DOLANDIRICILIĞA DİKKAT!

İstanbul’un 39 ilçesi içinde “telefonda dolandırıcılığın” en çok rastlandığı yer olan Kadıköy’de önlemler artıyor

20 Mart 2015 - 09:26
 
Berivan TANRIVERDİ

Suç oranının en az olduğu ilçelerin başında olan Kadıköy, bu durumuna karşılık, telefonda dolandırıcılığın en çok yaşandığı yer olarak dikkat çekiyor. Yaşlı nüfusun ağırlıkta olduğu ilçede, özellikle Yeldeğirmeni ve Moda’da yaşayanlar, telefonda kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcılar tarafından bankadaki paralarını vermeye mecbur bırakılıyor.

Yaşanan mağduriyetin artması üzerine Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt’la alınan önlemleri ve yapılan çalışmaları konuştuk.

“Son zamanlarda telefon üzerinden yoğunlaşan dolandırıcılık olaylarının arttığı, İlçe Emniyet Müdürlüğümüz Asayiş Büro Amirliği ve Polis Merkezi Amirliklerine yapılan müracaatlardan anlaşmaktadır.” diyen Kurt,  dolandırıcıların insanları, telsiz, üniforma gibi sözel ve görsel çağrıştırıcılarla korkutarak dolandırdıklarını belirtiyor.
 
BANKA ÇALIŞANLARINA EĞİTİM
İlçe Emniyet Müdürü Kurt, yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak bizler, dolandırıcılar ile mücadele etmek ve vatandaşı bilinçlendirmek adına çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu mücadele çerçevesinde İlçe Emniyet Müdürlüğümüz sınırları içinde faaliyet gösteren banka çalışanları hem biz polislere hem de banka müşterilerine yardımcı olmak adına, bankalarından para çeken müşterilerin gişe memurları tarafından dolandırma riskine karşı uyarılması ve şüphe halinde İlçe Emniyet Müdürlüğümüzün kullanmış olduğu 0 216 411 64 40 (1811) numaralı telefon hattından ulaşabilmeleri konusunda bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca hepimizin kullandığı cep telefonlarına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından SMS yolu ile “Kendisini savcı polis veya asker olarak tanıtıp  para talep edildiğine inanmayın, polis savcı yada jandarma sizden para istemez, bu tür durumlarda 155i arayın” şeklinde de bilgilendirme yapılmaktadır.”
 
BROŞÜR BASILDI
“İç güvenlik sektörünün sivil yönetiminin geliştirilmesi” projensin bir parçası olarak el broşürleri basıldığını belirten Kurt, “Bu el broşürleri Kadıköy’de ikamet eden vatandaşları bilinçlendirmek amacı ile Pasaport Büro Amirliği, Trafik Büro Amirliği, Silah Ruhsat Büro Amirliği ve Polis Merkezi Amirliklerinde küçük bir stant açılmak sureti ile dağıtılmakta, vatandaş ile polis arasında bir köprü görevi gören 21 Mahalle Muhtarının katılımı ile toplantılar düzenlemekte ve İlçemizde meydana gelen telefon ile dolandırıcılık konuları ile ilgili olarak Mahalle Muhtarlarımız da bilgilendirilmektedir.” dedi.
 
İKİ TİP DOLANDIRICILIK
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt, iki tip dolandırıcılık vakasına rastlandığını belirterek şöyle devam ediyor: “Müdürlüğümüz Asayiş Büro Amirliğinin yapmış olduğu tetkik ve değerlendirmede iki tip telefon ile dolandırıcılık yöntemi tespit edilmiştir. Birincisi telefon ile vatandaşı arayan şahıs kendini kamu görevlisi olarak tanıtmakta, telefonların terör örgütü tarafından dinlendiğini ve bankada bulunan parasının terör örgütüne aktarılacağını söyleyerek vatandaşın bankada bulunan parasını çekmeye ikna etmekte, bu süre içinde telefonun açık kalması yönün de şahsı ikna ederek bankadan parasını çektirmekte ve telefonda belirlediği adrese getirmesini sağlayarak dolandırmaktadır. Ancak banka personeline yapılan bilgilendirme nedeni ile dolandırıcılar yöntem değiştirmişlerdir. Çünkü durumdan şüphelenilen müşteri hususuna banka görevlileri Emniyet Müdürlüğümüz Asayiş Büro Amirliği Ekipleri ile irtibata geçerek dolandırıcıların yakalanmasını sağlamışlardır. Son günlerde kendisin kamu görevlisi olarak tanıtan dolandırıcı şahıslar dolandıracakları şahısları 000000155 numaralı telefon hattından arayarak kendilerini polis olarak tanıtmakta, aradığı kişinin bir yakının yolsuzluk nedeni ile tutuklandığını, evde bulunan değerli eşyalarını (ziynet vs) alarak belirtilen adrese gelmesi ya da bu değerli eşyaları telefon ile kendisine belirtilen adrese bırakılmasını söyleyerek dolandırılmaktadırlar.”
 
EMNİYET UYARIYOR
İlçe Emniyet Müdürü Kurt, vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini şu şekilde sıralıyor:
- Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan para ve kontör talep ede kişilere itibar edilmemesi gerekir. Hiçbir kamu görevlisi telefon ile para talebinde bulunmaz.
- Polis Merkezi ve Savcılık Numarası gibi özellikle 0 312- 0 212- 0 216 alan kodunu kullanarak aramanızı isteyen şahıslara itibar etmeyiniz.
- Telefonunuzu arayarak size operasyon yapıldığını söyleyen kişilere itimat etmeyiniz. Telefondaki kişiler, operasyon yaptıklarını ve gizli olduğunu, sizin fiziki olarak takip edildiğinizi, konudan kimseye bahsetmemeniz gerektiğini söylese bile kesinlikle panik ve korkuya kapılmayınız. Mümkünse konuyu en yakınınızda bulunan Emniyet birimleri ile paylaşınız.

ARŞİV