Düşünmek için atölye!

Us Atölye’nin Kadıköy’de her perşembe düzenlediği ücretsiz etkinliklerde, felsefeciler ve katılımcılar felsefe yapıyor!

13 Ekim 2016 - 13:50
Gökçe UYGUN
Kadıköy’de tam 16 yıldır sessiz sedasız süregelen bir etkinlik serisi var. Adı ‘Us Atölye’. 2000 senesinde, felsefe çalışmaları yapmak üzere kurulan atölye, özgür katılımla varolan, tek amacı bolca felsefe yapmak olan, örgütlenmesi yatay olan, başkanı bulunmayan sivil bir kolektif. Us Atölyesi ekibinden Aytaç Tolga Timur, kurumsallaşmamaya bilhassa özen gösterdiklerini vurguluyor; “Çünkü kurumlar ‘kesinlikler’ yaratıyorlar ve bu kesinlikler ciddiye alındığında kalbi öldürerek, hayal gücünü kelepçeliyorlar.”
“Felsefe tarihini bilmek, felsefe yapmak yani düşünmek için bir aradayız” diyen Timur, “Bu belki tek başına yapılabilir ama bir topluluk içinde düşünceleri bir araya getirmek, tartışmak ve derinleşmek, daha kolay ve verimli” yorumunu yapıyor.

TEK DEĞİL ÇOK SESLİLİK
Timur, atölyelerde çok farklı fikirlere sahip katılımcıların biraraya geldiğini, tek seslilikten kaçındıklarını vurgulayarak, “Özellikle son yıllarda ülkemizde farklı seslere tahammül edememek gibi bir durum gelişti. Oysa Us Atölyesi’nde çok farklı hatta karşıt görüşe sahip katılımcılar, düzeyli bir şekilde düşüncelerini ifade ediyor. Konuşmak, sormak, öğrenmek ve üstelik bunu hiyerarşinin, tahakkümün olmadığı, kimsenin küçümsenmediği bir ortamda yapmak…Ülke öyle bir hal aldı ki gayet normal olan bu durum, bir ütopya gibi geliyor, ne yazık ki!” diyor.

HER PERŞEMBE ÜCRETSİZ FELSEFE!
Her perşembe 20.00-22.00 arasında yapılan ücretsiz toplantılar, 2003’ten bu yana Barış Manço Kültür Merkezi çatısı altında sürüyor. Aytaç Tolga Timur neden bu merkezi seçtiklerini de şöyle açıklıyor; “Sayıları gittikçe artmasına rağmen, bunca kültür merkezinde acaba nitelikli çalışmalar yapılıyor mu diye sormak gerekir. İstanbul’da her belediye kültür merkezi açıyor ama çoğunda oldukça amatör işler yapılıyor; Çok üzücü. Us Atölyesi olarak biz, Türkiye’nin yetiştirdiği hemen bütün felsefe hocalarını ağırlıyoruz. Örneğin bu yıl atölyenin açılışını Prof. Dr. Betül Çotuksöken yaptı. Yurtdışından da nitelikli konuklarımız oluyor. Her yıl ekim başından mayıs sonuna dek aralıksız süren etkinliğimiz, Barış Manço Kültür Merkezi’ni nitelikli işlerin üretildiği sayısı az kültür merkezleri listesine sokuyor.”
Şimdiye kadar 10 bini aşkın kişiye ulaşan Us Atölyesi’ne, her yıl yapılan iki hazırlık toplantısı ile konular ve konuşmacılar tespit ediliyor ve her yıl farklı gönüllü konuşmacılar davet ediliyor. “Us Atölyesi olarak biz, Türkiye’nin yetiştirdiği hemen bütün felsefe hocalarını ağırlıyoruz” diyen Timur, Türkiye’nin –her ne kadar ana akımda yer bulamasa da- çok değerli felsefeciler yetiştiren bir ülke olduğunun altını çiziyor.

ŞENLİKLİ FELSEFE
Peki ya bu etkinlikler nasıl oluyor da ücretsiz gerçekleştirilebiliyor, kimler katılabiliyor? Aytaç Tolga Timur yanıtlıyor; “Armağan ekonomi, değiş tokuş ve gönüllüler… Atölyemize her yaştan insan katılıyor. Şenlikli bir eğitim yapılıyor. Konuşmacılar gönüllü, dinleyiciler istekli. 16. yılını kutlayan Us Atölyesi’ne emek veren, katılan bütün felsefe severlere teşekkürler…”

CKM’DE FELSEFE VE MİTOLOJİ
Kadıköy Belediyesi’nin büyük ilgi gören ücretsiz felsefe ve mitoloji seminer programı, geçen sene olduğu gibi bu yıl da sürüyor. Caddebostan Kültür Merkezi’nde, her yaştan Kadıköylünün yoğun katılımıyla gerçekleşen seminerler, felsefe ve mitolojiyle tanışmak isteyenleri bekliyor. Mitoloji seminerleri, her Çarşamba CKM B Salonu’nda saat 18.00’de İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Batu Duru tarafından veriliyor. Bu kapsamda, 19 Ekim’de “Yunan ve Roma Mitolojisi: Evren, Tanrılar, Dünya ve İnsanın Yaradılışı”, 26 Ekim’de de “Yunan ve Roma Mitolojisi: Kahramanlık, Aşk Ve Cezanın Hikayeleri” anlatılacak. Felsefe seminerlerini de Maltepe Üniversitesi Felsefe Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahu Tunçel ve aynı üniversiteden öğretim üyesi Doç. Dr. Muttalip Özcan veriyor. Her Cumartesi saat 10.00’da CKM B Salonu’nda yapılan seminerler kapsamında 15 Ekim ve 22 Ekim tarihlerinde “Eskiçağda Felsefeye Yolculuk” konuları ele alınacak. 
 

ARŞİV