Dönüşümün maliyeti 465 milyar dolar

Depremin ardından Türkiye’ye 1.78 milyar dolarlık yardımda bulunacağını açıklayan Dünya Bankası’nın Aralık 2021 raporuna göre Türkiye’de evlerin güvenli hale getirilmesi için 465 milyar dolar, yani yaklaşık 8.7 trilyon liraya ihtiyaç var

02 Mart 2023 - 14:45

Kahramanmaraş depreminin ardından, Dünya Bankası’nın Türkiye’yi 2021’de uyardığı ortaya çıktı. 11 ilde yıkıma yol açan depremler, yapıların zayıflığını da bir kez daha ortaya koymuş oldu. Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de kaleme aldığı rapor, Türkiye’nin depreme hazırlık konusunda sınıfta kaldığını gösterdi. 

MALİYET YARIM TRİYON DOLAR

Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de yayımladığı raporda, Türkiye'deki yapı stoğunun büyük bölümünün 2000'den önce inşa edildiğine dikkat çekildi, bu yapıların, depreme ve iklim kaynaklı afetlere "dayanıksız" olduğu ifade edildi. Raporda milyonlarca özel mülkün acil güçlendirilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Bunun için ‘büyük miktarda finansman’ gerektiği hatırlatılan raporda, Türkiye’deki milyonlarca konutu depreme dayanıklı hale getirmenin veya yeniden inşa etmenin maliyetinin yaklaşık yarım trilyon dolar olduğu kaydedildi.

YÜZDE DÖRDÜ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Raporda, “Türkiye genelinde yaklaşık 6,7 milyon konutun güçlendirme veya yeniden inşa maliyeti 465 milyar dolar (8,77 trilyon TL) olarak tahmin edilmekte. Şimdiye kadar, bu binaların yaklaşık yüzde 4’ü dönüştürüldü” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, alt gelir gruplarının konutunu güçlendirmesi veya yeniden inşa etmesi için ek finansmana duydukları ihtiyaca erişmeleri için bazı yöntemlerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

265 MİLYON DOLARLIK GÜÇLENDİRME KREDİSİ

Dünya Bankası daha önce Türkiye’deki kamu binalarının depremlere dayanıklı hâle getirilmesi için de finansman sağlamıştı. Örgüt, Türkiye’ye Haziran 2021’de 140 okul, hastane ve kamu binasını güçlendirmesi veya yeniden inşa etmesi için 265 milyon dolarlık bir kredi verdi. Banka ayrıca, İstanbul’daki kamu binalarını deprem şokuna dayanacak şekilde iyileştirmek için 2004 ile 2015 yılları arasında yürütülen ve İstanbul Sismik Riski Azaltma Projesi (İSMEP) olarak bilinen projeye 550 milyon dolarlık finansman sağladı.

Rapora göre hükümetin özel sektörü finanse etme konusunda endişeleri vardı. 2020’den itibaren ise hükümet, düşük konut kredisi kampanyalarıyla özel konut sektörüne doğrudan müdahaleye başladı.

Dünya Bankası, son yaşanan depremin ardından Türkiye'ye 1,78 milyar dolar yardım vaadinde bulundu.


ARŞİV