli arsa sahiplerinin fırsatçılığını boşa çıkaracak kanuni yaptırımlar acilen hayata geçirilsin, çaresizliğimiz, tükenen umutlarımızın hayat bulacağı Fikirtepe’de bütün adaların ruhsatlarını alıp inşaata başlamalarının önündeki engelleri kaldıracak, yasal düzenlemeleri yaparak, acilen denetçi bir ekip oluşturarak, sorunları yerinde çözme iradesini ortaya koymasını talep ediyoruz diye yapıldı.”
Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.


İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE EYLEM
Fikirtepe Tertip Komitesinin (FTK) Büyük Fikirtepe yürüyüşünün ardından Fikirtepe ve çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'nün önünde eylem yaptı.
 
ÜÇÜNCÜ FİKİRTEPE TOPLANTISI YAPILDI
Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'nin düzenlediği “Hukuki Mimari Bilgilendirme ve Toplumsal İstişare” konulu 3. Fikirtepe toplantısı, 3 Şubat Salı akşamı Merdivenköy Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Yoğun bir katılımın olduğu toplantı, Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği öncülüğünde hukuki sorunları tartışmak ve çözüm yollarını konuşup yol haritası çizmek amacıyla yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Yasin Bektaş, “Yaptığımız girişimler sonucu torba yasaya konulan bir madde ile Fikirtepe’ye kira destek paylarının ödenmesini sağladık ama yetmez! Tüm haklı taleplerimiz kabul edilene kadar, eylemlerimize Ankara da dahil olmak üzere devam edeceğiz ve sonuna kadar haklarımızı korumak ve geleceğimizi teminat altına almak için çalışacağız” dedi. Katılımcıların soru ve sorunlara yönelik yapılan açıklamalar ile karşılıklı konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

NUHOĞLU: BU PROJENİN KAMU DENETİMİNDE OLMASI GEREKİYOR
Kentsel Dönüşüm Projesinde Kadıköy Belediyesine hiç bir şekilde dahil edilmediğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Fikirtepelilerin mağdur edildiğini söyledi.
Fikirtepelilerin mütehitlerle başbaşa bırakıldığına dikkat çeken Nuhoğlu, “bu projenin kamu denetiminde olması gerekiyordu. Vatandaşla mütahitler arasında yapılan sözleşmelerde aksayan yanlara kim teminat verecek. Vatandaşı kim koruyacak” diye sordu.
İlçe belediyesinin görüş ve düşüncelerinin alınması gerektiğinin altını çizen Nuhoğlu, bakanlığın biran once bu duruma müdahale etmesi ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
 
 

 


ARŞİV