Doğanın Şarkısı İstanbul'da yankılanacak

42. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da müzikseverleri etkileyici bir programla karşılıyor.

21 Mayıs 2014 - 09:51
42. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da müzikseverleri etkileyici bir programla karşılıyor. 31 Mayıs’ta “Doğanın Şarkısı” temasıyla başlayacak festival, Kadıköylü müzikseverleri de unutmuyor!
  
Semra ÇELEBİ
 
42. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “Doğanın Şarkısı” temasıyla 31 Mayıs-27 Hazirantarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
İstanbul Müzik Festivali aralarında, Steven Isserlis, Isabelle van Keulen, Alexander Raskatov, Nelson Freire, Pepe Romero, Krzysztof Penderecki, Xavier de Maistre, Yuja Wang gibi isimlerle dünyanın önde gelen orkestralarından Sinfonia Varsovia ve Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın da aralarında bulunduğu 800'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.
Programında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 26 konserin yer aldığı festival, bu yılfarklı mekânlarda dinleyicilerle buluşacak. Festivale Burgazada Meydanı’nın yanı sıra Kadıköy’de Süreyya Operası ile Aya İrini Müzesi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, İş Sanat Kültür Merkezi, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hallev sahipliği yapacak. İstanbul Müzik Festivali bu yıl ayrıca “Pazar Klasikleri” başlıklı ücretsiz konserlerle Kadıköy’de İstanbul Oyuncak Müzesi ile Maçka Cumhuriyet Parkı, Sakıp Sabancı Müzesi Atlı Köşk Bahçesi ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi gibi mekânlarda da müzikseverlere ulaşacak.
 
FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI DOĞANIN ŞARKISI
42. İstanbul Müzik Festivali bu yıl “Doğanın Şarkısı” teması üzerine kurgulandı. Festival, 31 MayısCumartesi akşamı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde, Ahmet Adnan Saygun’un “Bir Orman Masalı” adlı eserine gönderme yapacak konserle başlayacak. Açılış konserinde genç viyolonselci Dorukhan Doruk’a, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. 
 
VENEZÜELLA’DAN GENÇLİK ORKESTRASI GELİYOR
Festival programı bu yıl da çok zengin. Geçen yıllarda izleyiciden büyük ilgi gören El Sistema’nın bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası konseri bu yılki programın öne çıkan etkinliklerinden. El Sistema’nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez’in yönetiminde festivale konuk olan 240 kişilik devasa orkestra, müziğin gücüne duyulan inancı tazelemek için son derece renkli ve güçlü enerjisiyle festivalde unutulmaz bir konsere imza atacak. 10 Haziran Salıakşamı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’ndeki konserin biletleri, şimdiden tükenmek üzere!
Venezüella’da başarılı bir ekonomist ve aynı zamanda iyi bir müzik eğitimi görmüş piyanist ve besteci José Antonio Abreu’nun başlattığı ve kendisinin deyimiyle “yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem” olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor.
Simon Bolivar Müzik Vakfı’nın orkestra eğitim programının öne çıkan bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası konserine ek olarak bazı ücretsiz etkinlikler de gerçekleştirilecek. El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreuile Avrupa’daki El Sistema oluşumlarının temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacağı panel, 10 Haziran Salı günü 14.30-16.30 saatleri arasında Martı İstanbul Hotel’de düzenlenecek. Ayrıca El Sistema’nın Türkiye’deki en iyi örneklerinden Barış İçin Müzik Vakfı Orkestrası ve Korosu, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin Büyük Salonu ve Mini Amfitiyatrosu’nda birer konser verecek.
 
ÜCRETSİZ “PAZAR KLASİKLERİ”NE DAVETLİSİNİZ!
İstanbul Müzik Festivali bu yılki doğanın şarkısı teması çerçevesinde festival boyunca pazar günleri çeşitli park ve bahçelerde ücretsiz konserler de gerçekleştirmeye başlıyor.
7 Haziran Cumartesigünü İstanbul Oyuncak Müzesi’nde gerçekleştirilecek ilk konserde genç vurmalı çalgılar sanatçısı Elman Mecid, müzenin bahçesinde mini bir konser verecek.“Pazar Klasikleri” başlığı altında, 8 Haziran Pazar günü 10.30’da Maçka Cumhuriyet Parkı’nda yapılacak konserde Elman Mecid solo bir performans gerçekleştirecek, konserin diğer yarısında da Hakan Şensoy yönetimindeki Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oda Müziği Topluluğu yer alacak. Viyolonsel sanatçısı Dilbağ Tokay ve piyanist Emine Serdaroğlu, 15 Haziran Pazar günü 10.30’da Sakıp Sabancı Müzesi “Atlı Köşk” Bahçesi’nde müzikseverlerle buluşurken, Concilium musicum Wien topluluğu ise 22 Haziran Pazar günü 10.30’da Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde olacak.
 
FAZIL SAY’DAN SAİT FAİK İÇİN ÖZEL ESER
İstanbul Müzik Festivali, festivalin 40. yılında gerçekleştirilen Mezopotamya Senfoni’sinin ardından Fazıl Say’la tekrar bir araya gelerek çok özel bir projeye imza atıyor. Fazıl Say festivalin eser siparişi üzerine, Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık’ı ölümünün 60. yılında notalarda ölümsüzleştirilecek özel bir eser hazırladı. Özen Yula’nın yazdığı ve sahnelediği, bir edebiyat-müzik buluşması olan eserde tiyatro oyuncuları Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı rolünü üstleniyor. Fazıl Say’ın piyanosu başında yer alacağı konserde, etkileyici sesiyle Birsen Tezer ve müziğin duayenleri Bağcan ailesinin klasik Batı müziğindeki temsilcisi Serenad Bağcan’ın yanı sıra Borusan Quartet, kanunda Hakan Güngör, kemençede Derya Türkkan ve vurmalı çalgılarda Aykut Köselerli de sahnede olacak. Eserin dünya prömiyeri 25 Haziran Çarşamba akşamı Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Burgazada’da yapılacak. Eser, 26 Haziran Perşembe akşamı da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde seslendirilecek.
 
ZUBİN MEHTA VE GÜLSİN ONAY’A ÖDÜL
42. İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü”, dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyeri ve aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun’un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük eden Gülsin Onay’a verilecek.
Gülsin Onay’a ödülü festivalin 31 Mayıs Cumartesi akşamı yapılacak açılış töreninde takdim edilecek. 
Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise yaşayan en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta’ya verilecek. Zubin Mehta, henüz 25 yaşındayken Viyana, Berlin ve İsrail Filarmoni Orkestraları’nı yöneterek başladığı kariyeri boyunca aralarında Los Angeles Filarmoni, New York Filarmoni, Bavyera Devlet Operası, Maggio Musicale Fiorentino gibi seçkin orkestraların Müzik Direktörlüğünü üstlendi. 1981 yılında İsrail Filarmoni Orkestrası’nın Yaşam Boyu Müzik Direktörü seçilen sanatçı pek çok nişan ve ödülün sahibi. Efsane şefler geleneğinin son temsilcilerinden Zubin Mehta ödülünü, 21 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde, arp sanatçısı Xavier de Maistre ile L’Arte del Mondo’nun konserinden önce alacak.
Konserlerle ilgili detaylı bilgilere iksv.muzik.org adresinden ulaşılabilir.
  
SÜREYYA’DA MÜZİK FESTİVALİ
42. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda iki özel etkinlik gerçekleştirilecek.
Barok müziğe getirdikleri canlı ve çağdaş bir yaklaşımla dinleyicilerin büyük beğenisini kazanan, her biri kendi çalgısında saygın kariyere sahip üyelerden oluşan London Octave, Vivaldi’nin doğaya gönderme yapan virtüözik konçertolarını şairane bir biçimde yorumlayan flüt sanatçısı Halit Turgay solistliğinde 9 Haziran Pazartesi günü Süreyya Operası’nda olacak.
Festival Buluşmaları’nın ilki de Süreyya Operası’nda yapılacak. İstanbul Müzik Festivali’nin ilgi çeken serisi Festival Buluşmaları yine tekrarı olmayan özel bir projede yeni nesil solistlerimizin en başarılılarından üçünü, dünya çapında üne sahip keman virtüözü ve oda müziği yıldızı Isabelle van Keulen ile bir araya getiriyor. Kemancı Pelin Halkacı Akın, çellist Nil Kocamangil ve piyanist İris Şentürker ile Isabelle van Keulen, Işıklar Holding A.Ş. sponsorluğunda 12 Haziran Perşembe günü Süreyya Operası sahnesinde olacak.
 

ARŞİV