Don Kişot'un Sancho Panza'sı da mahalleye indi

Sancho Panza, sadece kahve ve yemek çeşitleriyle değil; kütüphanesiyle de Kadıköylülerin uğrak mekânı

31 Temmuz 2015 - 11:50
Aysel KILIÇ
Farklı kültürlere ve sanata kapılarını açan Yeldeğirmeni, son zamanlarda hayli renkli mekânlarıyla da adını duyuruyor. Bu mekânlardan biri de “Sancho Panza”. Kafe, Duatepe Sokak’ta bulunan Don Kişot ‘işgal evi’nin hemen yanında.  Don Kişot ve Sancho Panza’nın aynı sokakta, yan yana olması, Kadıköylüler kadar, Erasmus öğrencileri ve turistlerin de ilgi odağı olmuş. Kafe’nin sahibi ve işletmecisi Hakkı Güngör, “Cervantes’in ünlü eserinde olduğu gibi, ‘Don Kişot’un en yakın yardımcısı biz olalım’ dedik ve buraya Sancho Panza ismini verdik. Don Kişot kültürünü mahallemizde yaşatmaya devam edeceğiz” diyor.
Hacettepe’deki eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi üzerine yüksek lisans yapan Hakkı Güngör, sınıf arkadaşı Elif Akşahin ile birlikte Cafe Sancho Panza’yı yaklaşık yedi ay önce açmış.

KÜTÜPHANE İLGİ ODAĞI
Cafe Sancho Panza, iki katlı. Kapıdan içeriye girdiğinizde, huzur uyandıran bir sadelik karşılar sizi. İsteyen koltuklara, isteyen masaya oturabilir. Burada günlük gazete ve sanat dergileri okuyabileceğiniz gibi, internet imkânıyla tercihinizi farklı şekilde değerlendirmeniz mümkün. Kafenin üst katı ise dev bir hazine. Bir duvar boyunca uzanan kütüphaneden istediğiniz kitabı alıp okuyabiliyorsunuz. İhtiyacınıza göre kitap bulabilirsiniz; yerli ve yabancı klasikler, felsefe, şiir… Çayınızla, kahvenizle de bu kata çıkabilirsiniz. Dileyen, kitabını alıp, sardunyalarla süslenmiş küçük balkona da çıkabilir. Hakkı Güngör, “Öğrencisinden akademisyenine, turistinden çalışanına herkesin uğradığı bir kütüphane oldu” diyor.

SANATÇILAR UNUTULMAMIŞ
Sancho Panza’nın duvarları gibi tabloları da capcanlı. Tablolar, ressamlara destek için asılmış; isteyene satılıyor. Güngör, “Günümüzde sanatçılar eserlerini sergileme imkânı bulamıyor. Biz de onlara bu şekilde destek olmak istedik. Özellikle savaş nedeniyle Suriye’den göç eden sanatçıların bu desteğe çok ihtiyacı var” diyor.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN ‘TİP’
“Tip” kutusu genelde çalışanlar içindir ama Sancho Panza bu anlayışı çoktan yıkmış. Güngör, bunu şöyle ifade ediyor: “Çalışanlarımıza bir garsonun alabileceği ücretin üstünde maaş veriyoruz ki, tipe ihtiyaç duymasınlar. Böyle olunca hep birlikte bir karar verdik ve tip kutusuna atılan parayı sokak hayvanlarına ayırdık. Buradan gelen parayla hayvanların veteriner ve mama ihtiyacını karşılıyoruz.”

BÖREKLER, TOSTLAR…
Sancho Panzo’nın mutfağı da oldukça renkli. Kahvaltı tabağı, menemen, tost çeşitleri, lavaş ekmekle yapılan Sancho Panzo tostu, makarna, beyaz etli yemekler, kekler, börekler… Buram buram kokan kekler ve birbirinden leziz tatlılar Elif Akşahin’in elinden çıkıyor. Börekler ve yemeklerin emekçisi ise Aytuğ Sağlam. Sancho Panza ustaları, “Börekleri, kekleri, pastaları, kendi hamurumuzla yapıyoruz. Hiçbir şekilde dışarıdan hazır alıp müşterinin önüne koymuyoruz” diyor. Yemek ve içecek fiyatları oldukça uygun. Kahve çeşitleri 5-8 TL, dilim kekler 5-7, yemekler ise 10-12 TL. Cafe Sancho Panza, Duatepe Sokak, 29 numarada.

 

ARŞİV