Dumlupınar'da önemli SEMİNER

Dumlupınar Sağlık Polikliniği’nde düzenlenen ‘Yeme Bozuklukları’ konulu seminerde, anne-babalara okul öncesi dönemde...

23 Mayıs 2012 - 15:41
Dumlupınar Sağlık Polikliniği’nde düzenlenen  ‘Yeme Bozuklukları’ konulu seminerde, anne-babalara okul öncesi dönemde beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi verildi.
 
Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Sağlık Polikliniği’nde  Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı seminer programı kapsamındaki düzenlenen “Yeme Bozuklukları” konulu seminer, 14 Mayıs Pazartesi günü yapıldı.
 
 
Seminerin ilk bölümünde Dumlupınar Sağlık Polikliniği hekimlerinden Dr .İlhan Makinacı  tarafından “Okul Öncesi Dönemde Beslenme” konusu anlatıldı. Okul öncesi beslenmenin öneminin vurgulandığı bu bölümde besin grupları ile okul öncesi dönemde beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.
Seminerin ikinci bölümünde psikolog Serpil Tanki tarafından “Yeme Bozuklukları” konusu işlendi. Yemeği reddetme ya da seçici davranmanın çocuklarda sık görülen olumsuz bir yeme davranışı olduğu belirtilen seminerde okul öncesi yaşlarda bu sorunun büyük ölçüde psikolojik olduğu anlatıldı. Bu yaşlarda beslenmenin, çocuk ve ailesi arasında duygu alışverişini belirtmenin en iyi yolu olduğu vurgulandı  ve çocuğun ona bakan kişilerin bu konuya verdikleri önemin bilincine vararak bu ilgiyi devam ettirmek için yemeyi reddettiği belirtildi. Böyle durumlarda yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
-Acıkmasını bekleyin.
-İnatlaşmayın.
-Yemekleri eğlenceli bir aile toplantısına çevirin.
-Yemek yerken TV seyretmeyin.
-Onlara örnek olun.
-Yemekle ödüllendirme-cezalandırılma yapmayın. Daima sevgiyle ödüllendirin.
-Özgüven kazanmaları için, kendi kendilerine servis yapmalarına teşvik edin.
-Pazarlıktan kaçının.
-Yemekleri uygun porsiyonlar halinde sunun.
42 kişinin katıldığı seminerin sonunda sonuç olarak; iyi anne-baba olmanın yolunun sadece çocukları iyi gıdalarla beslemekten geçmediği, çocuklarla aralarına hiçbir şeyin girmesine izin vermemeleri gerektiği, açığı kapatılamayan tek şeyin sevgi ve güven olduğu vurgulandı.
 

ARŞİV