Dünyanın olayı bu sergide!

AFP Türkiye’nin ödüllü haber fotoğrafları sergisi fotoğrafçıların katıldığı etkinlik ile CKM’de açıldı. Yılın foto muhabiri ödülünü alan Bülent Kılıç, “Gerçeği çekerim, gerisiyle ilgilenmem“ diyor

30 Nisan 2015 - 10:50
 
Erhan DEMİRTAŞ
Dünyanın en büyük ve en köklü haber ajanslarından Agence France Presse (AFP), Türkiyede ilk fotoğraf sergisini 28 Nisan Salı günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisinde açtı. Serginin açılışına ödüllü foto muhabirleri Bülent Kılıç, Ozan Köse ve Gürcan Öztürk katıldı. Gezi, Soma, 17 Aralık, Suriye, Uludere, Kobane gibi siyasi ve güncel olaylardan karelerin yer aldığı sergiye Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı.
Nuhoğlu, sergide yer alan bütün fotoğrafları izledikten sonra kısa bir konuşma yaptı. Sergide yer alan tüm fotoğrafların insanoğlunun çektiği acıları gösterdiğini ifade eden Nuhoğlu, Bugün burada mutlu kareler görebilirdik ama bu kareleri de yaratan insanların kendisi. Çektikleri fotoğraflarla bir bellek oluşturdukları, tarihle aramızda bir bağ kurdukları ve unutulmayacak insan hikâyelerini bize anlattıkları için fotoğrafçı arkadaşları kutluyorum dedi.
Nuhoğlunun ardından söz alan Bülent Kılıç, Türkiyede ilk defa bir belediyenin haber fotoğrafları sergisi açtığını belirterek, Avrupada belediyeler haber fotoğrafçılığı alanına özel bir ilgi gösteriyor. Türkiyede de Kadıköy Belediyesinin bu çabası bizi sevindirdi diye konuştu. Kılıç, sergi sayesinde haber fotoğrafçılığının daha fazla tanınacağını vurguladı.
Foto muhabirlerinin konuşmayı sevmediklerini söyleyen Ozan Köse, Anlatmak istediğimiz her şeyi bu fotoğraflarla anlattığımızı düşünüyorumdedi. Gürcan Öztürk ise çok kısa bir konuşma yaparak Söz uçar fotoğraf kalır dedi.
Haber fotoğrafları sergisi 31 Mayıs tarihine kadar Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisinde ziyaret edilebilecek.


GERÇEĞİ ÇEKİYORUM
Dünyanın en prestijli basın fotoğraf ödülü World Press Photoda iki fotoğrafıyla ödül alan Bülent Kılıç, son dönemde uluslararası basın kuruluşlarında adından en fazla söz ettiren fotoğrafçılardan biri. Somada, Ukraynada, Kobanede çektiği fotoğraflar dünyanın önde gelen gazetelerinde yer bulurken, bu yıl Time dergisi Kılıçı yılın foto muhabiri seçti.
Bülent Kılıçla aldığı ödülleri, sergiyi ve Türkiyede foto muhabirliğinin hangi koşullarda yapıldığını konuştuk. 
• Çektiğiniz fotoğraflarla bu yıl birçok ödüle layık görüldünüz ama burada kolektif bir sergi var. Ne söylersiniz bunun için?
Her şeyden önce kendimi öne çıkarmak gibi bir derdim yok. Biz de haberlerin içinde kayboluyoruz aslında. Arada gün yüzüne çıkıyoruz. Burada sadece benim sergim de olabilirdi ancak burada fotoğrafları bulunan arkadaşlar mesai arkadaşlarım. Sergiyi ekipteki arkadaşlarımızla birlikte yapmaya karar verdik, bence bu şekliyle çok da uygun oldu.
• Çektiğiniz fotoğraflardan sizi en çok etkileyen kare hangisi?
Kobanedeki göç ve Soma beni çok etkilemişti ama hiçbirini ön plana çıkaramam. Benim için hepsinin ayrı ayrı hikâyesi ve önemi var. Hepsi ciddi emek ve alın teri ürünü. Suruç, Kobanedeki göç, Somada gördüklerim beni ciddi şekilde etkiledi. Gezi, Berkin Elvan, Halep Suriye savaşı Hepsinin önemi ayrı.

BU BİZİM İŞİMİZ VE GÖREVİMİZ
• Foto muhabir olarak ödül almak nasıl bir duygu, aldığınız ödüllerin sizin için önemi nedir?
Açıkçası ödül almak beni çok etkilemedi. Ödül alıp havaya uçanlar var ama ben öyle bir duygu yaşamadım. İşimi en iyi şekilde yapmak için çabalıyorum. Yaptığımız iş ciddi riskler barındırıyor ve ciddiyet istiyor ben de bunu yerine getirmeye çalışıyorum. Çok göz önünde olmak gibi bir derdim de yok. Fotoğraf çekmek bizim işimiz ve görevimiz. Ödül meselesini çok büyütmenin bir anlamı yok. İyi bir cerrah yaptığı işlerle övünmüyorsa biz de yaptığımız işle övünemeyiz.
• Sizce Türkiyede haber fotoğrafçılığına gereken önem veriliyor mu?
Çok açık bir şekilde söyleyebilirim, Türkiyede foto muhabirliğine yurtdışındaki kadar önem verilmiyor. Avrupa ülkelerinde ve Amerikada foto muhabirliği çok önemli.  Ödül aldığınızda yurtdışındaki politikacılardan, kurumsal firmalardan tebrikler geliyor ancak Türkiyede böyle bir durum söz konusu değil. Fransada ödül aldığınız bir fotoğraf hükümet politikalarına uymuyor diye oradaki yetkililer aramayıp tebrik etmeyelim demiyor. Türkiyede ise bu durum tam tersi. Yeri geldiğinde insanların sevmediği fotoğrafları çekersiniz ancak ben gerçekliği çekerim ve gerisiyle ilgilenmem.
• Türkiyede ilk defa bir belediye haber fotoğrafları sergisi açtı. Kadıköy Belediyesinin böyle bir çalışma yapması ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
Kadıköy Belediyesine haber fotoğraflarına gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Türkiyede başka bir belediyenin daha önce böyle bir çalışması olmadı. Fotoğrafların politik mesajlar verenleri ön plana çıkarıldı ama Kadıköy Belediyesi bu kaygıyı taşımadan sergiyi açtı. Bence takdir edilecek bir davranış. Ayrıca bu sergi ile beraber, haber fotoğrafçılığı daha geniş kitlelere ulaşacak, bu yüzden bu serginin ayrı bir önemi var.   

ARŞİV