Moda’daki Saint Joseph’te açılacak olan “Kitabın Sıfır Noktası” sergisi, kitabın dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırıyor.
Moda’daki Saint Joseph’te açılacak olan “Kitabın Sıfır Noktası” sergisi, kitabın dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırıyor. Birbirinden ilginç 22 bini aşkın nadir kitabın görücüye çıkacağı sergi, kitapseverleri dünya kitap tarihinde bir yolculuğa davet ediyor
Gökçe UYGUN
Kadıköy’ün özel okullarından Saint Joseph (SJ) Lisesi, tarihi bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2014-2015 öğretim yılına büyük bir yenilikle giren lisede, eğitimde öğrenci ve öğretmen arasında etkileşimi hızlandıracak dijital teknolojilerin ağırlığının artırılmasına karar verildi ve tamamıyla tablet bilgisayarlar ve elektronik kitaplarla eğitim programına geçildi. Ders kitaplarının içeriğinin bu şekilde “dokunulmaz” sanal bir varlık haline gelmesi, okulun bünyesinde “dokunulmaz” durumda olan başka kitapları hatırlattı; Saint-Joseph Lisesi’nin bir parçası olduğu Lasalyen okulları kurmuş olan frerlere (eğitmen) ait, tarihi 1800’lü yıllara dayanan eşsiz kütüphane ve içinde bulunan 22 bini aşkın nadir kitap…
ARZU NESNESİ OLARAK KİTAP
Kitabın Sıfır Noktası sergisi de buradan yola çıkarak, kitabın dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırıyor. Sergi alanına kurulan antika kütüphanelerin ve on metreyi aşan devasa okuma masasının yanı sıra kurumun duvarlarını süsleyecek QR kodlu sanal kütüphane örnekleri, kitabın tarihini özetleyen kronolojik projeksiyon tasarımları, vefalı dostlarımızın yaşadığı dönüşümle tarihi birikimi bir arada göstermeyi ve tartışmayı hedefliyor. “ Bir arzu nesnesi olarak kitabı nasıl konumlandırabiliriz?, Kitap algımız zaman içinde nasıl şekillendi? E-kitap basılı kitabın sonu olur mu?” gibi ilginç soruların sorulduğu sergide, sadece içeriğiyle değil, kâğıdı, baskısı, içindeki ithaflarıyla bir nesne olarak ziyaretçilerin ilgisini çekecek yüzlerce nadir eser sergilenecek.
Bunlar arasında; 1830 yılına ait Montesquieu’nün Acem Mektupları, Sainctyon’un 1695 yılında basılmış Büyük Timur’un öyküsü, Ali Divan Tayeb’in 1892 basımı Arapça Retorik ve Edebi Açıklamalar eseri, Claustre’nin 1743 basımı İran şahı Tahmasb Kulu Han’ın öyküsü, Jules Vernes’in Robinsonlar Okulu adlı eserinin ilk baskısı, Savary tarafından 1821 yılında Arapça’dan çevrilen Kuran-ı Kerim ve ekinde Hz. Muhammed’in Hayatı eseri, Jean Gagnier tarafından yazılmış 1736 basımlı Hz. Muhammed’in Hayatı ve 1788 basımlı d’Ohsson imzalı Osmanlı İmparatorluğu’nun Genel Durumu adlı kitaplar da bulunuyor.
17 Mart Salı akşamı 19.00’da Kadıköy Saint-Joseph Lisesi Sergi Salonu’nda açılacak olan sergi, 30 Nisan’a dek hafta içi 15:00-19:00, hafta sonları ise 09:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.
KİTAPLARA CAN VERİYORLAR!
Okulun görsel sanatlar öğretmenlerinden Ali Yılmaz da, 16-20 Mart Dünya Kitap Haftası etkinlikleri kapsamında “Kitaplar yeniden hayat buluyor” adlı bir çalışma başlattı. Eski ve artık kullanılamayacak durumda olan kitaplardan yeni eserler yaratmayı amaçlayan Ali Hoca ve lise düzeyindeki 20 öğrencisi, eski kitaplara can veriyor. Okulun kütüphanesinden çöpe ya da geri dönüşüme gitmek üzere olan çoğu Fransızca 50’yi aşkın kitabı alan öğrenciler, bu kitapları renklendiriyorlar. Kimi zaman ilgili sayfada yazılanlardan ilham alan öğrenciler kimi zaman da kendi hayal güçleriyle sayfalara desenler çiziyorlar. Bu kitaplar, Mart sonunda okulda açılacak olan “Kitabın Sıfır Noktası” sergisinin bir bölümünü oluşturacak. Ali Yılmaz, “Bu çalışma, kitapları yeniden hatırlatmak için bir yol…” diyor.