Duru Tiyatro kısmen tahliye edildi!

Duru Tiyatro’nun içinde bulunan Picasso Cep Sahnesi ve idare odası, kaymakamlıktan gelen tebliğle 11 Aralık Çarşamba günü boşaltıldı.

12 Aralık 2013 - 11:35
Duru Tiyatro’nun içinde bulunan Picasso Cep Sahnesi ve idare odası, kaymakamlıktan gelen tebliğle 11 Aralık Çarşamba günü boşaltıldı. Kınay, dava sonuçlanmadan verilen tahliye kararına tepkili.
  
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Tutku DİRİ
 
 
Tiyatro sanatçısı Emre Kınay’ın Kadıköy Anadolu Lisesi’nden kiralayıp Kadıköy’e ve tiyatro dünyasına kazandırdığı Duru Tiyatro için hukuk mücadelesi sürüyor.
Okul bahçesinde bulunan tiyatronun boşaltılmasını isteyen Kadıköy Anadolu Lisesi yönetimi ve Duru Tiyatro’nun kurucusu Kınay olayı mahkemeye taşıdı.
Okul yönetiminin açtığı ‘kira sözleşmesinin feshi’ davasını kazanmasının ardından Kınay, karşı bir dava açtı. Mahkeme, ‘kira sözleşmesinin feshi’ni durdurma kararı aldı.
Kınay, yürütmeyi durdurma davası sonucunu beklemeden kaymakamlıktan gelen tebliğle tiyatronun bir bölümünün 11 Aralık Çarşamba günü boşaltılacağını Twitter hesabından duyurmuş, tüm tiyatrocu dostlarını ve basını o gün Duru Tiyatro’ya çağırmıştı.
Tiyatro dünyasının az, basının yoğun ilgi gösterdiği tahliye için polis ve zabıta ekipleri 11 Aralık sabahı saat 10.30 civarı Duru Tiyatro’ya geldi.
Tahliye kararı verilen Picasso Cep Sahnesi ve tiyatronun idare odasını Emre Kınay ile birlikte gezen polisler, boşaltılmış olan bu iki odanın anahtarlarını teslim alarak mühürledi, kaymakamlık görevlisi tarafından hazırlanan tutanak imzalandı.
 
DAVA SONUÇLANMADAN TAHLİYE KARARI
Daha sonra avukatıyla birlikte, desteğe gelenlerle sohbet eden Emre Kınay, henüz yürütmeyi durdurma kararının sonuçlanmadığına dikkat çekerek “Bundan iki yıl önce dört ay boyunca bu tiyatroyu yapabilmek için çok büyük emek ve para harcadık. O zaman kimse bize ‘buraya tiyatro yapamazsınız’ demedi. Şimdi mahkeme kararı bile beklenmeden çıkartılmaya çalışılıyoruz. Neden bu acele?” diye sordu.
“Oyunun birinci bölümü tamamlandı ama henüz sonunu görmedik” diyen Kınay büyük salonda oyunların devam edeceğini ancak mahkemeden aleyhte bir karar çıkması durumunda burayı da boşaltmak zorunda kalacaklarını belirtti. Bu durumdan Kadıköy Anadolu Lisesi müdürünü ve Okul Aile Birliği’ni sorumlu tutan Emre Kınay, “Göreceksiniz çok değil beş yıl sonra burası özelleştirilecek ve satılacak. Önce tiyatroyu atacaklar buradan sonra da okul vasfını yok edecekler Çünkü bu arsa Moda’nın en güzel yerinde bulunuyor. İştahları kabardı. Rant için yapıyorlar.” iddiasında bulundu.
 
TİYATROCULARA SİTEM
Emre Kınay ve Duru Tiyatro ekibinin tiyatro dünyasına ve özellikle de Kadıköy’de salonları bulunan tiyatro sanatçılarına da sitemi vardı. Tiyatro sanatçılarının baskılara karşı birlik olamadığını söyleyen Kınay, böyle bir günde yalnız bırakıldıklarını belirterek gelenlere teşekkür etti.
Tahliye sırasında desteğe gelenler arasında Oyuncular Sendikası üyeleri, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan oyuncular ve Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel de vardı.

ARŞİV