Duru Tiyatro: ‘Hukuk mücadelemiz sürecek'

Birçok sanatçı ve tiyatro oyuncusunun katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Emre Kınay, Duru Tiyatro’nun Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki binasından tahliye edilemeyeceğini söyledi.

21 Kasım 2012 - 16:38
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Baran ÇEVİK
 
2007 yılından beri Kadıköy Anadolu Lisesi’ne ait mekânında faaliyet gösteren ancak Ekim ayı itibariyle sözleşmesi yenilenmeyerek tahliyesi istenen Duru Tiyatro’nun kurucusu Emre Kınay, sanatçı dostları ve birçok ünlü oyuncunun katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. 21 Kasım Çarşamba günü Moda’daki Duru Tiyatro’da düzenlenen basın toplantısında Kınay’a, kendileri de Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu olan Can Gürzap ve Ceyda Düvenci ile Mehmet Ali Alabora, Pınar Öğün, Fırat Tanış, Derya Karadaş, Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler, Çiçek Dilligil, Serdar Orçin, Orhan Aydın, Burcu Kara, Pelin Körmükçü gibi çok sayıda oyuncu destek verdi. Avukatı Yasemin Kumbaracıbaşı’yla birlikte kaleme aldığı basın metnin okuyan Kınay, 09.02.2012 tarihinde yürürlüğe giren 20199 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği yönetmeliğinin iptali için Danıştay nezdinde bir iptal davası açtıklarını, mahkemenin de yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı. Yürütmenin durdurulması kararını takiben 20 Kasım 2012 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair 28473 sayılı yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Kınay “İptal davamız derdest olup adı geçen ek yönetmelik için de ayrıca iptal davası açacağız” dedi.
 
KINAY: ‘KEYFİ VE MÜNFERİT BİR UYGULAMA’  
6 Kasım 2012 itibariye kira sözleşmelerinin feshedildiğini söyleyen Kınay, yönetmeliğin, Basketbol Okulu ve Kantin gibi diğer yürütücüler için neden geçerli olmadığını sordu. Kınay, açıklamayı şöyle bitirdi: “Aleyhimize başlatılan bu linç girişiminin keyfi ve münferit bir uygulama olduğuna inancımızdan dolayı mecuru tahliye etmiyor, bu uygulamanın TC idaresinin genelinin bir tasarrufu olmadığına ve hukuk devletine olan inancımızla, yetkilileri sağduyu ve icraata çağırıyor, gerekiyorsa bahse konu yönetmeliğe tiyatrolar ve benzeri kamu yararına faaliyet gösteren tüm kurumlar için müstesna bir hüküm eklenmesini, Kadıköy Anadolu Lisesi içinde gerçekte neler olduğunun soruşturulmasını ihbaren talep ediyoruz.”
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emre Kınay, Ağustos ayında yaptıkları görüşmede okulun yeni müdürünün kendisine “Okulumuzun içinde bir tiyatro salonu olmasından gurur duyuyorum” dediğini belirterek, iki ayda neden böyle bir değişim yaşandığını anlayamadığını söyledi. Kınay, Duru Tiyatro’nun maddi ve manevi çok büyük bir emeğin ürünü olduğunu ifade ederek “Burayı kolay kolay terk etmeyeceğiz. Hukuk kuralları içinde mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.
 
CAN GÜRZAP: ‘KADIKÖY’ÜN BİR TİYATRO GELENEĞİ VARDIR’
Kadıköy Maarif Koleji’nin ilk mezunlarından, tiyatro sanatçısı Can Gürzap da son zamanlarda tiyatroyla ilgili bir sevgisizlik olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Emre Kınay, tiyatro salonu sıkıntısı çekilen bir şehirde büyük bir emekle böyle bir tiyatro kurmuş. Kadıköy’ün bir tiyatro geleneği vardır ama şu an doğru dürüst salon bulamıyorsunuz. Tiyatroyu kapatmak için gösterilen gerekçeler komik ve üzüntü verici. Tiyatrosu zaten sorunlarla boğuşan bir ülkede tiyatro salonlarını kapatma girişimleri dehşet verici! Bu tehlikeli bir başlangıçtır.”
 
ÜSTÜN AKMEN: ‘GÜÇLÜ BİR DİRENİŞ ÖRGÜTLENMELİ’
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Genel Başkanı Üstün Akmen ise bunun sonun başlangıcı, siyasi erkin sanattan korkmasının sonucu olduğunu söyledi. Akmen, AKM’nin kapanmasıyla başlayan sürecin devam ettiğini belirterek “Güçlü bir direniş örgütlemeliyiz, tiyatro salonlarının kapatılmasına izin vermemeliyiz” dedi.
 
M.ALİ ALABORA: ‘BİZ İŞÇİYİZ, FABRİKAMIZ DA BURASI’
Oyuncular Sendikası Genel Başkanı, oyuncu Mehmet Ali Alabora da Türkiye’nin kültür politikası içinde tiyatrocuların yalnızlıklarıyla baş başa kalmalarının ve insanların kültür kurumlarından mahrum bırakılmalarının söz konusu olduğunu belirterek “Biz işçiyiz, fabrikamız da burası. Fabrikamız kapatılırsa biz işsiz kalırız. O yüzden buradayız.” dedi. Oyuncu Ceyda Düvenci ise Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu olduğunu belirterek, karanlıklara karşı daha büyük bir dayanışmanın örülmesi gerektiğini söyledi, “Gerçek bir yumruk olmalıyız.” dedi. Düvenci ayrıca, yeni müdür Kamil Önalan’ı Kadıköy Maarif Koleji’nin müdürü olmanın ne demek olduğunu hatırlamaya davet etti.
 

ARŞİV