“Düş yolcuları” Kadıköy’de anılacak

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde IŞİD’in bombalı saldırısıyla yaşamını yitiren 33 kişi, katliamın üçüncü yılında Kadıköy’de anılacak

20 Temmuz 2018 - 12:02

Kobane’deki çocuklara oyuncak götürmek için 20 Temmuz 2015’te çıktıkları yolda, Urfa’nın Suruç ilçesinde IŞİD’in canlı bomba saldırısıyla yaşamını yitiren 33 “düş yolcusu”, katliamın ikinci yılında Kadıköy’de çeşitli etkinliklerle anılıyor. Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla saat 18.00’de Yeldeğirmeni Halitağa Caddesi’nde Adalet Nöbeti tutulacak. Kadıköy’deki ikinci anma etkinliği gençlik örgütlerinin çağrısıyla Süreyya Operası önünden başlayacak. Süreyya Operası’ndan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüyecek olan gençler, burada hayatını kaybedenleri şarkılar, türküler ve marşlarla anacak.

DAVA NE DURUMDA?

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın katliamın üzerinden 18 ay geçtikten sonra hazırladığı iddianamede, biri tutuklu üç sanık hakkında 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Yine iddianameye göre, bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi. Sanıklardan Yakup Şahin, Ankara Tren Garı patlaması şüphelisi olarak tutuklu. Diğer sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Ballı ise iddianameye göre, Suriye’de. Suruç Katliamı ile ilgili açılan davanın ilk duruşması ise saldırıdan 21 ay sonra Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesindeki Cezaevi Kampüsü’nde yapıldı. Şanlıurfa 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın tek tutuklu sanığı, Ankara Garı Saldırısı davasından da tutuklu bulunan Yakup Şahin. Ancak başkentte 10 Ekim 2015’te düzenlenen saldırı ile ilgili davanın aynı gün görülmesi nedeniyle Suruç Davası sanıksız başladı. Perşembe günü 6 saat gecikmeyle başlayan ve geç saatlere kadar süren duruşma, ara kararla 14 Temmuz’a ertelendi. İkinci duruşmada da tablo aynıydı. Avukat ve ailelerin talebine rağmen Yakup Şahin salona getirilmedi ve duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.

Davanın üçüncü duruşmasına gelindiğinde mahkeme heyeti üçüncü kere değişmişti. Heyet değişse de yaşananlar değişmedi. Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin yine duruşmaya getirilmezken, avukatların, mağdurların ve savcının talebine rağmen hakim tarafından sanığın dördüncü duruşmaya da getirilmesi reddedildi.

Davanın son duruşması 29 Mayıs 2018’de gerçekleşti. 2 tutuksuz polis görevi ihmalden yargılanırken, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olmak, tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme suçlamasıyla tutuklu yargılanan tek sanık Yakup Şahin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, adalete güvenmediği belirterek susma hakkını kullandı.  Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine tutuklu sanığın tutukluğunun devamına karar vererek duruşmayı 28 Ağustos’a erteledi.


ARŞİV