Doğru bilgi ile sağlıklı beslen

“Doğru Bilgi ile Sağlıklı Besleniyorum” Paneli 11 Aralık Cuma günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi

17 Aralık 2015 - 16:36
Mustafa SÜRMELİ

“Doğru Bilgi ile Sağlıklı Besleniyorum” Paneli 11 Aralık Cuma günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.
Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte uzmanlar sağlıklı ve güvenli beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

ALTIN KURALLAR
Panelde; Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan “Optimal Beslenme”, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Şireli, “Gıda Güvenliği” konularında bilgi verdi.
Prof. Dr. Sevinç Yücecan konuşmasında sağlıklı beslenmenin kurallarını anlattı. Yeterli ve dengeli beslenme için süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kurubaklagil ve et tüketiminin gerektiğini vurguladı.
Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor ve B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengin. Et, yumurta, kurubaklagil; protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ile nuasin, B2, B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengin. Taze sebze ve meyveler; folik asit, E, C, K, B2, B6, kalsiyum, potasyum, magnezyum, posa ve biyoaktif bileşenler içeriyor. Tahıllar ise B12 dışındaki B grubu vitaminleri bakımından zengin olduklarından sinir, sindirim, deri sağlığı, hastalıklara karşı dayanıklılığın oluşması için gerekli.
“Yediklerinizin fiziksel aktivite ile dengeleyin, kilonuza dikkat edin” uyarısında da bulunan Yücecan, yeterli düzeyde protein alınmadığında; büyüme ve gelişmenin yavaşladığını, hastalık riskinin artarken tedavinin uzun sürdüğünü, saç, deri, tırnak gibi dokuların sağlığının bozulduğunu, organların çalışmasının aksadığını da belirtti. Yücecan her öğünde sebze ve meyveye yer vermek gerektiğini de ifade etti.
Prof. Dr. Tansel Şireli ise gıda zehirlenmelerinin yüzde 70’ine, yetersiz hijyen, yetersiz ısı işlemi görmüş gıdalar ve uygunsuz muhafaza koşullarının neden olduğunu ifade etti. Gıdaların görünüş, tat ve kokusunun normal olmasının, güvenilir olduğunu göstermeyeceğini de belirten Prof. Dr. Şireli, gıda ürünü alırken, etiket kontrolü yapılması, tarihi geçmiş ürünlerden sakınılması uyarısında bulundu.

ARŞİV